Mensen en dieren hebben allerlei overeenkomsten, maar één van de belangrijkste verschillen is de manier waarop ze communiceren. Daar kom ik keer op keer achter als ik mijn kat vergelijk met degene naar wie ze vernoemd is.
Mensen en dieren hebben allerlei overeenkomsten, maar één van de belangrijkste verschillen is de manier waarop ze communiceren. Daar kom ik keer op keer achter als ik mijn kat vergelijk met degene naar wie ze vernoemd is.
Dit voorjaar presenteert Faces of Science twaalf nieuwe jonge promovendi van verschillende Nederlandse universiteiten die onderzoek doen naar uiteenlopende onderwerpen als hoe taal werkt in de hersenen, hoe bacteriën ons kunnen helpen en naar sociale interacties tussen mensen.
Welke blogs werden het meest gelezen in de afgelopen maand?
Als wetenschapper worden je prestaties vooral gemeten aan de hand van het aantal publicaties dat je hebt. Logischerwijs zou dat betekenen dat we vooral heel veel aan het schrijven zijn, maar helaas is dat niet zo… Althans bij mij niet.
Ik zit op dit moment op 11km hoogte ergens boven het witte arctische ijslandschap van Canada, ongeveer op de helft van mijn vlucht naar San Diego in Californië. Het is mijn eerste reis naar Amerika en ik zal er tien dagen blijven.
Een paar weken geleden was het weer feest op ons lab. Met een borrel vierden we de publicatie van een project waaraan ik ook heb meegewerkt.
Ik heb al eerder over MoSART geschreven, de app die we hebben ontwikkeld voor mijn onderzoek. Toen kon ik er nog niet zo heel veel over vertellen, maar inmiddels zijn we een stuk verder!
Het is alweer anderhalve maand geleden dat ik ben gepromoveerd. Wat een ontzettend enerverende ervaring was dat zeg!
Ook voor mij is het moment daar: mijn proefschrift is af! Een beetje onwennig is het nog wel, maar wat heerlijk om mijn eigen geschreven boek vast te houden. Weer een stapje dichterbij de doctorstitel.
Nu op een rijtje: de vijf meestgelezen blogs van Faces of Science van de afgelopen maand.
Grijp je kans om de Faces of Science in het echt te ontmoeten. Vanaf aanstaande donderdag 19 november vertellen ze in de bibliotheek in Amsterdam over hun onderzoek.
Omgeven door prachtige natuur, uitmuntende wetenschappers, fanatieke sporters en gezonde wholefood-types… Wat heeft Boston nog meer te bieden? ‘The Boston accent’ is zeker iets wat je niet kan ontgaan op straat ;)
Goed toeven in Boston, ook in het weekend!
Red Sox, Boston Bruins, Celtics, en de Patriots: sport is niet te missen hier!
Hardlopen en wholefoods. Ze zijn behoorlijk gezond hier in Boston! Deze week elke dag een korte update van mijn belevenissen.
“In New York, they ask, ‘How much money does he have?’ In Philadelphia, they ask, ‘Who were his parents?’ In Boston they ask, ‘How much does he know?’”.
Ik beoefen zelf al een aantal jaar yoga. Soms wat intensiever, momenteel heel weinig, maar het heeft me zeker nu tijdens mijn promotietraject de nodige ontspanning gegeven. Hoe tof, dacht ik, zou het zijn om iets met yoga in de gevangenis te gaan doen?
Nu op een rijtje: de vijf meestgelezen blogs van Faces of Science van de afgelopen maand.
Van Västerås, via Stockholm naar Båstad. Dat was de route door Zweden die ik in twee weken heb afgelegd.
Wil je Julia Cramer en Barbara Braams eens van een heel andere kant zien? Kom dan 21 oktober naar theater Walhalla in Rotterdam.
Mijn proefschriften zijn binnen! Begin mei schreef ik al dat ik mijn proefschrift had ingeleverd en nu, zo’n 5 maanden en veel werk later, liggen ze dan eindelijk voor me. Wat is het bijzonder om eindelijk een fysiek boek in handen te hebben, een boek dat je zelf hebt geschreven.
Na 4 jaar, 1000 uur lesgeven, 10 congressen, en een stuk of 20 experimenten is het dan zover, de dag dat ik mijn proefschrift ten overstaan van vrienden, familie en collega’s mag verdedigen.
Het ingewikkelde stratenplan van Victoriaans Londen, of het rechthoekige schaakbordpatroon van Manhattan, welke structuur lijkt het meest op die van de zenuwbanen in onze hersenen?
‘Triiing!’ Ik ben rustig thuis aan het werk, als de deurbel gaat. Een wat oudere man staat op de stoep. Voor hem staat een pallet met 150 door mij geschreven boeken. Het resultaat van 4 jaar werk, zo op mijn stoep. Wow!
Dagen en nachten doorbrengen in het laboratorium, meetings met stoffige professoren, en veel schrijven? Toegegeven, op die manier klinkt wetenschapper niet als het leukste beroep ever… Maar niets is minder waar: Wetenschap is allesbehalve saai! Maar, wat dóe je dan zoal? Een greep uit …
Wetenschap communiceren naar een groot publiek is een kunst. Een kunst die niet alle wetenschappers van nature in zich hebben. Tenslotte is het doen van gedegen wetenschappelijk onderzoek, en de resultaten beschrijven in een wetenschappelijke publicatie, iets heel anders dan diezelfde resultat…
Mode maken in de gevangenis? Dat klinkt als de ideale combinatie tussen mijn favoriete hobby en mijn werk!
Meer dan 150 acts beleven die gaan over kunst en wetenschap? Kom dan 6 juni naar Groningen.
Net dobberde ik nog rond op de Great Barrier Reef. Ik ben voor twee weken in Australië. Heerlijk om hier te snorkelen, te luieren en te zonnen. Al ben ik hier niet echt voor vakantie natuurlijk, maar om een psychiatrie congres te bezoeken.
Afgelopen zondag was Barbara Braams te gast bij Dokter Corrie.