Wetenschap in de zon
Wetenschap is overal. Ook op vakantie is het leuk, om een wetenschappelijk getinte activiteit te ondernemen. De redactie van NEMO Kennislink geeft alvast wat eerste tips. Help je mee de kaart te vullen?
Roel van der Heijden (1985) was jarenlang bezig wetenschapper te worden, toen hij erachter kwam dat hij er veel liever over schrijft. Freelance bericht hij over verschillende bètagebieden. Bij NEMO Kennislink is hij Redacteur Astronomie, Natuurkunde en Techniek. En daar is hij blij mee, want wat is er mooier dan een hybride raket-motor of een ontploffende supernova? Naast het schrijven over de wetenschap speelt Roel graag gitaar. In de zomer is hij het liefst bij festivals, in het wintersportseizoen op een Franse berg.
Wetenschap is overal. Ook op vakantie is het leuk, om een wetenschappelijk getinte activiteit te ondernemen. De redactie van NEMO Kennislink geeft alvast wat eerste tips. Help je mee de kaart te vullen?
Lang was energie opslaan nauwelijks nodig. De aarde had voor ons genoeg steenkool, olie en gas bewaard om eeuwen mee door te komen. Maar nu de nadelen van fossiele energie zich overal wreken, moet de mens zélf zijn energie bewaren. Ingenieurs grijpen daarvoor naar stokoude technologieën.
Nederland reserveert 912 miljoen euro voor de Einstein Telescope. Met proefboringen prikken wetenschappers in de Zuid-Limburgse bodem om te zien waar het immense ondergrondse laboratorium past.
Waar komen we vandaan en zijn we alleen in het heelal? Het zijn de misschien wel grootste vragen in de wetenschap, maar ze stellen is een stuk gemakkelijker dan ze beantwoorden. Binnen het thema ‘Oorsprong van Leven’ benaderen we de vragen en het onderzoek vanuit drie verhaallijnen...
In de berichtgeving over de oorlog in Oekraïne komen regelmatig allerlei wetenschappelijke termen voor. NEMO Kennislink zocht uit wat deze betekenen.
In Maastricht ontwikkelen wetenschappers technologie voor de volgende generatie zwaartekrachtgolfdetectors. Ze werken aan een gevoelige microfoon die het uiterst subtiele ‘klotsen’ van het universum vastlegt.
Kometen leveren een indirecte blik op een wereld buiten het zicht van onze beste observatoria. Maar bestaat iets als we het nooit kunnen zien?
Van de bewegingen die je maakt, tot het licht dat op de muur valt: het barst van de gratis energie. Onderzoekers van de TU Delft werken aan een batterijloze technologie om dit te benutten.
Deze maand wordt ruimtetelescoop James Webb gelanceerd. Hij zal scherpe beelden van de wonderlijke geboorte van een ster leveren. Wat zegt de geboorte van een ster over onze eigen geboorte?
De aarde is een klein puntje in een immens heelal. In Fractie van een pixel schiet journalist George van Hal je het universum in, via een aantal ruimtevaartavonturen naar de randen van onze kennis.
Rekenen en informatie verwerken zoals onze hersenen dat doen – dat zou een enorme revolutie betekenen voor alles waarvoor we nu klassieke computers inzetten. Zogeheten neuromorfe computers, die qua ontwerp op ons eigen brein lijken, zijn in theorie veel efficiënter en daardoor veel zuiniger me...
Om onze hersenen zo goed mogelijk te imiteren moet je vergelijkbare bouwstenen gebruiken. Yoeri van de Burgt probeert met organische materialen een efficiënte, energiezuinige en goedkope computerchip te maken
Kunstmatige intelligentie vergt veel rekenkracht en energie. Universiteit Twente onderzoekt hoe chips op basis van klassieke componenten dezelfde efficiëntie en zuinigheid kunnen halen als onze hersenen.
We laten op ontelbaar veel manieren fysieke en digitale sporen na in de wereld en creëren op die manier data. Uit welke gegevens en informatie bestaan wij? “Mensen mogen best wat zuiniger omgaan met hun data.”
Europa wordt net als vorig jaar weer geteisterd door een hittegolf. Extreem weer lijkt steeds vaker voor te komen. Heeft dat iets te maken met klimaatverandering? Marlies ter Voorde vroeg het vorig jaar aan de experts.
Bob vroeg zich af waar de aarde de energie vandaan haalt om rond de zon te blijven draaien. Redacteur Roel van der Heijden geeft antwoord.
Als het heelal een woud is, dan zag Nobelprijswinnaar Reinhard Genzel het grootste monster dat er woont: een kolossaal zwart gat. Hij observeerde het jarenlang en bewondert het nog steeds.
NEMO Kennislink krijgt regelmatig lezersvragen. Jack vroeg zich af waar de oerknal plaatsvond. Redacteur Roel van der Heijden geeft antwoord.
De zeespiegel stijgt razendsnel, maar volgens modellen is het nog in te perken. Hoe werken zulke modellen en waarom gebruiken we ze eigenlijk?
Zestig jaar nadat de Rus Joeri Gagarin als eerste mens de ruimte in ging zoekt ruimtevaartorganisatie ESA nieuwe astronauten. Wat levert de bemande ruimtevaart ons op en zijn robots niet betere astronauten?
Voor het eerst wordt het magnetische veld van een zwart gat in kaart gebracht. Daarin ligt mogelijk de verklaring voor de straalstromen van zwarte gaten.
Van elektrische fiets tot hyperloop, NEMO Kennislink onderzoekt het vervoer van de toekomst. Welke keuzes maken we nu voor het ideale transport in 2050? Deze maand: hoe maken we het vervoer zo snel mogelijk?
Christiaan Huygens zag al dat slingeruurwerken soms synchroon gaan bewegen. Wetenschappers hebben dit verschijnsel nu ook aangetoond bij reepjes kunststof.
Wetenschappers werken aan nieuwe manieren van versleuteling en veilige netwerken, om te voorkomen dat online informatie op straat komt te liggen.
NEMO Kennislink sprak met twee jonge onderzoekers in de fundamentele wetenschap. Wat zijn hun drijfveren en hoe leggen ze hun onderzoek uit op een feestje?
Van elektrische fiets tot hyperloop, NEMO Kennislink onderzoekt het vervoer van de toekomst. Deze maand: hoe maken we het vervoer zo duurzaam mogelijk?
Het is bijna zo robuust als een natuurwet: als je het over zwarte gaten hebt dan trek je de aandacht. Maar hoe groot is hun rol in de kosmos nu écht?
Hoe ontstaan supernova’s en waarom zijn ze zo innig verweven met het lot van het heelal?
Hoofdredacteur Leon Heuts vraagt de vakredacteuren om een eerste duiding en blikt met hen alvast vooruit op de impact van het gelauwerde onderzoek op de wetenschap en de samenleving.
Dit jaar verloor Betelgeuse plots tweederde van zijn helderheid. Sommigen dachten dat hij op het punt stond te exploderen. Wetenschappers concluderen nu dat de reuzenster een rookgordijn optrok.