Hoewel het verre van zomer lijkt, toch een blog over de zomervakantie. Studenten en collega’s zijn op vakantie; dus lege gebouwen, weinig besprekingen, geen interessante lezingen. Klinkt saai, of niet?
Hoewel het verre van zomer lijkt, toch een blog over de zomervakantie. Studenten en collega’s zijn op vakantie; dus lege gebouwen, weinig besprekingen, geen interessante lezingen. Klinkt saai, of niet?
Met dit mooie weer eten we lekker veel ijsjes. De vriezer doet hard zijn best om ze goed koud te houden. Je vriezer thuis heeft een temperatuur van -18 graden Celsius. Maar om onze experimenten in het lab goed te kunnen doen, koelen we onze diamant af naar -269 graden Celsius: slechts 4 graden…
Dagen en nachten doorbrengen in het laboratorium, meetings met stoffige professoren, en veel schrijven? Toegegeven, op die manier klinkt wetenschapper niet als het leukste beroep ever… Maar niets is minder waar: Wetenschap is allesbehalve saai! Maar, wat dóe je dan zoal? Een greep uit …
Universiteitsblad Delta interviewt Julia Cramer over haar studiekeuze, haar onderzoek en haar blogs voor Faces of Science.
Op 1 juni kreeg onze onderzoeksgroep hoog bezoek, van ministers Henk Kamp en Jet Bussemaker. Zij tekenden voor 10 jaar onderzoeksgeld voor QuTech, ons nieuwe instituut. In totaal krijgen we 135 miljoen euro! Een hoop geld, en dat vond de media ook: ineens stonden we in het middelpunt van de be…
Diamant is een materiaal dat naar perfectie streeft, het is perfect geordend en heeft mooie eigenschappen. Als jij aan diamant denkt, zie je waarschijnlijk grote, dure sieraden voor je. Maar die diamanten noem je eigenlijk briljanten: diamanten die op zo’n manier gesneden zijn dat ze mooie, fo…
Vorige week was het zo ver. Voor het eerst heeft de mensheid het voor elkaar gekregen om protonen (waterstofkernen) op elkaar te laten botsen bij de wonderbaarlijk hoge energie van 13 TeV. Nu zal dat de meeste mensen niet zo veel zeggen en iedere vergelijking is praktisch zinloos (de energie d…
Ken je het driedeurenprobleem? Stel, je doet mee aan een spel. Er zijn drie deuren; een met een auto erachter en twee met een geit. We mogen aannemen dat je liever een auto dan een geit wint. Je mag een deur kiezen (laten we zeggen …
Er zijn al best wat blogs geweest over de grote dag van je eigen promotie, en ook ik hoop dit over anderhalf jaar mee te maken. Op 1 mei was er een grote dag voor mijn professor, Ronald Hanson. Hoewel hij al ruim twee jaar officieel hoogleraar is, gaf hij deze dag zijn intreerede: nu is hij ec…
Voor de meeste mensen is het moeilijk om te bevatten wat een cel precies is. Misschien heb je wel eens gehoord dat cellen de bouwstenen van ons lichaam zijn. Dat is waar, maar cellen zijn veel meer dan alleen maar een stel LEGO steentjes.
Nu je kennis maakt met mij, moet je eigenlijk nog twee mensen leren kennen: Alice en Bob. Het zijn belangrijke bekenden van iedere kwantumfysicus. Ze brengen de vaak ingewikkelde dingen een beetje tot leven. Veel beter dan deeltje ‘A’ en deeltje ‘B’. In deze blog wil ik je niet alleen voorstel…
Vandaag presenteert Faces of Science drie nieuwe gezichten van de wetenschap! Een neuropsycholoog, een celbioloog en een natuurkundige. Maar wie zijn het? Tromgeroffel…
Klinkt als… een fancy nieuwe kledingtrend? Een hype voor het inrichten van je woning? Bijna… Ook in de wetenschap zijn we veel bezig met hoe dingen er uitzien, en hoe we ze zo mooi en duidelijk mogelijk kunnen representeren. Daarvoor moet je goed nadenken over wat de gebruiker gra…
De wereld zat aan de buis gekluisterd toen Neil Armstrong op 21 juli 1969 zijn eerste stappen op de maan zette. Het waren opwindende tijden waar mijn ouders soms nog wat melancholisch aan terugdenken. Zonde, zou ik zeggen, want dat is wat mij betreft zeker niet het belangrijkste wat er in dat …
Vandaag presenteert Faces of Science drie nieuwe gezichten van de wetenschap! Een natuurkundige, een socioloog en een muziektechnoloog. Maar wie zijn het? Tromgeroffel…
Ik ga nu iets heel geks zeggen: Kwantumplasmonica. En u weet dat nog, ik weet dat nog, soit, wij weten dat allemaal nog, toch? En dan nu. Ik zeg: skiën. Zeg ik dan iets heel raars of valt het mee?
Wat hebben een kompas, klikspeelgoed, en leuke versieringen voor op je koelkast met elkaar gemeen? Ze maken gebruik van magnetisme. Zelfs onze aarde is een grote magneet. Magneten blijken ook extreem bruikbaar in veel natuurkundige experimenten, zoals het versnellen van kleine deeltjes. Maar b…
De sterrenhemel spreekt tot de verbeelding. Wat is daar buiten allemaal? Hoe belangrijk zijn wij mensen? Sterrenkunde is daarmee een van de oudste wetenschappen ter wereld. Tegelijkertijd begrijpen we nog altijd weinig van de processen die het heelal, de sterrenstelsels, de sterren, de planete…
‘Nu eerst even een tussenjaar, dan heb ik alle tijd om over een studie na te denken.’ Althans, zo dacht ik.
Vandaag presenteert Faces of Science drie nieuwe gezichten van de wetenschap! Een natuurkundige, een arts-onderzoeker en een politicoloog. Benieuwd wie het zijn?
De afgelopen week waren de Faces volop in het nieuws. Heb je ze gemist? Hier een overzicht:
In de nieuwe film ‘Onbegrensde wetenschap’ vertellen zes bètawetenschappers wat hun werk zo spannend maakt.
Met een pincet kun je een haar van 0,05 millimeter uittrekken, uit de printer komen druppeltjes van tien micrometer en de lijntjes op een computerchip zijn slechts enkele tientallen nanometers breed. Maar de deeltjes die ik maak zijn nog tien keer kleiner! Hoe maak je deeltjes nu zo klein?
Sterrenkunde doet het goed op borrels. Tijdens mijn studie natuurkunde raakten gesprekken over mijn dagelijkse bezigheden met familie en vrienden steevast op een dood spoor. Ze eindigden met een glazige blik in de verte, een verontschuldigend “dat vond ik geen leuk vak op de middelbare school”…