Zon, zee en wetenschap
De zomervakantie staat weer voor de deur. Wat je plannen ook zijn, een goed boek mag dan niet ontbreken. Nog geen idee welk boek? NEMO Kennislink geeft wetenschappelijk verantwoorde tips.
Robert (1981) wil alles weten van techniek en is vooral nieuwsgierig naar uitvindingen. Of het nu om nieuwe roeren voor schepen, flexibele elektronica of beveiligingssystemen voor treinen gaat. Hoe zit iets precies in elkaar, hoe werkt het en waarom hebben we dat nodig? Robert schrijft ook voor dagblad Trouw, AD, KIJK en De Ingenieur. Onlangs verscheen zijn boek ‘Delen doe je zo’ over de deeleconomie. Robert is een fanatiek basketballer, gek op toneel en bezoekt meerdere malen per jaar Berlijn. De beste verhalen over de Duitse hoofdstad verzamelt hij op zijn website www.placetobe.info
De zomervakantie staat weer voor de deur. Wat je plannen ook zijn, een goed boek mag dan niet ontbreken. Nog geen idee welk boek? NEMO Kennislink geeft wetenschappelijk verantwoorde tips.
iGEM Leiden wil met behulp van nanodeeltjes een nieuwe therapie tegen hoofd-halskanker ontwikkelen. Het idee van dit studententeam is een mogelijk alternatief voor de huidige therapieën.
Zomervakantie: wordt het dit jaar een camping in Frankrijk, een huisje in Italië of een fijn verblijf in eigen land? De redactie van NEMO Kennislink tipt populair-wetenschappelijke boeken waarmee je deze zomer gegarandeerd goed doorkomt!
Rekenen en informatie verwerken zoals onze hersenen dat doen – dat zou een enorme revolutie betekenen voor alles waarvoor we nu klassieke computers inzetten. Zogeheten neuromorfe computers, die qua ontwerp op ons eigen brein lijken, zijn in theorie veel efficiënter en daardoor veel zuiniger me...
Kunstmatige intelligentie vergt veel rekenkracht en energie. Universiteit Twente onderzoekt hoe chips op basis van klassieke componenten dezelfde efficiëntie en zuinigheid kunnen halen als onze hersenen.
Een trapleuning die zichzelf schoonmaakt of een mondkapje waar geen virus zich aan kan hechten. Dat lijkt mogelijk door er piepkleine deeltjes in te verwerken.
Het Koning Willem II-college heeft een vak ontwikkeld om vwo-leerlingen voor te bereiden op de universiteit. Volgend jaar telt het vak mee voor het eindexamen.
Chemici van de Universiteit Twente hebben kunstspieren ontwikkeld die niet alleen samentrekken en weer ontspannen, ze passen ook hun stijfheid aan tijdens die beweging. Net zoals de spieren in ons lichaam dat doen.
De rekenklus die de quantumcomputer van Google verrichtte, kan volgens IBM in tweeënhalve dag (en geen tienduizend jaar) op een ‘gewone’ computer.
Aardbevingen, ertsafzettingen, de waterkringloop: allemaal beïnvloed door wat er op nanometerschaal gebeurt. En Oliver Plümper onderzoekt dat.
De zomer is weer begonnen! Ook voor de komende zomervakantie tipten de redacteuren van NEMO Kennislink weer de fijnste wetenschappelijke boeken van het afgelopen jaar.
Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven ontwikkelen een verbeterd recept voor de autokatalysator, die de uitlaatgassen opschoont. Er is minder kostbaar platina nodig en het apparaat werkt ook met een koude motor, waar huidige katalysatoren het laten afweten.
Groningse chemici zijn erin geslaagd om extreem veel moleculaire motoren in een kooi-achtige structuur bij elkaar te zetten. En ze dezelfde kant op te laten draaien. Dat is een belangrijke stap op weg naar echte toepassingen van deze bijzondere moleculen.
Amerikaanse wetenschappers hebben een textiel gemaakt dat warmte reflecteert en vasthoudt tot het moment dat de drager begint te zweten. De stof van garen met een coating van zogenoemde koolstofnanobuisjes kan een prima thermostaat zijn voor onze kleding.
Gedachtelezen, bionische materialen, goedkopere geneesmiddelen en een bezoekje aan de Kuipergordel. De redactie van NEMO Kennislink waagt zich aan een voorzichtige vooruitblik op 2019.
In de voorlaatste week van het jaar kijkt de redactie van NEMO Kennislink terug op de wetenschap van het afgelopen jaar.
Het blijkt al jaren een lastige klus voor materiaalwetenschappers: het fabriceren van driedimensionale structuren op de nanometerschaal. Onderzoekers maken nu nanovormpjes door ze te krimpen vanaf een groter formaat.
De situatie van jonge ouders in de academische wereld laat nog te wensen over. Marie-Evie Aubin-Tam en Monique van der Veen zetten zich samen met een groep collega’s in voor verandering, en wonnen voor hun inspanningen de NWO Athenaprijs 2018.
Wie naar een betere versie van zichzelf streeft, kan van alles doen. Peter Joosten maakt je wegwijs in de wereld van biohacking – het actief ingrijpen in jezelf om je prestaties op te krikken. Van diëten en ijsbaden tot stamcelinjecties en chips in je hersenen.
Moderne lichtmicroscopen zien details veel kleiner dan de zogenoemde diffractielimiet, dat lang de ondergrens voor microscopie was. Onderzoekers van de Technische Universiteit Delft duwen de techniek nu richting het domein van enkele nanometers.
Een slimme combinatie van flexibele elektronica en zelfherstellende materialen betekent weer een stapje richting een kunstmatige ‘huid’ voor draagbare medische sensoren of protheses.
Nijmeegse chemici wilden bestuderen hoe een eiwit een bacterie tijdens de celdeling kan afknijpen zodat twee nieuwe cellen ontstaan. Maar de resultaten leveren aanknopingspunten om te begrijpen hoe ooit het allereerste leven kan zijn ontstaan.
Er is nog veel discussie mogelijk over wat leven nu eigenlijk is, zo bleek tijdens een speciale editie van NEMO Kennislink live. Maar wetenschappers zijn al bezig om het na te maken. Zullen we het snappen, als we het zelf kunnen bouwen?
Drie hedendaagse Nobelprijswinnaars en een 19e-eeuwse Groningse wetenschapper zijn in ‘ECHT nano’ de belangrijkste gesprekspartners van wetenschapsjournalist Martijn van Calmthout.
Amerikaanse wetenschappers ontwikkelden een nieuw kweeksysteem voor hartcellen. De cellen groeien op grafeen en dat biedt een aantal extra mogelijkheden. Zo slaagden de wetenschappers er bijvoorbeeld in om de hartcellen sneller te laten kloppen door ze met licht te beschijnen.
Weefsels en organen bestaan uit grote aantallen cellen die onderling samenwerken en verbonden zijn. Dankzij zout en een laserstraal lukt het Britse onderzoekers om ook kunstmatige cellen aan elkaar te plakken. Weefsel is het nog lang niet, maar een eerste stap is gezet.
De mens gebruikt meer plastic dan ooit, en dat laat wereldwijd sporen na. Iedereen kent plaatjes van bergen afval op land en zwermen drijvend plastic in zee. De Plastic soup atlas van de wereld richt zijn pijlen op deze ‘plastic soep’. Maar het predicaat atlas mag het niet dragen.
Via het ambitieuze Starshot Breakthrough Initiative vertrekt in de toekomst wellicht een zwerm van superlichte ruimtesondes richting de sterren van Alpha Centauri voor onderzoek. Maar de beoogde ruimtescheepjes moeten zeker tien vierkante meter groot zijn en minder dan een gram wegen....
Om ook de allerkleinste onzuiverheden uit water te verwijderen, heb je membranen nodig met extreem kleine gaatjes. Jody Lugger promoveerde aan de TU Eindhoven op een manier om membranen zichzelf te laten vormen. Inclusief de piepkleine gaatjes.
Universiteiten, IBM en Google werken hard aan de ontwikkeling van de quantumcomputer. Bij Google staan ze naar verluidt op het punt om quantum supremacy te bereiken, het punt waarop gewone computers de quantumcircuits niet meer bijbenen. Wat ligt er bij Google op de testbank? En wat k...