‘Een sigaret opsteken in de trein was doodnormaal’
Roken in de trein is nog niet zo lang geleden afgeschaft. Jeroen Bommelé van het Trimbos-instituut wil meer aandacht voor ‘derdehands roken’.
Marloes van Amerom lijdt aan een ongebreidelde vorm van nieuwsgierigheid die ze het liefst op een veelvoud van onderwerpen loslaat. Toen bleek dat je als journalist pas echt onbeschaamd vragen kunt stellen, verruilde ze de academische wereld, waarin ze promoveerde in de Sociale Geografie, al snel voor die van de (wetenschaps)journalistiek. Na enige jaren in Groot-Britannie en Zuid-Afrika vertoefd te hebben, is ze nu weer ‘firmly rooted’ in Nederland. Vroeg opstaan is niet een van haar hobby’s en hoewel ze graag beweert gastvrij te zijn worden harige achtvoeters zonder pardon de deur uitgeschopt.
“De werkelijke ontdekkingsreis bestaat er niet in dat men men nieuwe landschappen ontdekt, maar dat men de wereld met nieuwe ogen bekijkt.”
Roken in de trein is nog niet zo lang geleden afgeschaft. Jeroen Bommelé van het Trimbos-instituut wil meer aandacht voor ‘derdehands roken’.
De levenslange gevangenisstraf wordt gezien als een ‘humanere’ vervanging van de doodstraf. Maar hebben we werkelijk vooruitgang geboekt?
Gezellig naar wilde dieren in het circus kijken? Dat doen we tegenwoordig niet meer. Onze mens-dierrelaties zijn veranderd, vertelt dierethicus Bernice Bovenkerk.
In onze moderne samenleving nemen mensen een ‘sabbatical’ na een periode van hard werken, maar dat is niet voor iedereen weggelegd. “De sabbat was bedoeld voor de hele samenleving en zeker ook voor de aarde”, vertelt theoloog Alain Verheij.
Lange tijd was het gebruikelijk dat vrouwen ontslag kregen zodra ze in het huwelijk traden. Dat is gelukkig verleden tijd, maar de vooroordelen en taboes zijn niet verdwenen, waarschuwt socioloog Paula Thijs.
Ooit was het mooi om bleek te zijn, maar in de vorige eeuw is de zongebruinde huid steeds populairder geworden. Tegelijkertijd werd duidelijk dat overmatige blootstelling aan de zon het risico op huidkanker verhoogt. Maar daar trekken zonaanbidders zich nog altijd weinig van aan.
Om in de vraag naar woningen te voorzien, moet Nederland de komende jaren flink bijbouwen. Zoekt de stad van de toekomst het hogerop? In deze aflevering van de podcast Oplossing Gezocht onderzoeken we in hoeverre hoogbouw een optie is.
Ruim een halve eeuw geleden is het idee ontstaan dat er naast het biologische geslacht ook zoiets bestaat als een psychologisch geslacht. Sindsdien zijn mensen steeds meer bezig met hun genderidentiteit. Volgens historicus Geertje Mak maken we ons tegenwoordig misschien zelfs iets te druk over...
In het Nederlands moet je altijd kiezen tussen ‘hij’ of ‘zij’. Lastig als je iemands gender niet weet, irrelevant vindt, of als je over een non-binair persoon praat. Hoe lossen andere talen dit op?
Wij kaaskoppen houden wel van een stukje kaas. Maar de productie ervan zorgt voor flinke CO2-uitstoot en heel wat dierenleed. In deze aflevering van de podcast Oplossing Gezocht kijken we of dat anders kan.
In onze zoektocht naar buitenaards leven sturen we raketten en robots naar andere hemellichamen. Maar hoe voorkomen we dat levend materiaal van onze wereld andere hemellichamen besmet?
Al honderd jaar geleden wezen wetenschappers erop dat de grootschalige CO₂-uitstoot van de industrie de temperatuur op aarde flink kon doen stijgen. Toch wordt er pas de laatste decennia actie ondernomen.
‘Moet dat nou zo boos?’ In plaats van te reageren op de toon, kunnen we beter luisteren naar waaróm iemand boos is. In deze aflevering van Oplossing Gezocht onderzoeken we hoe we met woede om kunnen gaan.
Megastallen zijn grote luchtvervuilers. Omwonenden klagen over stank en vrezen voor hun gezondheid. Wat als Nederland afstand zou doen van veehouderijen?
De zomervakantie staat weer voor de deur. Wat je plannen ook zijn, een goed boek mag dan niet ontbreken. Nog geen idee welk boek? NEMO Kennislink geeft wetenschappelijk verantwoorde tips.
Geen hamburger meer, geen speklapje, geen kaas en geen yoghurt. Wat nu als alle Nederlanders alleen nog plantaardig zouden eten? Dat bespreken we in deze aflevering van de podcast Oplossing Gezocht.
Regelmatig klinken berichten over massale migratie naar Europa als gevolg van klimaatverandering. Het is een misleidende mythe, stelt onderzoeker Ingrid Boas.
De resultaten van de DNA Dialogen zullen beleidsmakers informeren over de keuzes die er zijn rondom het ingrijpen in embryo-DNA.
Met de DNA Dialogen gaan we met de samenleving in gesprek over het aanpassen van embryo-DNA. Maar is zo’n onderwerp daarvoor niet veel te ingewikkeld?
Het is al gedaan, maar het mag niet: knippen en plakken in menselijk DNA. Met de DNA Dialogen gaan we voor de tweede keer in gesprek over het aanpassen van embryo-DNA. Praat jij ook mee?
In de DNA Dialogen gaan we opnieuw in gesprek over het aanpassen van embryo-DNA. Projectleider Sam Riedijk wil een zo representatief mogelijk beeld vormen van alle verschillende meningen. Hoe pakt ze dat aan?
Voor de DNA Dialogen gaan we in gesprek met onze lezers over het aanpassen van embryo-DNA. Hoe ziet zo’n gezamenlijk journalistiek onderzoek eruit?
Stel je voor: de zee klaagt in een rechtszaak zijn vervuilers aan. Dat kan als de natuur rechten krijgt. Juridisch is het mogelijk. Maar wie bepaalt wie er namens de natuur mag spreken?
Voor asielzoekers is het beleid gericht op terugkeer, maar voor Oekraïners geldt dit niet. Zij mogen hier zelfs werken. Is dit ook beter voor andere vluchtelingen?
In een burgerberaad praat een door loting gekozen groep inwoners mee over beleid. Hoe werkt deze democratische vernieuwing? Bestuurskundigen en politicologen geven tips.
Oplossing Gezocht! Dat is de nieuwe podcast van NEMO Kennislink. Host Robert Visscher en co-host Nour Eldín Emara zoeken samen met de wetenschap naar oplossingen voor maatschappelijke problemen.
Iedereen in Nederland gaat plantaardig eten. Grond wordt niet meer gebruikt om vee op te houden. Hoe zou ons land er dan uitzien? NEMO Kennislink buigt zich komende maanden over dit gedachte-experiment.
Politicoloog Mounir Samuel wil onze taal herzien, want die sluit mensen uit. Hij schreef er een boek over. “Wie de macht heeft, bepaalt de norm.”
Wetenschapshistoricus Trudy Dehue schreef een ongemakkelijk boek over embryo’s en zwangerschap, met aan het einde een pleidooi voor citizen science.
Technologische ontwikkelingen volgen zich in rap tempo op. Sommige mensen verlangen naar de tijd dat het langzamer ging. Toch blijkt dat mensen nieuwe technologie in feite al eeuwen niet meer bijbenen.