'Elke keuze heeft verliezers'
Nederland zakt al duizend jaar omlaag. Maar de zeespiegel stijgt, en het moment dat we moeilijke keuzes moeten maken komt steeds dichterbij.
Bij ieder keuzemoment in het leven sloeg bij Marlies de twijfel weer toe. Wilde ze schrijven, of toch verder in de exacte wetenschappen? Uiteindelijk werd het beide.
Marlies studeerde geofysica aan de Universiteit Utrecht, promoveerde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, en is sinds 2008 naast haar baan als universitair docent tevens freelance wetenschapsjournalist. Zij schrijft ook voor o.a. De Volkskrant en KIJK.
Nederland zakt al duizend jaar omlaag. Maar de zeespiegel stijgt, en het moment dat we moeilijke keuzes moeten maken komt steeds dichterbij.
In 2016 wees een modelstudie uit dat de zeespiegel een meter extra zou kunnen stijgen. Het experiment is herhaald en leidt nu tot een andere conclusie.
Zelfs gebieden met geologische breuken kunnen geschikt zijn voor de ondergrondse opslag van CO2. Dat bleek deze week uit een onderzoek van een team Schotse en Duitse aardwetenschappers. Over de risico’s voor de volksgezondheid zegt het onderzoek echter niks.
In de voorlaatste week van het jaar kijkt de redactie van NEMO Kennislink terug op de wetenschap van het afgelopen jaar.
Sinterklaas komt zaterdag aan in Nederland. De redacteuren van NEMO Kennislink zochten uit welke populairwetenschappelijke kinderboeken het waard zijn om op de verlanglijst te zetten.
‘Iedereen heeft het over klimaatverandering. Maar bijna niemand snapt het. Jij wel, als je dit boek hebt gelezen.’ Deze eenvoudige woorden op de achterkant van ‘Palmen op de Noordpool’ zijn exemplarisch voor de luchtige en optimistische toon van het vijfde non-fictie ki...
Het is geen boek in de klassieke zin, maar er valt een hoop te lezen en te leren in de Young Scientist Wetenschapskalender 2019. Een fijne verzameling weetjes, experimenten en grapjes vanuit allerlei verschillende vakgebieden.
Ecosystemen zijn weerbaarder dan tot nu toe werd gedacht. Dat volgt uit een verbeterd wiskundig model voor woestijnvorming.
Om de opwarming onder de 1,5 graad te houden, moeten er zeer snel zeer forse extra maatregelen genomen worden. Is dat haalbaar? En is het genoeg?
Pas als economische groei hand in hand gaat met klimaatbescherming en technologische innovatie krijgt het een duurzaam karakter. Omdat de theorieën van Nordhaus en Romer uitleggen hoe beleidsmakers dit het beste bereiken, winnen zij de Nobelprijs voor de Economie 2018.
Ben je in de stad lekker beschut tegen de wind? Niet altijd, toont nieuw onderzoek aan. Soms waait het in de stad zelfs harder dan daarbuiten.
Het slib neemt toe in de Eems-rivier en Groningse Dollard en dat schaadt het milieu. Maar hoe het slib zich daar precies gedraagt is nog raadselachtig voor wetenschappers. Een nieuwe meetcampagne moet dat veranderen.
Met het opwarmen van het klimaat zullen gewassen als graan, rijst en mais steeds meer te lijden krijgen van insectenplagen. Gebieden als Europa en de Verenigde Staten zullen met meer én hongeriger insecten te maken krijgen.
Het verhaal doet al een tijdje de ronde. Bij een hogere concentratie koolstofdioxide in de lucht, bevatten sommige voedselgewassen minder eiwitten en mineralen zoals ijzer en zink. Het risico op een tekort aan voedingsstoffen neemt daardoor toe.
Regelmatig lezen we berichten dat de Nederlandse lucht in bepaalde straten niet aan de Europese normen voor luchtkwaliteit voldoet. Maar is de lucht in het algemeen niet veel schoner dan dertig jaar geleden? Hoe erg is het nu echt gesteld met onze luchtkwaliteit?
Met een grote installatie op het Stadhuisplein in Eindhoven testen onderzoekers of ze de luchtkwaliteit kunnen verbeteren. Zo hopen ze ook hun modellen te verbeteren waarmee ze het effect van zulke installaties voorspellen.
Het wordt steeds duidelijker dat vliegen wel erg slecht voor het klimaat is. Is er een mogelijkheid om én te kunnen blijven vliegen én het klimaat minder te belasten?
Het nieuwe Plastic Pact is volgens milieuorganisaties niet streng genoeg. Wat maakt het zo lastig om grote stappen te zetten tegen de plasticproductie?
Straten staan blank en riolen lopen over. Fikse regenbuien zorgen nu al voor flinke overlast in veel steden. Nieuwe startups zoeken naar oplossingen met uitvindingen. NEMO Kennislink nam een kijkje in Rotterdam en een speciale Waterstraat in Delft.
Bouw geen hoge dijken en dammen, maar maak slim gebruik van de natuur. Dat stelt de kersverse hoogleraar Peter Herman van de TU Delft. Want grote projecten als de Afsluitdijk zijn alweer achterhaald nog voordat ze af zijn.
Nieuwe onderzoeksresultaten uit Antarctica: De snelheid waarmee het ijs er smelt neemt rap toe, en de aardkorst veert er sneller omhoog dan gedacht. Het eerste is slecht nieuws, het tweede misschien juist goed.
“Koeien, kippen, mensen, schimmels”, Judith van Bleijswijk van het NIOZ noemt de soorten op die ze op zee tegenkomt. Tenminste, sporen van het DNA dat ze in de oceaan achterlaten. “De zee is eigenlijk een grote soep van DNA.”
Al tijden wordt van alles en nog wat hergebruikt, maar heeft het ook effect? Volgens cijfers van Rijkswaterstaat recyclen wij momenteel iets meer dan de helft van al ons huishoudelijk afval, maar het kan nog een stuk beter.
In de NEMO Kennislink Live van 12 juni waren de experts het over één kwestie eens: alleen maar minderen met de CO2-uitstoot is niet genoeg om de opwarming onder controle te krijgen.
Nadat een meteorietinslag een einde aan het dino-tijdperk maakte, warmde de aarde in korte tijd 5 graden op, om vervolgens 100.000 jaar lang warm te blijven. Het was misschien wel de enige keer in de geologische geschiedenis dat de opwarming sneller ging dan nu.
Op het allerlaatste moment komen dan toch de metingen waar iedereen aan boord van onderzoeksschip de Pelagia op zat te wachten.
De metingen vanaf het onderzoeksschip de Pelagia gaan gesmeerd. De wetenschappers hebben hun ritme aan boord gevonden: meten, slapen, eten. Nu is het moment gekomen om de instrumenten die een jaar lang metingen hebben gedaan in de diepe donkere zee, weer boven te halen.
De mens gebruikt meer plastic dan ooit, en dat laat wereldwijd sporen na. Iedereen kent plaatjes van bergen afval op land en zwermen drijvend plastic in zee. De Plastic soup atlas van de wereld richt zijn pijlen op deze ‘plastic soep’. Maar het predicaat atlas mag het niet dragen.
Na dagen varen met onderzoeksschip de Pelagia, eindelijk de eerste tekenen van leven. NEMO Kennislink-redacteur Edda Heinsman is getuige en doet verslag.
Na twee dagen zo min mogelijk bewogen te hebben, vanwege zeeziekte, durf ik het aan om het schip te verkennen. In de stuurhut is het uitzicht op de woeste zee adembenemend. Maar de wetenschappers balen.