Er is veel te doen over het gevaar van vliegen in de huidige pandemie. Maar er is meer dan het COVID-19 besmettingsgevaar. De hoeveelheid zuurstof in je bloed daalt namelijk sterk tijdens een vlucht.
Er is veel te doen over het gevaar van vliegen in de huidige pandemie. Maar er is meer dan het COVID-19 besmettingsgevaar. De hoeveelheid zuurstof in je bloed daalt namelijk sterk tijdens een vlucht.
Nu je meer thuis bent, heb je misschien wel extra online accounts aangemaakt. Hoe zorg je dat criminelen niet met jouw accountgegevens aan de haal gaan?
Soms is wetenschap heerlijk. Vandaag is zo’n dag. Deze week is eindelijk een artikel gepubliceerd in ‘Nature Photonics’ waar ik heel lang aan gewerkt heb. Over licht dat zou moeten ontsnappen, maar dat niet doet omdat het opgesloten zit in het oog van de storm.
De opslagcapaciteit van de beste harde schijf is met een factor 500 overtroffen, door Delftse nanotechnologen.
Welke blogs werden het meest gelezen in de afgelopen maand?
Er was eens een Indiase koning die de uitvinder van het schaakspel wilde bedanken. Dit eindigde in een groot wiskundig probleem. Wat heeft deze legende met mijn onderzoek te maken? De quantumcomputer belooft exponentieel veel sneller te zijn dan de klassieke computer, en deze legende is een mo…
Als wetenschapper worden je prestaties vooral gemeten aan de hand van het aantal publicaties dat je hebt. Logischerwijs zou dat betekenen dat we vooral heel veel aan het schrijven zijn, maar helaas is dat niet zo… Althans bij mij niet.
Wat vind ik het allermooiste aan mijn onderzoek? Moeilijk kiezen, maar misschien wel mijn lab. Gelukkig maar, want ik moet er heel wat tijd in doorbrengen. De afgelopen maanden werd mijn lab verbouwd, want we verhuizen naar een nieuwe ruimte. Een belangrijk moment in mijn leven als promovendus…
Ik heb al eerder over MoSART geschreven, de app die we hebben ontwikkeld voor mijn onderzoek. Toen kon ik er nog niet zo heel veel over vertellen, maar inmiddels zijn we een stuk verder!
Het is alweer anderhalve maand geleden dat ik ben gepromoveerd. Wat een ontzettend enerverende ervaring was dat zeg!
Op een ochtend kwam ik het kantoor binnen en liet mijn begeleider me een grafiekje zien. Niet heel bijzonder zou je zeggen. Maar dit grafiekje was anders dan anders. Een punt stak boven de rode lijn uit, een piekje in de data. Wat was er aan de hand?
Op TEDx.Amsterdam sprak professor Leo Kouwenhoven, directeur van het instituut waar ik promoveer.
Nu op een rijtje: de vijf meestgelezen blogs van Faces of Science van de afgelopen maand.
De app ‘Angry Birds’ heeft zijn beste tijd alweer gehad. Op zoek naar nieuw vermaak? En wil je er ook nog iets van leren? Probeer ‘Quantum Cats’: katten vliegen door de lucht in superpositie en verstrengeling. Projecteer je kat om de meeste schade aan te richten!
Men zegt dat je iets pas echt begrijpt wanneer je het ook aan een kind kan uitleggen. Ik heb nog geen kind om dat op uit te proberen. Wel een vriendin met een hekel aan alles dat met cijfers en formules te maken heeft. Dat werkt ook erg goed, merkte ik drie weken geleden toen ik een presentati…
Het aantal vrouwen in de wetenschap in Nederland is om te huilen. In vergelijking met de rest van Europa bungelen we onderaan. Maar op het evenement ‘Pump your Career’ was daar niets van te merken. Vijfhonderd vrouwelijke wetenschappers kleurden de dag in, #PyC15 was de hele dag trending op Tw…
Het leuke van werken in het buitenland is dat je een beetje mee kan krijgen van cultuur, gewoonte en traditie in een ander land (zie bijvoorbeeld ook de huidige blogreeks van Chantal over Boston). Nu ik in Londen zit, krijg ik ook van alles mee.
Grijp je kans om de Faces of Science in het echt te ontmoeten. Vanaf aanstaande donderdag 19 november vertellen ze in de bibliotheek in Amsterdam over hun onderzoek.
Omgeven door prachtige natuur, uitmuntende wetenschappers, fanatieke sporters en gezonde wholefood-types… Wat heeft Boston nog meer te bieden? ‘The Boston accent’ is zeker iets wat je niet kan ontgaan op straat ;)
Goed toeven in Boston, ook in het weekend!
Inmiddels 3 jaar geleden begon ik voor mijn afstudeeronderzoek met het bouwen van een opstelling. Daarmee zouden we kunnen meten hoe glazen bolletjes samen met antennes licht opsluiten. Geduld is een schone zaak, want vandaag is eindelijk het eerste resultaat uit die opstelling – en daar…
Red Sox, Boston Bruins, Celtics, en de Patriots: sport is niet te missen hier!
Wanneer je iets duidelijk wilt maken, is het aan te raden alleen dat te vertellen wat je punt ondersteunt. Ga niet een heel verhaal er om heen vertellen wat eigenlijk niets toevoegt. Met het weergeven van informatie in grafische vorm (visualisatie) is dit precies hetzelfde. Alles wat niet bijd…
Hardlopen en wholefoods. Ze zijn behoorlijk gezond hier in Boston! Deze week elke dag een korte update van mijn belevenissen.
“In New York, they ask, ‘How much money does he have?’ In Philadelphia, they ask, ‘Who were his parents?’ In Boston they ask, ‘How much does he know?’”.
Nu op een rijtje: de vijf meestgelezen blogs van Faces of Science van de afgelopen maand.
De vreemde consequenties van de quantummechanica vond Einstein spookachtig. “Deze theorieën spelen een gewaagd spel met de werkelijkheid”, vond hij. Nu, 80 jaar later, hebben mijn collega’s in Delft als eerste een sluitend bewijs kunnen geven: ‘spooky action at a di…
Van Västerås, via Stockholm naar Båstad. Dat was de route door Zweden die ik in twee weken heb afgelegd.
Wil je Julia Cramer en Barbara Braams eens van een heel andere kant zien? Kom dan 21 oktober naar theater Walhalla in Rotterdam.
Mijn proefschriften zijn binnen! Begin mei schreef ik al dat ik mijn proefschrift had ingeleverd en nu, zo’n 5 maanden en veel werk later, liggen ze dan eindelijk voor me. Wat is het bijzonder om eindelijk een fysiek boek in handen te hebben, een boek dat je zelf hebt geschreven.