Onderzoek doen tijdens een gezondheidscrisis is niet makkelijk. Toch probeer ik elke dag enthousiast aan mijn werk te gaan. Deze week heb ik weer iets interessants geleerd, over eerlijkheid.
Onderzoek doen tijdens een gezondheidscrisis is niet makkelijk. Toch probeer ik elke dag enthousiast aan mijn werk te gaan. Deze week heb ik weer iets interessants geleerd, over eerlijkheid.
De wereld is op dit moment in de greep van een nieuwe pandemie: het coronavirus. Maar hoe lang bestaan epidemieën eigenlijk al?
Doden virusuitbraken de compassie voor je medemens of schieten burgers elkaar juist te hulp? Sommige historici zijn optimistisch, anderen juist niet. Wie heeft gelijk en wat leren epidemieën uit het verleden ons, vraagt historicus Adriaan Duiveman zich af.
Adriaan Duiveman twijfelde er niet aan: hij moest en zou geschiedenis studeren. Historici voelen een honger naar kennis en begrip van de wereld om hen heen.
Dit voorjaar presenteert Faces of Science twaalf nieuwe jonge promovendi van verschillende Nederlandse universiteiten die onderzoek doen naar uiteenlopende onderwerpen als hoe taal werkt in de hersenen, hoe bacteriën ons kunnen helpen en naar sociale interacties tussen mensen.
Welke blogs werden het meest gelezen in de afgelopen maand?
Nu op een rijtje: de vijf meestgelezen blogs van Faces of Science van de afgelopen maand.
Alles over de kracht van beelden en de opkomst van het massale verspreiden van beeld, hoor je vrijdag 27 november tijdens de lezing van Thomas Smits bij SPUI25.
Het leuke van werken in het buitenland is dat je een beetje mee kan krijgen van cultuur, gewoonte en traditie in een ander land (zie bijvoorbeeld ook de huidige blogreeks van Chantal over Boston). Nu ik in Londen zit, krijg ik ook van alles mee.
Grijp je kans om de Faces of Science in het echt te ontmoeten. Vanaf aanstaande donderdag 19 november vertellen ze in de bibliotheek in Amsterdam over hun onderzoek.
Nu op een rijtje: de vijf meestgelezen blogs van Faces of Science van de afgelopen maand.
Wil je Julia Cramer en Barbara Braams eens van een heel andere kant zien? Kom dan 21 oktober naar theater Walhalla in Rotterdam.
Je hebt wellicht gemerkt dat ik de afgelopen tijd wat minder actief was met bloggen hier op de website van Faces of Science.
Afgelopen week werd er een patiënt opgenomen op mijn afdeling voor een uitgebreid maag- en darmonderzoek. Dit vanwege zijn extreem lage bloedgehalte waarbij de protocollen ons vertellen dat we bloedverlies vanuit zijn maag-darmstelsel moeten uitsluiten.
Promoveren is goed te vergelijken met het lopen van een marathon. In deze blog pas ik tips uit de hardloopsport toe om aan te geven hoe je de promotie het meest effectief kunt ‘uitlopen’.
Van bloeddorstige wilde tot gedistingeerd leider: Hoe illustraties racisme en stereotypen kunnen bekrachtigen of juist ontkrachten.
Het einde is nu echt in zicht: over 23 weken heb ik mijn proefschrift ingeleverd!
Gisteren gaf ik op het Oerol theaterfestival een college naast een toneelstuk over de relatie tussen Suriname en Nederland. De organisatie vroeg mij om in dagboekvorm te evalueren wat deze ervaring mij gebracht heeft. Het zal ook weer eens niet, met die kunstzinnige types :)
Voor veel vrouwelijke wetenschappers is seksisme nog steeds een dagelijkse realiteit.
Vrijdag 19 juni verzorgt Fransje Molenaar een heus Oerol-college op Terschelling.
Voor de supermarkt in het kustdorp waar mijn ouders wonen, staat een man met een accordeon. Hij is drie koppen kleiner dan ik ben, maar dat valt vandaag niet zo op, aangezien ik in een rolstoel word voortbewogen.
Op een bepaald moment in je promotietraject kom je op het punt van ‘afronden’. Op dat punt ben ik nu.
Op 13 september 1848, tijdens werkzaamheden aan het spoor, doet zich een noodlottig ongeval voor. Tijdens een plotselinge explosie boort een enorme ijzer staaf zich dwars door het hoofd van Phineas Gage die op dat moment aan het werk is.
Vandaag presenteert Faces of Science drie nieuwe gezichten van de wetenschap! Een neuropsycholoog, een celbioloog en een natuurkundige. Maar wie zijn het? Tromgeroffel…
Bestaat die briljante homo universalis eigenlijk nog wel anno 2015, of is het een mythe?
Eens in de zoveel tijd komt er op mijn Facebook een linkje langs naar een opsomming van de meest gekke wetten ter wereld. Dat een man in Arkansas zijn vrouw bijvoorbeeld slechts één keer in de maand mag slaan, en dan alleen met een stok met een diameter van minder dan 7,5 cm. Of dat het in Ala…
Misschien wel het leukste aan het onderzoeken van negentiende-eeuwse geïllustreerde nieuwstijdschriften, is dat je altijd op illustraties stuit die je aan iets uit het heden – bijvoorbeeld een vakantie – doen denken. Over twee weken ga ik op vakantie: naar Madagaskar. Of eigenlijk ga ik naar …
Armoede, een lage levensverwachting en een laag opleidingsniveau van de bevolking; Sierra Leone bungelt sinds de burgeroorlog die na elf jaar in 2002 werd beëindigd, onderaan de Human Development Index. In 2009 heb ik hier onderzoek gedaan.
Op zoek naar de bron van clichés en stereotypen.
Historici zijn verzot op de geur van oud papier. Een kleine rondvraag bij collega’s en oud-studiegenoten leverde onder andere de volgende beschrijvingen op: ‘vanille, met een vleugje houtrot’, ‘een vurrukkullukke Franse kaas’ of ‘als een kurk die je net uit een goede fles wijn getrokken hebt’….