Op ontdekkingsreis langs alle 61 Waddeneilanden
Evert Jan Prins bezocht alle Waddeneilanden van Nederland, Duitsland en Denemarken. Hij schreef er een prachtig boek over.
Marjolein Overmeer was verkocht na het lezen van haar eerste Thea Beckman boek en ging jaren later Geschiedenis studeren in Leiden. De verhalen van en over ‘gewone’ mensen vindt ze nog steeds het boeiendst en daar schrijft ze dan ook het liefst over. Maar verder komen alle aspecten uit de Geesteswetenschappen aan bod.
Er is genoeg interessant wetenschappelijk onderzoek, maar hoe maak je dat toegankelijk en boeiend voor het brede publiek? Marjolein slaat graag bruggen tussen die twee. Niet alleen voor Kennislink maar ook als freelancer (De Lachende Cavalier).
In haar vrije tijd drinkt een borrel op een terras met vrienden, leest (meestal historische) boeken, kijkt (het liefst historische) films of bezoekt (inderdaad, bij voorkeur historische) musea.
Evert Jan Prins bezocht alle Waddeneilanden van Nederland, Duitsland en Denemarken. Hij schreef er een prachtig boek over.
Van elke Bijbelpassage bestaan er talloze vertalingen. Volgens theoloog Christiaan Erwich kan de computer helpen om tot een objectieve analyse te komen.
Het IJslandse voetbalelftal was de grote verrassing op het EK van 2016 en het WK van 2018. In een uitstekend boek gaat een wetenschapper na hoe IJsland aan een succesvolle opmars begon.
Lang werd gedacht dat omstanders vaak niet te hulp schieten in noodsituaties op straat. Onderzoek van Marie Rosenkrantz Lindegaard toont dat het anders zit.
Droogte als gevolg van klimaatveranderingen is steeds vaker in het nieuws. Droogte bedreigt ook ons archeologisch erfgoed. Dit is al decennia aan de gang, maar meer droge periodes geven het een extra zetje.
Kan de wetenschap ons raad geven bij dagelijkse problemen? In de podcast ‘NEMO weet raad!’ geven wetenschappers verrassende inzichten. Deze keer vragen Lizzy en Iris raad over het switchen van baan.
Klassieke talen, wat valt daar nu nog voor nieuws over te ontdekken? Veel, zo blijkt uit recent onderzoek. Voor de Week van de Klassieken vertellen Willemijn Waal en Luuk Huitink hier meer over.
Kan de wetenschap ons raad geven bij dagelijkse problemen? In de podcast ‘NEMO weet raad!’ geven wetenschappers verrassende inzichten. In de eerste aflevering vragen Lizzy en Iris raad aan de wetenschap over de liefde.
Een onbekende ziekte uit Azië bereikt ons land. De discussie breekt uit hoe besmettelijk de ziekte is. Door quarantainemaatregelen raken mensen in de problemen en beginnen te morren. Corona? Nee, cholera!
Lopend door de Groningse dorpjes en akkers zie je niet alleen sporen van de strijd tegen het water en bijzondere vogels, maar ook hightech landbouw. Dat laten de auteurs van ‘Voorland Groningen’ zien.
Ze kwamen van heinde en ver. Arme alleenstaande moeders aan het einde van hun Latijn. Ze zagen geen andere uitweg dan hun kinderen te vondeling te leggen bij het Amsterdamse Aalmoezeniersweeshuis.
Lange tijd werd onderzoek naar het ontstaan van taal gezien als pure speculatie. Sverker Johansson laat in De oorsprong van taal zien dat deze tijden inmiddels – terecht – achter ons liggen.
Waren orgies en homoseksuele relaties de normaalste zaak van de wereld bij de Romeinen? Dat blijkt nogal mee te vallen, volgens het boek Roma Intima. Maar grofgebekt waren ze wel.
Vaste prik op NEMO Kennislink: de NEMO Kennislink Zomerboekenspecial! Onze redactie tipt de beste wetenschapsboeken van het afgelopen jaar om te lezen tijdens de vakantie. Welk boek zou jij willen lezen?
Samen met Rotterdamse archeologen maakte taalwetenschapper Peter-Alexander Kerkhof een animatiefilmpje over de nederzetting Rotta in het jaar 1020 dat viraal ging. Daarin zie je niet alleen hoe men in die tijd leefde, maar ook horen hoe men sprak. Hoe maak je zo’n reconstructie van taal?...
Niet alleen nu tijdens de coronacrisis ontwricht een besmettelijke ziekte het leven. Dat gebeurde ook in het zeventiende-eeuwse Nederland toen de pest heerste. Hoe reageerden mensen destijds?
Het Koning Willem II-college heeft een vak ontwikkeld om vwo-leerlingen voor te bereiden op de universiteit. Volgend jaar telt het vak mee voor het eindexamen.
75 jaar geleden was Nederland eindelijk vrij, na vijf jaar Duitse bezetting. Recent onderzoek laat zien dat het niet voor alle bevrijde burgers feest was. Er komt steeds meer oog voor de keerzijde van de bevrijding.
NEMO Kennislink sprak met medisch historicus Rina Knoeff over de noodzaak van een coronadenktank.
Een zwembad dat wegzakt in de grond en onbruikbaar wordt. Architecten die zelfmoord plegen door een mislukt gebouw. Je komt het allemaal tegen in ‘Waagstukken’, tragische verhalen over bouwkunde.
Brengt de wetenschap ons nog vooruit? NEMO Kennislink sprak erover met filosoof Jeroen de Ridder.
De tijd waarin de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie elkaar aftroefden op krachtige (kern)wapens lijkt een spook uit het verleden. Maar veel wapens uit die tijd bestaan nog, en daar komen in hoog tempo nieuwe bij. Dreigt er een nieuw conflict?
De bobbels en kuilen op je schedel verraden je karakter, zo stelde de Oostenrijkse arts en geleerde Franz Joseph Gall. Met het boek De Hersenverzamelaar geeft neuropsycholoog Theo Mulder deze vergeten geleerde zijn welverdiende plek terug in de wetenschapsgeschiedenis.
Terwijl het virus zich verspreidt, staan veel mensenlevens even stil. Dat roept grote vragen op. Waar kunnen we terecht met onze onzekerheid? Volgens etnoloog Peter Jan Margry moeten we inzien dat we niet alles onder controle kunnen houden.
NEMO Kennislink volgt het nieuws omtrent de Covid-19-uitbraak op de voet. Wereldwijd verschijnen er iedere dag nieuwe relevante artikelen die berusten op goede wetenschappelijke bronnen. We zetten de meest interessante artikelen hier voor je op een rijtje.
13 september vindt het DNA-festival plaats. Een van de sprekers is historicus en wetenschapsjournalist Eveline van Rijswijk.
Bij Vikingen denken we aan woeste Scandinaviërs die plunderend door West-Europa voeren. Dit klopt, maar toch ook weer niet. Het boek Wij Vikingen geeft de laatste inzichten over de Vikingen en wat hun relatie was met Nederland.
Magna Frisia, het Friese rijk van koning Redbad, zou helemaal geen eenheid zijn geweest. Hij had namelijk geen macht over het huidige Friesland, concluderen wetenschappers na een nieuwe reconstructie van het vroegmiddeleeuwse landschap. Daar is alleen niet iedereen het mee eens.
Sterrennacht en Nachtwacht zijn dankzij het Nederlandse publiek de officiële namen voor een ster en planeet. Wie geeft de rest van de sterren een naam?
Kun jij je een workshop of college indenken zonder PowerPoint erbij? De nu bijna vergeten toverlantaarn was de PowerPoint van de negentiende eeuw.