Op zoek in oersoep
Water en een gasmengsel. Meer hebben dé bouwstenen van het leven niet nodig. In 1953 zette het Miller-Urey-experiment de wereld op z’n kop. Hoe zou een oersoepexperiment er nu uitzien?
Marjolein Overmeer was verkocht na het lezen van haar eerste Thea Beckman boek en ging jaren later Geschiedenis studeren in Leiden. De verhalen van en over ‘gewone’ mensen vindt ze nog steeds het boeiendst en daar schrijft ze dan ook het liefst over. Maar verder komen alle aspecten uit de Geesteswetenschappen aan bod.
Er is genoeg interessant wetenschappelijk onderzoek, maar hoe maak je dat toegankelijk en boeiend voor het brede publiek? Marjolein slaat graag bruggen tussen die twee. Niet alleen voor Kennislink maar ook als freelancer (De Lachende Cavalier).
In haar vrije tijd drinkt een borrel op een terras met vrienden, leest (meestal historische) boeken, kijkt (het liefst historische) films of bezoekt (inderdaad, bij voorkeur historische) musea.
Water en een gasmengsel. Meer hebben dé bouwstenen van het leven niet nodig. In 1953 zette het Miller-Urey-experiment de wereld op z’n kop. Hoe zou een oersoepexperiment er nu uitzien?
Terwijl het gebied rondom de kerncentrale van Tsjernobyl in het huidige Oekraïne al tientallen jaren een nucleair niemandsland is, zijn de met atoombommen vernietigde steden Hiroshima en Nagasaki levendiger dan ooit tevoren. Hoe kan dat?
Wetenschap en geloof lijken geen gelukkige combinatie, maar de Vaticaanse Sterrenwacht bewijst het tegendeel. Vergeleken met universiteiten lijkt het pauselijke observatorium zelfs een oase van ongehinderd onderzoek.
Een van Nederlands meest roemruchte internetproviders, XS4ALL, had zijn wortels in de anarchistische hackerswereld. In het boek De hackers die Nederland veranderden krijgen zij een ereplaats.
Belangrijke wetenschappelijke ontdekkingen in het verleden worden vaak geassocieerd met één moment waarop alles op z’n plek valt. Maar in werkelijkheid gaat het bijna nooit zo, schrijft Louise O. Fresco in haar essay ‘Kruiden, kokkels en kippen’.
Roken in de trein is nog niet zo lang geleden afgeschaft. Maar iemand die naar sigaretten ruikt mag wel instappen. Jeroen Bommelé van het Trimbos-instituut wil meer aandacht voor ‘derdehands roken’.
We lossen graag snel de biodiversiteits- en klimaatcrisis op, maar gaan daarin voorbij aan rouw en verdriet om wat verloren is gegaan. Langzaam zien wetenschappers en kunstenaars hoe ecologische rouw kan helpen om onze samenleving te veranderen.
De levenslange gevangenisstraf wordt gezien als een ‘humanere’ vervanging van de doodstraf. Maar hebben we werkelijk vooruitgang geboekt?
Al in de jaren vijftig droomde men van een maatschappij die draait op zonne-energie. Dankzij geleidelijke technologische vooruitgang en een cruciale overheidsmaatregel wordt dat ideaalbeeld van toen steeds meer werkelijkheid.
In onze moderne samenleving nemen mensen een ‘sabbatical’ na een periode van hard werken, maar dat is niet voor iedereen weggelegd. “De sabbat was bedoeld voor de hele samenleving en zeker ook voor de aarde”, vertelt theoloog Alain Verheij.
Maak kennis met Antoni van Leeuwenhoek. De Delftse lakenhandelaar die voor het eerst bacteriën zag, op zijn zolderkamer met zijn zelfgebouwde microscoop. Een ontdekkingsreiziger, gedreven door nieuwsgierigheid.
Lange tijd was het gebruikelijk dat vrouwen ontslag kregen zodra ze in het huwelijk traden. Dat is gelukkig verleden tijd, maar de vooroordelen en taboes zijn niet verdwenen, waarschuwt socioloog Paula Thijs.
Ruim een halve eeuw geleden is het idee ontstaan dat er naast het biologische geslacht ook zoiets bestaat als een psychologisch geslacht. Sindsdien zijn mensen steeds meer bezig met hun genderidentiteit. Volgens historicus Geertje Mak maken we ons tegenwoordig misschien zelfs iets te druk over...
Wat we er ook van vinden, we kunnen niet zonder algoritmes. Nooit gekund ook, want algoritmes bestaan al sinds mensen kunnen denken.
De eerste vrouwen in de politiek werden met argusogen bekeken. En nog steeds worden vrouwelijke politici anders benaderd dan hun mannelijke collega’s.
Rare beesten liepen er tienduizend jaar geleden rond op aarde. Weet jij welke dieren echt hebben bestaan en welke zijn verzonnen? Doe de quiz!
De ontdekking van bacteriën, virussen en ander klein gespuis veranderde onze kijk op ziektes volledig. Is de labgerichte visie op ziektes inmiddels doorgeslagen?
Oppenheimer brengt de ontwikkeling van de atoombom – en de morele consequenties daarvan – indrukwekkend in beeld. NEMO Kennislink onderwerpt de film aan een wetenschappelijke factcheck.
Wil je weten hoe je vroeger computergames in moest laden? Of hoe je een bestand moest opslaan? Neem deze zomer dan een kijkje in een van de computermusea die Nederland en België rijk zijn.
Al honderd jaar geleden wezen wetenschappers erop dat de grootschalige CO₂-uitstoot van de industrie de temperatuur op aarde flink kon doen stijgen. Toch wordt er pas de laatste decennia actie ondernomen.
Als je het over democratie hebt, kan je bijna niet om de Atheense Akropolis heen. Maar in de oudheid was deze tempel helemaal niet de zetel van de democratie.
Veel filosofen zetten zich af tegen Descartes, die het onderscheid tussen lichaam en geest zou hebben geïntroduceerd. Maar ze begrijpen hem verkeerd, zegt hoogleraar Han van Ruler.
De zomervakantie staat weer voor de deur. Wat je plannen ook zijn, een goed boek mag dan niet ontbreken. Nog geen idee welk boek? NEMO Kennislink geeft wetenschappelijk verantwoorde tips.
Sranantongo, de taal van Suriname: een taal die nooit zou hebben bestaan zonder slavernij. Van over de hele wereld werden mensen samengebracht, zonder dat ze met elkaar konden communiceren.
Internet is overal, maar ook onzichtbaar. Het verbindt ons met elkaar in alle mogelijke uithoeken. In ons nieuwe thema ‘Wij zijn het web’ pluizen we uit wat dit voor jou betekent.
Oplossing Gezocht! Dat is de nieuwe podcast van NEMO Kennislink. Host Robert Visscher en co-host Nour Eldín Emara zoeken samen met de wetenschap naar oplossingen voor maatschappelijke problemen.
Nederlanders denken bij boeddhisme vaak aan mediteren en mindfulness. Maar het boeddhisme is minder zen dan je denkt. Hoogleraar Paul van der Velde vertelt meer over de duistere kanten van deze religie.
Politicoloog Mounir Samuel wil onze taal herzien, want die sluit mensen uit. Hij schreef er een boek over. “Wie de macht heeft, bepaalt de norm.”
Wetenschapshistoricus Trudy Dehue schreef een ongemakkelijk boek over embryo’s en zwangerschap, met aan het einde een pleidooi voor citizen science.
Technologische ontwikkelingen volgen zich in rap tempo op. Sommige mensen verlangen naar de tijd dat het langzamer ging. Toch blijkt dat mensen nieuwe technologie in feite al eeuwen niet meer bijbenen.