Krabbels in de kantlijn vertellen grote verhalen
Voor sommigen is schrijven in boeken als vloeken in de kerk. Toch vond men het vroeger heel gewoon om aantekeningen te maken in boeken.
Marjolein Overmeer was verkocht na het lezen van haar eerste Thea Beckman boek en ging jaren later Geschiedenis studeren in Leiden. De verhalen van en over ‘gewone’ mensen vindt ze nog steeds het boeiendst en daar schrijft ze dan ook het liefst over. Maar verder komen alle aspecten uit de Geesteswetenschappen aan bod.
Er is genoeg interessant wetenschappelijk onderzoek, maar hoe maak je dat toegankelijk en boeiend voor het brede publiek? Marjolein slaat graag bruggen tussen die twee. Niet alleen voor Kennislink maar ook als freelancer (De Lachende Cavalier).
In haar vrije tijd drinkt een borrel op een terras met vrienden, leest (meestal historische) boeken, kijkt (het liefst historische) films of bezoekt (inderdaad, bij voorkeur historische) musea.
Voor sommigen is schrijven in boeken als vloeken in de kerk. Toch vond men het vroeger heel gewoon om aantekeningen te maken in boeken.
Filosofen zijn toch mensen die vooral veel vanuit een stoffige kamer in een ivoren toren nadenken? Welnee, natuurlijk niet! Dit laat Pablo Lamberti overtuigend zien. In zijn boek Strijdvaardig Leven maken we kennis met filosofenkrijgers zoals Socrates, Seneca en de Japanse samoerai.
Zomervakantie: wordt het dit jaar een camping in Frankrijk, een huisje in Italië of een fijn verblijf in eigen land? De redactie van NEMO Kennislink tipt populair-wetenschappelijke boeken waarmee je deze zomer gegarandeerd goed doorkomt!
Wetenschap is overal. Ook op vakantie is het leuk, om een wetenschappelijk getinte activiteit te ondernemen. De redactie van NEMO Kennislink geeft alvast wat eerste tips. Help je mee de kaart te vullen?
Helpt minder vlees eten echt tegen klimaatverandering? Waarom voel ik mij schuldig als ik op vliegvakantie ga? In het nieuwe thema ‘Hoe klimaat je raakt’ duikt NEMO Kennislink in de wereld van klimaat en energie. Hoofdredacteur Leon Heuts schrijft over hoe we dit doen: met een inte...
Waarom voeren mensen oorlog? NEMO Kennislink bekijkt deze vraag de komende weken vanuit verschillende wetenschapsdisciplines. Voor de eerste aflevering spraken we met archeoloog David Fontijn.
Informatie vormt de wereld waarin we leven, en het Westen en Rusland lijken momenteel in een volstrekt andere mediawereld te leven. Wie zegt dat wíj niet in een propagandabubbel zitten?
Welkom in het Antropoceen. Het tijdperk waarin onze invloed op de aarde vergelijkbaar is met een geologische kracht zoals vulkaanuitbarstingen en aardbevingen. Waar we ooit begonnen als jagers en verzamelaars rond een kampvuur, stoken we inmiddels de planeet een graadje warmer. De verhalen die...
Ondanks de verliezen aan Russische zijde lijkt Poetin niet van plan de strijd te staken. Als we terugkijken naar Russische oorlogsvoering in het verleden, past dit in een traditie waarin zelfopoffering voor de staat gezien wordt als een nobel doel.
Er is een onophoudelijke stroom van video’s, beelden en verslagen uit het oorlogsgebied in Oekraïne. Ze beïnvloeden de opinie in het Westen en zorgen voor archivering van mogelijke oorlogsmisdaden. Kan Rusland de datastroom uit Oekraïne stoppen en wat betekent dat voor het verloop van de...
De samenwerking in ruimtestation ISS staat onder druk door het conflict met Rusland. André Kuipers: “Het is bijna onvermijdelijk dat het ISS gaat stoppen.”
Volgens David Wengrow leidt onze beperkte historische blik tot een gebrek aan politieke verbeeldingskracht. We spraken hem naar aanleiding van zijn nieuwe boek.
Tienduizenden jaren geleden waren mensen edele wilden, die in kleine groepjes vredig samenleefden. Toch? Mis! ‘Het begin van alles’ ontkracht dit soort mythes en levert een ijzersterk boek op.
Grote veldslagen laten zien dat logistiek het verschil kan maken. Zien we dat ook in Oekraïne? We spraken twee experts van de Nederlandse Defensie Academie.
Sinds het einde van de Koude Oorlog zijn de EU en de NAVO steeds verder naar het oosten uitgebreid. Waarom zit dit de Russen zo dwars? Wat had het Westen kunnen doen om deze oorlog te voorkomen?
De afgelopen week heeft duidelijk gemaakt dat Poetin gelooft in zijn eigen visie op de geschiedenis. Wat is Poetins historische visie, wat klopt er wel en niet van, en waarom zit dit hem zo diep dat het in zijn ogen een oorlog rechtvaardigt?
Nu de gemoederen soms hoog oplopen, is er niet alleen angst voor het virus, maar ook voor een tweedeling in de maatschappij. We vroegen onze coronadenktank: Hoe houden we de samenleving bij elkaar?
Het idee dat het rijke westen de beschaving kwam brengen met de afschaffing van de slavernij klopt niet. Daarin klinkt nog steeds een vreemd idee van eigenaarschap door, zeggen historicus Karwan Fatah-Black en antropoloog Markus Balkenhol.
We laten op ontelbaar veel manieren fysieke en digitale sporen na in de wereld en creëren op die manier data. Uit welke gegevens en informatie bestaan wij? “Mensen mogen best wat zuiniger omgaan met hun data.”
Janske Gorissen verwierf in 1937 grote bekendheid vanwege haar mystieke ervaringen, tot het verhaal in de doofpot werd gestopt. Zeventig jaar later weet Peter Jan Margry de geschiedenis te reconstrueren.
Vervalsingen zijn al zo oud als de mensheid zelf. NEMO Kennislink beschouwt de tien meest ‘succesvolle’ fakes uit de geschiedenis.
Veel mensen zien de Italiaanse politiek als de uitzondering binnen Europa. Maar Italianen zijn volgens Utrechtse wetenschappers juist politieke trendsetters.
De ontwikkeling van de computer past makkelijk in één mensenleven, net als die van veel andere communicatiemiddelen. Deze tijdlijn bestrijkt het leven van NEMO Kennislink-bezoeker Cees den Hoedt (93) en laat zien hoe snel middelen voor communicatie en de verwerking van informatie veranderen.
Een gezonken schip uit de achttiende eeuw tjokvol Nederlandse kunstschatten. Deze Vrouw Maria is de hoofdpersoon waarover hoogleraar politicologie Gerald Easter (Boston College) en reisboekauteur Mara Voorhees een zeer spannend boek schreven.
Muziek is sinds de prehistorie steeds meer in onze genen verweven, zegt musicoloog Michael Spitzer. Hoe we dat gedaan hebben laat hij zien in zijn boek ‘De Muzikale Mens’ door middel van een reis door de tijd.
We vroegen de verschillende experts uit onze coronadenktank: wat viel je op tijdens deze pandemie, en welke lessen kunnen we trekken voor de toekomst?
Evert Jan Prins bezocht alle Waddeneilanden van Nederland, Duitsland en Denemarken. Hij schreef er een prachtig boek over.
Van elke Bijbelpassage bestaan er talloze vertalingen. Volgens theoloog Christiaan Erwich kan de computer helpen om tot een objectieve analyse te komen.
Het IJslandse voetbalelftal was de grote verrassing op het EK van 2016 en het WK van 2018. In een uitstekend boek gaat een wetenschapper na hoe IJsland aan een succesvolle opmars begon.
Lang werd gedacht dat omstanders vaak niet te hulp schieten in noodsituaties op straat. Onderzoek van Marie Rosenkrantz Lindegaard toont dat het anders zit.