IMRA 2019
Ontdek de mooiste fossielen, mineralen en stenen op deze internationale beurs.
Ontdek de mooiste fossielen, mineralen en stenen op deze internationale beurs.
De MuseumJeugdUniversiteit gaat weer van start. In drie lezingen in Natura Docet Wonderryck Twente, Oyfo Techniekmuseum en Cosmos Sterrenwacht leer je alles over communicatie tussen vogels, het hergebruiken van afval en botsingen in de Melkweg.
In deze zevendelige cursus maak je kennis maken met de wereld van vulkanen. Docent Marcel van Schoor vertelt over beroemde vulkanen en beruchte vulkaanuitbarstingen en toont de gevaarlijke aantrekkingskracht die vulkanen op de mens uitoefent.
De MuseumJeugdUniversiteit gaat weer van start. In vier lezingen in Naturalis in Academiegebouw Leiden leer je alles over waarom in de planten- en dierenwereld alles met elkaar samenwerkt
Terpen, dijken en polders zijn de tastbare bewijzen van de strijd tegen het water. Maar Friesland is nog steeds niet af. Maak kennis met 2.000 jaar watermanagement. Bind de strijd aan met de paalworm en kijk of jij Friesland droog kunt houden.
In De Moestuin werkt bijna de helft van de kunstenaars een jaar lang ín de tentoonstelling als Kunstenaar in huis. Kinderen onderzoeken samen met hen en de kunstwerken het thema ‘groei’.
Keuze uit twee educatieve programma’s over evolutie en kringlopen, aansluitend op de NLT-module voor klas 5 en 6 VWO.
Educatieve film waarin zes bèta-wetenschappers worden gevolgd bij hun dagelijkse onderzoekswerkzaamheden.
In dit educatieve programma krijgen leerlingen uit klas 1 t/m 3 HAVO/VWO berichten van van mensen die zich op plekken in de wereld bevinden waar waterproblemen zijn.
In deze interactieve tentoonstelling kan iedereen vanaf 8 jaar zich uitleven met natuuronderzoek. Op speciale werkplekken is er voor iedereen wel iets te ontdekken.
Ga in deze vaste tentoonstelling mee met de Reis rondom de Zuiderzee en ontdek de topstukken uit de collectie, de persoonlijke verhalen en de interactieve opstellingen over het leven in dit gebied!
In het Streekmuseum zijn verschillende vaste collecties ondergebracht. Zo is er Fries zilverwerk te zien, zijn er geologische en archeologische vondsten te bezichtigen en is er aandacht voor de streekgeschiedenis met vele voorwerpen.
Ontmoet Trix de T. rex, de koningin der dinosauriërs, ruim 12 meter lang, 6000 kilo botten, spieren, klauwen en tanden. Zij is de eerste van haar soort die te bezoeken is buiten de Verenigde Staten, in Nederlands’ eigen Naturalis.
Energie staat volop in de schijnwerpers. Welke energievormen gebruiken we zelf? Kan het anders? Welke energiebronnen leveren onze stroom? Hoe zijn onze fossiele energiebronnen ontstaan, hoe worden ze gewonnen en wat zijn hun bezwaren?
Kijk op de vingers van de preparateurs, terwijl zij Mosasaurus Lars onderzoeken en prepareren. Wetenschap, onderzoek en publiek treffen elkaar in het Sciencelab.
Het educatieve programma ‘De aarde in beweging’ behandelt de endogene processen van de aarde, die samenhangen met de platentektoniek. De module geeft een inleiding in de theorie van de platentektoniek voor bovenbouw HAVO/VWO.
In het educatieve programma ‘Exogene processen en kringlopen’ leren de leerlingen de geologische processen en kringlopen aan het aardoppervlak te beschrijven en hun invloed op de vorming en veranderingen van het aardoppervlak te verklaren.
Educatief programma voor het VMBO, waarin leerlingen de strijd met water én met elkaar aangaan.
Deze vaste tentoonstelling biedt een uniek overzicht van fossielen uit Nederlandse bodem.
Kinderen leren in deze vaste tentoonstelling spelenderwijs hoe een polder wordt gemaakt.
Toen de tyrannosauriërs over het vasteland heersten, schuimden reusachtige vleesetende hagedissen de oceanen af: de mosasauriërs. Het leven van deze zeereuzen en hun biotoop leer je in deze vaste tentoonstelling op een actieve manier kennen.
De Galerij van de Dinosauriërs is de grootste zaal van Europa die volledig in het teken staat van de dinosauriërs. Tientallen exemplaren op een oppervlakte van meer dan 3000 m² vertellen hoe ze ontdekt werden, leefden en evolueerden.
Ga in deze vaste tentoonstelling mee op een uitdagende zoektocht naar energie op zee. Waan je op open zee en tot drie kilometer onder water en denk mee over de energiewinning van morgen. Durf jij het aan?
In deze tijdelijke familietentoonstelling leer je wat energie is, hoe onze voorouders ermee om gingen en hoe je er in de toekomst bewuster mee kunt omspringen.
Educatief programma voor groep 6 t/m 8 over archeologie en bodemonderzoek in de gemeente Ede.
De reis is een tentoonstelling over het boeiende leven van dieren en planten met een vette knipoog naar de mens. Tijdens de reis kun je veel doen en zien, zoals meefietsen met reizende dieren, terug kruipen in de baarmoeder, een dansje leren of kijken wie het sterkste of het slimste is.
Educatief programma voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs over het opgraven en determineren van archeologische vondsten en fossielen.
In deze vaste tentoonstelling word je met persoonlijke verhalen, objecten en kaarten meegenomen langs de historie van de Zuiderzee.
In de Weerzaal kun je proefjes doen over luchtdruk, (gevoels)temperatuur, windkracht, neerslag en luchtvochtigheid. Ook zie je er authentieke weerinstrumenten uit de tijd van Buys Ballot. In Meten=Weten! maak je zelf een weersvoorspelling.
In de activerende vaste tentoonstelling ‘One Planet’ zie je dat er wel degelijk antwoorden zijn op grote, mondiale vragen en oplossingen voor de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties.