Geneeskunde

De geneeskunde houdt zich bezig met het functioneren van het menselijk lichaam. Hoe werkt een gezond lichaam? Wat gaat er fout bij een ziekte of afwijking? En wat kunnen we doen om het lichaam in de gezonde toestand te herstellen, symptomen te verzachten of het verloop van een ziekte te remmen? Het ontwikkelt daartoe nieuwe medicijnen en behandelmethoden, en adviezen over hoe ons lichaam gezond te houden. Het onderzoek in Nederland richt zich veelal op ouderdomsziekten zoals kanker, hart- en vaatziekten en dementie. Welke (genetische) veranderingen spelen een rol bij het ontstaan van ouderdomsziekten? En kunnen we deze veranderingen terugdraaien of voorkomen? Een ander belangrijk onderwerp binnen de geneeskunde zijn infectieziekten en de werking van ons afweersysteem. Wat spookt een ziekteverwekker precies uit in ons lichaam en hoe kunnen we dat beïnvloeden? Verder worden in Nederland nieuwe medische technieken en apparatuur ontwikkeld. Kennislink schrijft over nieuwe medische inzichten, de toekomst van geneeskunde door onder andere stamceltechnologie en gepersonaliseerde behandelmethoden en de ethische vragen waar wetenschappers en behandelaars mee te maken krijgen.

Elles Lalieu (1984) heeft altijd ‘iets’ met dieren gehad en studeerde dan ook biologie in Leiden. Tijdens haar studie deed zij onder andere onderzoek naar kleurverschillen bij tortelduiven en naar diversiteit in het bouwplan van verschillende hondenrassen. Elles merkte dat ze vooral erg graag schrijft en is op die manier terecht gekomen in het vakgebied wetenschapscommunicatie.

Sinds augustus 2008 is Elles bij NEMO Kennislink aan de slag. Eerst als redacteur van de vakpagina’s biologie en gezondheid en inmiddels als redacteur medische wetenschappen. Zij vindt het belangrijk om een boeiend verhaal te vertellen, maar ook om lezers goed in te lichten over wetenschappelijke ontwikkelingen. Eind 2012 verscheen haar eerste populair-wetenschappelijke boek Aging: jong, oud en eeuwig.

Elles Lalieu
Redacteur Medische Wetenschappen
Bekijk 2.526 artikelen over geneeskunde
Zoeken en filteren in
Geneeskunde
Filter & zoeken