De wereld is op dit moment in de greep van een nieuwe pandemie: het coronavirus. Maar hoe lang bestaan epidemieën eigenlijk al?
De wereld is op dit moment in de greep van een nieuwe pandemie: het coronavirus. Maar hoe lang bestaan epidemieën eigenlijk al?
Wie gebeten wordt door een giftige slang moet snel antigif regelen van eenzelfde soort slang. Hopelijk kan dat in de toekomst makkelijker. Jonge wetenschappers hebben namelijk slangenorganoïden uitgevonden.
Het coronavirus is officieel een pandemie. Als arts-onderzoeker werk ik de komende tijd vanuit huis. Maar hoe lang nog voordat ik ook word opgeroepen?
Als we bijvoorbeeld willen weten of cholesterolverlagers het risico op hartaanvallen verlagen, geldt: “hoe meer mensen, hoe beter.” Waarom eigenlijk?
Als kind wilde ik dolgraag de Nobelprijs voor Geneeskunde winnen. Ik had veel moeite met lezen en schrijven maar gaf nooit op, want ik was nieuwsgierig en wilde graag leren!
Wat zijn er weer bijzondere blogs geschreven in het afgelopen jaar. Hier nog eens de best gelezen blogs op een rijtje.
Dit voorjaar presenteert Faces of Science twaalf nieuwe jonge promovendi van verschillende Nederlandse universiteiten die onderzoek doen naar uiteenlopende onderwerpen als hoe taal werkt in de hersenen, hoe bacteriën ons kunnen helpen en naar sociale interacties tussen mensen.
Welke blogs werden het meest gelezen in de afgelopen maand?
Als wetenschapper worden je prestaties vooral gemeten aan de hand van het aantal publicaties dat je hebt. Logischerwijs zou dat betekenen dat we vooral heel veel aan het schrijven zijn, maar helaas is dat niet zo… Althans bij mij niet.
Het is alweer anderhalve maand geleden dat ik ben gepromoveerd. Wat een ontzettend enerverende ervaring was dat zeg!
Ook voor mij is het moment daar: mijn proefschrift is af! Een beetje onwennig is het nog wel, maar wat heerlijk om mijn eigen geschreven boek vast te houden. Weer een stapje dichterbij de doctorstitel.
En tenslotte: de afgelopen maanden stonden ook in het teken van het ein-de-lijk publiceren van enkele artikelen die al maanden in de pijplijn zaten.
De afgelopen maanden was ik ook druk met de organisatie van een conferentie over ‘essentiële medicijnen’.
Het najaar stond in het teken van twee conferenties.
Het onderzoek dat begon als een project van drie maanden, is na één jaar en drie maanden nu eindelijk klaar!
Nu op een rijtje: de vijf meestgelezen blogs van Faces of Science van de afgelopen maand.
De afgelopen maanden is er enorm veel gebeurd, maar ik kwam er niet aan toe er over te schrijven. Daarom deze week elke dag even een korte update.
Grijp je kans om de Faces of Science in het echt te ontmoeten. Vanaf aanstaande donderdag 19 november vertellen ze in de bibliotheek in Amsterdam over hun onderzoek.
Ik beoefen zelf al een aantal jaar yoga. Soms wat intensiever, momenteel heel weinig, maar het heeft me zeker nu tijdens mijn promotietraject de nodige ontspanning gegeven. Hoe tof, dacht ik, zou het zijn om iets met yoga in de gevangenis te gaan doen?
Nu op een rijtje: de vijf meestgelezen blogs van Faces of Science van de afgelopen maand.
Van Västerås, via Stockholm naar Båstad. Dat was de route door Zweden die ik in twee weken heb afgelegd.
Wil je Julia Cramer en Barbara Braams eens van een heel andere kant zien? Kom dan 21 oktober naar theater Walhalla in Rotterdam.
Mijn proefschriften zijn binnen! Begin mei schreef ik al dat ik mijn proefschrift had ingeleverd en nu, zo’n 5 maanden en veel werk later, liggen ze dan eindelijk voor me. Wat is het bijzonder om eindelijk een fysiek boek in handen te hebben, een boek dat je zelf hebt geschreven.
Mijn eerste vlog is een feit! Gedragen gevangenen zich beter als ze visolie eten?
Tot vreugde van velen, inclusief mijzelf, is het festivalseizoen in volle gang! Voor het eerst ben ik hier niet alleen als bezoeker die van alle muziek geniet, maar ook als wetenschapper die zich bekommert om de mogelijk negatieve gevolgen van al het festivalgeweld.
De pallet met mijn 350(!) proefschriften is bezorgd.
Zwanger zijn en bevallen is in Ghana heel anders dan in het ziekenhuis waar ik werk. Door een gebrek aan voorlichting komen in Afrikaanse landen veel meer tienerzwangerschappen voor dan in Nederland.
Het ingewikkelde stratenplan van Victoriaans Londen, of het rechthoekige schaakbordpatroon van Manhattan, welke structuur lijkt het meest op die van de zenuwbanen in onze hersenen?
Steek je rechterhand uit, de handpalm naar boven. Kijk nu naar je wijsvinger en naar je ringvinger. Is je ringvinger langer dan je wijsvinger? Dan heb je volgens wetenschappelijke studies een grotere kans om je agressief te gedragen.
Ik kreeg ze vooral van anderen, de berichten dat er “wegens persoonlijke omstandigheden” even minder tijd was. Nu stuur ik ze zelf.