In gesprek over namaak-embryo’s
Wetenschappers willen een namaak-versie van een embryo maken. Hoe moeten we dit noemen, wat is het, is het een vorm van leven en welke bescherming moet het krijgen? Dat willen we graag van jou horen.
Elles Lalieu (1984) heeft altijd ‘iets’ met dieren gehad en studeerde dan ook biologie in Leiden. Tijdens haar studie deed zij onder andere onderzoek naar kleurverschillen bij tortelduiven en naar diversiteit in het bouwplan van verschillende hondenrassen. Elles merkte dat ze vooral erg graag schrijft en is op die manier terecht gekomen in het vakgebied wetenschapscommunicatie.
Sinds augustus 2008 is Elles bij NEMO Kennislink aan de slag. Eerst als redacteur van de vakpagina’s biologie en gezondheid en inmiddels als redacteur medische wetenschappen. Zij vindt het belangrijk om een boeiend verhaal te vertellen, maar ook om lezers goed in te lichten over wetenschappelijke ontwikkelingen. Eind 2012 verscheen haar eerste populair-wetenschappelijke boek Aging: jong, oud en eeuwig.
Wetenschappers willen een namaak-versie van een embryo maken. Hoe moeten we dit noemen, wat is het, is het een vorm van leven en welke bescherming moet het krijgen? Dat willen we graag van jou horen.
Na twee jaar corona is griep weer helemaal terug van weggeweest. Heel wat mannen liggen weer te snotteren en klagen op de bank. Vaak wordt hier lacherig over gedaan door het andere geslacht, maar is dat terecht?
Het hiv-virus muteert te snel voor een traditioneel vaccin. Tijdens de pandemie raakte de ontwikkeling van RNA-vaccins in een stroomversnelling. Kunnen deze vaccins wél beschermen tegen hiv?
Ondanks de hoge besmettingscijfers gaat er een voorzichtig optimistische golf door Europa: het einde van de coronapandemie lijkt in zicht, maar juichen we niet te vroeg? We verkennen vier toekomstscenario’s.
Medisch psychologen werkten het afgelopen jaar noodgedwongen op afstand. Hoe hebben ze dat ervaren? Een rondetafelgesprek op de afdeling Medische Psychologie van het Rijnstate Ziekenhuis.
Bijna iedereen kent wel iemand die gevaccineerd is maar toch corona heeft gekregen, en met omikron lijken dit er alleen maar meer. Maar is dat ook echt zo, en kunnen we het voorkomen met boostervaccinaties?
In een eerdere Q&A beantwoordden we al enkele vragen over boostervaccinaties, maar er blijken nog veel meer vragen te leven. Daarom leggen we nog een aantal vragen voor aan vaccinoloog Gideon Kersten.
Deze maand ontving de eerste mens ooit een genetisch gemodificeerd donorhart van een varken. Dit was mede mogelijk door de techniek CRISPR-Cas. Wat is CRISPR-Cas nu precies en wat kunnen we ermee?
In Amerika hebben artsen voor het eerst een genetisch aangepast varkenshart in een mens getransplanteerd. Wat tot voor kort nog als sciencefiction klonk, komt ineens dichterbij. Gaat dit niet te snel?
Nederland hoopt in het tweede kwartaal van 2022 12 miljoen boosters te ontvangen die mogelijk ook beschermen tegen omikron. We stelden vaccinoloog Anke Huckriede zes vragen over de boosterprik.
Nu het coronavirus opnieuw zijn opmars maakt, worden medicijnen tegen Covid-19 steeds belangrijker om de druk op de ziekenhuizen te verlichten. NEMO Kennislink beantwoordt zeven vragen over coronamedicijnen.
De werkdruk in de zorg is de afgelopen jaren flink toegenomen. Medisch bioloog Martijn de Groot legt uit hoe digitale technologie de zorg kan ontlasten.
Vanaf 18 januari kunnen kinderen zich laten vaccineren tegen corona. Eerder sprak NEMO Kennislink al met kinderarts en epidemioloog Patricia Bruijning over corona bij kinderen
Honderden patiënten wachten op een donororgaan. Het aanbod is onvoldoende en de kwaliteit daalt. Groningse onderzoekers bekijken of de keuring van donororganen beter kan en of ze organen kunnen opknappen.
Operaties zorgen vaak voor angst, stress en pijn. Volgens onderzoekers van het Erasmus MC nemen deze klachten af onder invloed van muziek. Zij willen muziek als nieuwe behandeling in de gezondheidszorg.
Rekenen en informatie verwerken zoals onze hersenen dat doen – dat zou een enorme revolutie betekenen voor alles waarvoor we nu klassieke computers inzetten. Zogeheten neuromorfe computers, die qua ontwerp op ons eigen brein lijken, zijn in theorie veel efficiënter en daardoor veel zuiniger me...
Kunstmatige intelligentie vergt veel rekenkracht en energie. Universiteit Twente onderzoekt hoe chips op basis van klassieke componenten dezelfde efficiëntie en zuinigheid kunnen halen als onze hersenen.
Varkens gebruiken om mensenlevens te redden is – met behoud van soortgrenzen – geen principieel probleem binnen de islam, zegt hoogleraar Mohammed Ghaly.
Volgens de joods-orthodoxe traditie zijn we verplicht mensenlevens te redden, zelfs ten koste van dierenlevens, vertelt rabbijn Raphael Evers.
“We moeten mensenlevens redden, maar niet ten koste van alles”, zegt emeritus hoogleraar christelijke filosofie Henk Jochemsen.
De ziekte van Parkinson is de snelst groeiende neurologische ziekte in de wereld. Vass Verkhodanova onderzoekt of Parkinson al in een vroeg stadium te herkennen is aan specifieke spraakpatronen.
Om het tekort aan orgaandonoren op te lossen passen Duitse onderzoekers varkens zo aan dat hun organen geschikt zijn voor mensen. NEMO Kennislink bezocht de varkens die wellicht mensenlevens gaan redden.
We laten op ontelbaar veel manieren fysieke en digitale sporen na in de wereld en creëren op die manier data. Uit welke gegevens en informatie bestaan wij? “Mensen mogen best wat zuiniger omgaan met hun data.”
Zat jij ook thuis te studeren of werken afgelopen jaar? Grote kans dat jij je hierdoor een stuk somberder voelde. Gek is dit niet, je bent namelijk niet de enige. Vooral veel studenten die op afstand studeren ervaren stress en angst, wat weer kan leiden tot depressieve klachten. Zou zoiets mak...
We doden al zoveel dieren voor vlees, dan mag het zeker voor medische doeleinden. Het is een veelgehoord argument, maar houdt geen stand.
Dit voorjaar lukte het wetenschappers om menselijke cellen te laten groeien in apenembryo’s. Het is de recentste bijdrage aan een snel ontwikkelend onderzoeksveld. Welke mens-diercombinaties zijn er al?
Wat komt er allemaal bij een orgaandonatie kijken? Rianne van Zoggel is orgaandonatiecoördinator en vertelt aan NEMO Kennislink hoe dat gaat.
In de verre toekomst hoeven patiënten misschien niet meer te wachten op een menselijke orgaandonor. Zeven nierpatiënten gaan in gesprek over donordieren.
Dit najaar mogen burgers meepraten over de wenselijkheid van donordieren. Maar hoe wenselijk is het om burgers hierin te betrekken?
Amerikaanse wetenschappers ontwikkelden een test om mond- en keelkanker te ontdekken. Het enige wat ze nodig hebben, is een beetje spuug.