Invloed mediacode bij zelfdoding onbewezen
Nederlandse media hanteren bij berichtgeving over suïcide speciale richtlijnen om zo imitatiezelfmoorden tegen te gaan. NEMO Kennislink dook erin en ontdekte dat de richtlijnen onvoldoende zijn onderzocht.
Elles Lalieu (1984) heeft altijd ‘iets’ met dieren gehad en studeerde dan ook biologie in Leiden. Tijdens haar studie deed zij onder andere onderzoek naar kleurverschillen bij tortelduiven en naar diversiteit in het bouwplan van verschillende hondenrassen. Elles merkte dat ze vooral erg graag schrijft en is op die manier terecht gekomen in het vakgebied wetenschapscommunicatie.
Sinds augustus 2008 is Elles bij NEMO Kennislink aan de slag. Eerst als redacteur van de vakpagina’s biologie en gezondheid en inmiddels als redacteur medische wetenschappen. Zij vindt het belangrijk om een boeiend verhaal te vertellen, maar ook om lezers goed in te lichten over wetenschappelijke ontwikkelingen. Eind 2012 verscheen haar eerste populair-wetenschappelijke boek Aging: jong, oud en eeuwig.
Nederlandse media hanteren bij berichtgeving over suïcide speciale richtlijnen om zo imitatiezelfmoorden tegen te gaan. NEMO Kennislink dook erin en ontdekte dat de richtlijnen onvoldoende zijn onderzocht.
In dit toekomstscenario, geschetst door het Rathenau Instituut, passen we het DNA van embryo’s aan voor optimale ontplooiing.
Patholoog Roel Goldschmeding ontdekte een manier om verouderde cellen uit de nieren te verwijderen, maar daar zitten nog wel wat haken en ogen aan.
Schrijver Lineke van den Boezem en hersenonderzoeker Jeroen Geurts leven allebei met MS. Zij als patiënt, hij als onderzoeker. De documentaire MS laat zien dat hun standpunten verschillend zijn, maar dat ze uiteindelijk wel hetzelfde doel hebben: de ziekte stoppen.
Op vrijdag 15 november vond hierover een Lagerhuisdebat plaats in Utrecht. Voor- en tegenstanders gingen met elkaar in gesprek.
Farmaceuten moeten aan veel eisen voldoen. Dat maakt geneesmiddelen duur. Maar apothekers mogen sommige medicijnen wel zelf namaken. Is dat de oplossing voor de stijgende zorgkosten?
Het komende jaar vinden er door heel Nederland ‘DNA-dialogen’ plaats. Ze gaan over de vraag of we het DNA van embryo’s zouden moeten willen aanpassen. En onder welke voorwaarden dit zou mogen. Tijdens de dialogen gaan Nederlanders hierover met elkaar in gesprek.
In veel landen zoals België en de Verenigde Staten mogen embryo’s gekweekt worden voor onderzoek. Waarom niet in Nederland?
Hope Frozen vertelt het verhaal van baby Einz. Na haar dood besluiten haar ouders haar in te vriezen, in de hoop hun dochter ooit weer tot leven te kunnen wekken. Een mooi verhaal over liefde, hoop en wanhoop.
Geef jij je hart aan een ander na je dood? De overheidscampagne om ervoor te zorgen dat meer mensen hun keus vastleggen in het donorregister is je vast niet ontgaan. NEMO Kennislink bekijkt of we organen kunnen maken in het lab.
Genbewerkingstechniek CRISPR-Cas maakt het mogelijk om het DNA van embryo’s aan te passen. Dit brengt veel ethische, filosofische en religieuze vragen met zich mee. Hoe kijkt de islam hier tegenaan? Een interview met Mohammed Ghaly, hoogleraar Islam en Biomedische ethiek.
De Russische onderzoeker Denis Rebrikov zei in juni tegen Nature dat hij baby’s hiv-resistent wilde maken. Nu wil hij voorkomen dat kinderen een erfelijke vorm van doofheid krijgen.
Niet iedereen staat achter genetische modificatie, daarom gingen studenten van iGEM Leiden met een divers publiek in gesprek.
Hoe goed kunnen wij onze eigen gezondheid inschatten? Een grootschalige studie onder Europeanen laat zien dat vooral tachtigplussers een verkeerd beeld hebben van hun fysieke en mentale gesteldheid.
Dat een genetisch gemanipuleerde tweeling mogelijk eerder zou sterven, klopt niet. Nature Medicine trekt de studie die dat beweerde terug.
Pijnstillers als morfine en oxycodon veroorzaken veel problemen omdat mensen eraan verslaafd raken. Wetenschappers uit Australië hebben nu in een schimmel een mogelijk alternatieve pijnstiller gevonden met een heel bijzondere structuur.
Een virus zoals Ebola of HIV is moeilijk te bestrijden, omdat virussen veel sneller muteren dan planten of dieren. Dat maakt het lastig om hun DNA af te lezen. Wiskundige Jasmijn Baaijens ontwierp het eerste algoritme dat de genetische samenstelling van een onbekend virus ‘vanaf nul̵...
Als we in de toekomst genetische foutjes uit het DNA van een ongeboren kind kunnen knippen, willen we dat dan ook? Tijdens de eerste DNA-dialoog zet het publiek hier vraagtekens bij. “Waarom zou mijn kind met een achterstand geen goed mens zijn?”
William Kaelin, Peter Ratcliffe en Gregg Semenza krijgen de Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde voor hun onderzoek naar zuurstofdetectie in cellen.
Technologieën zoals CRISPR-Cas maken het mogelijk om het DNA van embryo’s aan te passen. Hoe kijken katholieken hier tegenaan? Een interview met pater en bioethicus Joseph Tham.
Krijgen we in de toekomst echt baby’s waarvan het DNA is aangepast, zodat ze geen nare ziektes zullen krijgen en waardoor ze bovendien erg knap, intelligent en sportief zullen zijn? Of loopt het niet zo’n vaart…?
Andreas Voss kreeg afgelopen week de Ig Nobelprijs voor zijn onderzoek naar bacteriën op bankbiljetten. NEMO Kennislink sprak hem een dag na de uitreiking.
Genbewerkingstechniek CRISPR-Cas maakt het mogelijk om het DNA van embryo’s aan te passen. Dit brengt veel ethische, filosofische en religieuze vragen met zich mee. Hoe kijkt men daar in China tegen aan? Een gesprek met de Chinese medisch ethicus Guobin Cheng.
In Burkina Faso lopen experimenten om malariamuggen genetisch uit te roeien. De eerste gemodificeerde muggen zijn al vrijgelaten. Wordt dit dan eindelijk de heilige graal? Wat vinden de Burkinezen er zelf van?
Een nieuwe test voorspelt de kans op overlijden iets beter dan bekende risicofactoren als bloeddruk, overgewicht en cholesterol. Maar of de ene voorspelling echt beter is dan de andere, is nog niet zo simpel vast te stellen.
Met CRISPR-Cas is het mogelijk om het DNA van menselijke embryo’s aan te passen, bijvoorbeeld om erfelijke ziektes te genezen. Willen we dat? En onder welke voorwaarden?
Te vroeg geboren baby’s zitten nu nog vaak vast aan allerlei vastgeplakte sensoren die hun gezondheid monitoren. Dat kan ook contactloos via een sensor in het matras, laat onderzoek van de TU Eindhoven zien.
Artsen krijgen geen grip op tuberculose, omdat deze zich verstopt in ons immuunsysteem. Een ontdekking van Nederlandse en Amerikaanse onderzoekers dwingt mogelijk de bacterie uit zijn schuilplaats.
Voor de vijfde keer bracht Lowlands wetenschappers en festivalgangers samen op Lowlands Science. NEMO Kennislink keek een dagje mee bij de experimenten.
Om aan de vraag naar zeldzame bloedgroepen te kunnen voldoen, roept bloedbank Sanquin niet-westerse mensen op om bloed te doneren.