In één minuut je onderzoek pitchen? Neem een sluier mee!
In één minuut je onderzoek pitchen? Neem een sluier mee!
In mijn vorige blog had ik het al over creativiteit. En ik doe onderzoek naar de effecten van hedendaagse geluidsomgevingen (soundscapes) op mensen en ik zou geen echte promovendus zijn als ik deze twee onderwerpen niet aan elkaar kon koppelen.
Ik ben een groot liefhebber van muziek. Ik luister er graag naar en steek ook tijd en aandacht in mijn apparatuur door zogeheten Hifi of High-End Audio-apparatuur te gebruiken.
Wanneer is iemand gek?
Als een nieuw jaar begint, lijkt het erop dat mensen automatisch drie dingen doen: 1) terugblikken naar het afgelopen jaar, 2) vooruitblikken naar het jaar dat voor de deur staat en 3) goede voornemens aankondigen. Mijn eerste blog van 2015 staat voor jullie klaar, conform bovengenoemde 3-stap…
Iedereen kent de beelden van vrouwe Justitia met de blinddoek. Daarmee zeggen we dat het recht onbevooroordeeld is en daarmee de rechtvaardigheid ook. Maar kan rechtvaardigheid ooit echt blind zijn?
Heb je recht op jezelf? Dé tip van Socrates:
Ik lever mijn Engelse sleutels in en wissel de oude gebouwen binnen de Oxfordse stadsmuren weer in voor die binnen de Leidse singels.
Het is fascinerend om steeds meer te weten te komen over ons brein en er is veel aandacht voor hersenonderzoek. Maar wat levert het ons eigenlijk op? Wat zijn de praktische toepassingen van hersenonderzoek? Vandaag ben ik op de NWO breinproductendag om dat uit te vinden!
Ik ga in deze blog kleur bekennen in de zwarte pieten-discussie, hoewel die kleur niet moeilijk te raden is.
Alleen maar vrolijke berichten in deze blog.
De Franse filosoof Albert Camus schrijft aan het begin van zijn boek ‘De Mythe van Sissyphus’ dat er maar één werkelijk filosofisch probleem is, namelijk de zelfmoord.
Ik open de deur van het klaslokaal en loop naar binnen. De docent staat voor de klas, klaar om te beginnen met de les. Naast mij bladeren studenten wat door hun boeken. Ik realiseer me: ik ben weer even student.
Na weken van geheimzinnigheid en anticipatie was het dan eindelijk zo ver…
Het is de droom van iedere student: leren voor een examen zonder ooit het boek te hoeven openen. We willen allemaal nieuwe dingen leren en als het even kan daar niet al te veel moeite in stoppen. Zou leren terwijl je slaapt niet een droom zijn die uitkomt? Het mooie is dat deze droom werkelij…
De afgelopen week waren de Faces volop in het nieuws. Heb je ze gemist? Hier een overzicht:
Max van Duijn van Faces of Science legt samen met neurocognitief illusionist Victor Mids alles uit over gedachtenlezen.
Interdisciplinariteit betekent dat je tussen twee disciplines in zit. Feitelijk houdt het voor een onderzoeker in dat je twee of meer vakgebieden combineert in je onderzoek. Een variant van de interdisciplinariteit is de multidisciplinariteit. Hierbij werken onderzoekers uit verschillende veld…
Hoe is het om mee te doen aan hersenonderzoek?
Onlangs sprak ik op een conferentie. Dit is een standaard onderdeel van een baan in de wetenschap. Conferenties zijn altijd ontzettend leuke ervaringen, je mag over je eigen onderzoek vertellen en luisteren naar wat anderen over hun onderzoek te vertellen hebben. Helaas ligt deze conferentie a…
In deze blog ga ik in op de actualiteit. Nu kan ik wel schrijven over wat er gisteren op het nieuws te zien was (of reëler: wat er gisteren op internet te lezen was), maar liever heb ik het over actualiteit als zodanig.
Hoe kunnen we bouwen en ontwerpen voor onze oren?
Barbara Braams over haar missie om jongeren enthousiast te maken voor het wetenschapsvak.
Een lidmaatschap mag niet bepalen wie je bent.
Stel je voor: je hoort bij een club en je lidmaatschap van die club betekent echt alles voor je. Dat lidmaatschap is zo belangrijk dat jij jezelf altijd meteen voorstelt als een lid van die club. Nu komt er op een dag een man naar je toe en die zegt: ja, jij bent lid van die club, maar dat is …
Vandaag ben ik op bezoek bij een lab waar onderzoek gedaan wordt bij muizen. Ondanks dat ze hier ook het dopamine-systeem onderzoeken, gaat het er totaal anders aan toe dan wat ik gewend ben.
Wanneer je aan een academische carrière begint, betekent dat ook een beetje dat je een nieuwe taal moet leren. Binnen de academische wereld gebruikt namelijk iedereen nogal veel jargon, of vaktaal.
Het is waarschijnlijk onverwachts, maar als filosoof en theoloog is het thema ‘dieren’ van heel veel verschillende kanten te benaderen.
Ik had eigenlijk geen tijd om deze blog te schrijven, maar kennelijk had ik het toch. Anders zou deze blog hier nu niet staan.
30 september geeft genderstudies onderzoeker Marijke Naezer een lunchlezing.