Wat zit er in je schoen?
Je staat er waarschijnlijk nooit bij stil, maar jouw schoen bestaat uit ruim 5700 onderdelen. NEMO Kennislink duikt in het verhaal achter het maken van je schoen en vertelt wat er allemaal bij komt kijken.
Marloes van Amerom lijdt aan een ongebreidelde vorm van nieuwsgierigheid die ze het liefst op een veelvoud van onderwerpen loslaat. Toen bleek dat je als journalist pas echt onbeschaamd vragen kunt stellen, verruilde ze de academische wereld, waarin ze promoveerde in de Sociale Geografie, al snel voor die van de (wetenschaps)journalistiek. Na enige jaren in Groot-Britannie en Zuid-Afrika vertoefd te hebben, is ze nu weer ‘firmly rooted’ in Nederland. Vroeg opstaan is niet een van haar hobby’s en hoewel ze graag beweert gastvrij te zijn worden harige achtvoeters zonder pardon de deur uitgeschopt.
“De werkelijke ontdekkingsreis bestaat er niet in dat men men nieuwe landschappen ontdekt, maar dat men de wereld met nieuwe ogen bekijkt.”
Je staat er waarschijnlijk nooit bij stil, maar jouw schoen bestaat uit ruim 5700 onderdelen. NEMO Kennislink duikt in het verhaal achter het maken van je schoen en vertelt wat er allemaal bij komt kijken.
Het coronabeleid wordt vaak gepresenteerd als een keuze tussen de gezondheidszorg en de economie. Maar klopt dat wel? NEMO Kennislink sprak drie experts.
Kan de wetenschap ons raad geven bij dagelijkse problemen? In deze aflevering van de podcast ‘NEMO weet raad!’ vragen Lizzy en Iris aan de wetenschap wat je het beste met je geld kan doen.
We schudden geen handen meer, houden 1,5m afstand… Hoe komt het dat we ons gedrag voor corona zo snel aan kunnen passen, maar voor het klimaat niet?
Hoofdredacteur Leon Heuts vraagt de vakredacteuren om een eerste duiding en blikt met hen alvast vooruit op de impact van het gelauwerde onderzoek op de wetenschap en de samenleving.
Kan de wetenschap ons raad geven bij dagelijkse problemen? In de podcast ‘NEMO weet raad!’ geven wetenschappers verrassende inzichten. Deze keer vragen Lizzy en Iris raad over het switchen van baan.
De herfst breekt aan, mensen worden verkouden en de coronatesten raken op. Willen we voorrang geven aan cruciale beroepen of moet er meer capaciteit komen?
Tijden van watertekort dwingen tot het maken van keuzes. Welke activiteiten waar water voor nodig is moeten als eerste worden stilgelegd?
NEMO Kennislink sprak met gezondheidseconoom Marco Varkevisser over ons zorgstelsel na corona.
In de Coronadenktank-reeks sprak NEMO Kennislink met econoom Esther-Mirjam Sent over de economische gevolgen van Covid-19. Wie worden er het zwaarst getroffen? En zijn er ook positieve gevolgen?
In mei riepen wij onze nieuwsbrieflezers op om vragen over de coronacrisis voor te leggen aan onze redactie en de coronadenktank. Hier geven wij kort antwoord op een lezersvraag en wijzen we op relevante artikelen op NEMO Kennislink.
Het Koning Willem II-college heeft een vak ontwikkeld om vwo-leerlingen voor te bereiden op de universiteit. Volgend jaar telt het vak mee voor het eindexamen.
Vroeg de Nederlandse overheid ons eerder nog massaal thuis te blijven, inmiddels mogen we weer meer naar buiten mits we ons aan de 1,5 meter-afstandsregel en andere voorwaarden houden. Maar ligt in de nieuwe 1,5 meter-samenleving nonchalant gedrag niet op de loer? En wat drijft eigenlijk überh...
De nasleep van de economische crisis ten gevolge van corona zou weleens een flinke opdoffer voor het klimaatbeleid kunnen betekenen.
NEMO Kennislink volgt het nieuws omtrent de Covid-19-uitbraak op de voet. Wereldwijd verschijnen er iedere dag nieuwe relevante artikelen die berusten op goede wetenschappelijke bronnen. We zetten de meest interessante artikelen hier voor je op een rijtje.
Hoe veilig is het om je DNA in een databank te laten opslaan? En kleven er ook ethische bezwaren aan deze praktijken? Filosoof Rob Zwijnenberg onderzoekt dit.
Het uitbreiden van bebouwing kost meer natuurgebied dan tot nu toe is ingeschat. De plekken die worden volgebouwd zijn vaak vruchtbare landbouwgronden.
Oorlog is verwoestend en ontwrichtend. Dit gold ook voor Noordwest-Europa, maar volgens nieuw onderzoek was de impact hier, op de lange termijn, beperkt.
De zomer is weer begonnen! Ook voor de komende zomervakantie tipten de redacteuren van NEMO Kennislink weer de fijnste wetenschappelijke boeken van het afgelopen jaar.
De markt voor eerlijke producten groeide ook in 2018 flink. Maar hoe heeft het fairtradeconcept eigenlijk zo groot kunnen worden? Het boek Wereldverbeteraars geeft een fascinerend inkijkje.
Cryptovaluta en blockchains zijn ‘hot’. Krijn Soeteman schreef een boek voor iedereen die er meer over wil weten. Lees hier vast het deel ‘Waarom zijn cryptovaluta interessant?’ en win een exemplaar van Cryptovaluta voor dummies.
Pas als economische groei hand in hand gaat met klimaatbescherming en technologische innovatie krijgt het een duurzaam karakter. Omdat de theorieën van Nordhaus en Romer uitleggen hoe beleidsmakers dit het beste bereiken, winnen zij de Nobelprijs voor de Economie 2018.
16 april stemt het Europese Parlement definitief in met een verbod op pulsvissen. Desiree Hoving legde al eerder uit wat pulsvissen precies is en waarom het verbod er komt.
Ig Nobels, de satirische broertjes van de jaarlijkse Nobelprijzen, worden traditioneel uitgereikt tijdens een ludieke ceremonie op Harvard. In de academische wereld is het krijgen van een Ig Nobel inmiddels geëvolueerd van gênant naar amusant.
Het nieuwe Plastic Pact is volgens milieuorganisaties niet streng genoeg. Wat maakt het zo lastig om grote stappen te zetten tegen de plasticproductie?
Kassen en velden staan nog vol met plukkers die groenten en fruit oogsten. Maar het duurt waarschijnlijk niet lang meer voordat robothanden het werk (deels) overnemen.
Een groeiende stad kan met relatief minder infrastructuur toe, net zoals een olifant naar verhouding minder energie nodig heeft dan een muis. En de sterftecurves van beurgenoteerde bedrijven lijken sprekend op die van mensen. Met ‘Schaal’ zet Geoffrey West je gevoel voor verhouding...
De gaskraan in Groningen gaat dicht en daarom moeten alternatieven worden gezocht om onze huizen te verwarmen. Dat is niet eenvoudig, met name in de grote steden. Maar ook zeker niet onmogelijk, laat een studie van de TU Delft voor Amsterdam zien.
De welvaart nam toe en extreme armoede verdween in Nederland tussen 1850 en 2010. Maar met de duurzaamheid gaat het steeds minder goed, laat het boek ‘De kwetsbare welvaart van Nederland’ zien. Daarom roepen de auteurs op tot een circulaire economie.
Op 5 november publiceerde het Oak Ridge Institute for Science and Education een onderzoek over de impact van cashloos betalen op onze planeet. Eerder interviewden we drie cryptocurrency-experts.