Ontstaan van mythen en godsdienst
Er is geen samenleving denkbaar zonder mythes en godsdiensten, in alle denkbare vormen. Waarom zijn deze nodig? En hoe dragen ze bij aan levensvragen en zingeving? Ontdek het in deze vierdelige cursus.
Er is geen samenleving denkbaar zonder mythes en godsdiensten, in alle denkbare vormen. Waarom zijn deze nodig? En hoe dragen ze bij aan levensvragen en zingeving? Ontdek het in deze vierdelige cursus.
Natuur lijkt op het eerste gezicht het tegendeel van cultuur, en als zodanig geen onderzoeksthema voor cultuurwetenschappers. Dit symposium gaat voorbij deze tegenstelling.
In de 19e eeuw droegen veel kinderen een hoed of een helm. Kun jij ook zo’n hoed maken?
Vier de kerstvakantie met de hele familie tijdens FamilieFest. Op deze feestelijke dag hebben families het voor het zeggen in Het Nieuwe Instituut. Dit keer staat het festival in het teken van de hoodie.
Tijdens deze workshop voor kinderen vanaf vier jaar, maak je een boekje dat je uit elkaar kunt trekken. Je versiert jouw boekje met gekleurde inkt en kroontjespen, net als in de 19e eeuw.
Beleef een samensmelting van muziek en wetenschap. Drie muzikanten lieten zich inspireren door het heelal en creëerden een ‘oerknal’ aan geluiden. Zij combineren dit concert met een lezing door wetenschapper dr. Hans Huybrighs.
Voor een kwart van de wereldbevolking is Mekka dé plek waar je een keer in je leven geweest moet zijn. Jaarlijks nemen miljoenen moslims deel aan de hadj, de belangrijkste islamitische bedevaart naar Mekka, waaronder duizenden Nederlanders.
Tijdens Amsterdam Light Festival hoor je over het begin van het licht. Wat zegt de mythologie over het ontstaan van het licht? En de wetenschap?
Deze tijdelijke tentoonstelling laat je kennismaken met vernieuwing in zowel het heden als het verleden, door verschillende kunststijlen naast elkaar te presenteren.
De MuseumJeugdUniversiteit gaat weer van start. In vier lezingen in Museum Arnhem, het Nederlands Watermuseum, het Nederlands Openluchtmuseum en museum Bronbeek gaat het van archeologie tot kunst kijken van microplastic tot smaakcollege.
In De Moestuin werkt bijna de helft van de kunstenaars een jaar lang ín de tentoonstelling als Kunstenaar in huis. Kinderen onderzoeken samen met hen en de kunstwerken het thema ‘groei’.
In deze tijdelijke tentoonstelling krijg je een overzicht van de verzamelgeschiedenis van de collectie Oud-Europa van het Rijksmuseum van Oudheden. Deze ‘vergeten’ museumcollectie bestaat uit objecten die uit heel Europa afkomstig zijn.
Hello Kitty, samoerai, manga, robots, extravagant geklede jongeren en een uitzinnige fancultuur. Deze tijdelijke tentoonstelling brengt de wereldwijde fascinatie voor Japan in beeld en dompelt je onder in haar populaire beeldcultuur.
In deze tijdelijke tentoonstelling leer je over de verschillende eilandsamenlevingen van het Caribische gebied, voordat de Europese kolonisatie vanaf 1492 plaatsvond. De bezoeker wordt meegenomen in de cultuurhistorische diversiteit van het gebied.
In deze tijdelijke tentoonstelling zie je door middel van haar kunst en persoonlijke voorwerpen het verhaal van de kunstenaar Frida Kahlo.
Op de maakplek van Het Nieuwe Instituut worden bezoekers digitale ontwerpers. De plek wordt doorlopend aangevuld met nieuwe installaties, waardoor er steeds meer te zien en te maken valt.
In de vaste tentoonstelling ‘Limburg ontstaat… steeds opnieuw’ komen twee onderwerpen aan bod: de geschiedenis van Limburg vanaf 1794 tot nu en de Limburgse identiteit.
De vaste tentoonstelling van het Groeningemuseum serveert een gevarieerd overzicht van de Belgische kunstgeschiedenis, met als hoogtepunt de wereldbefaamde Vlaamse primitieven.
Educatief programma voor klas 2 t/m 4 van het VMBO en 1 HAVO/VWO, waarin de leerlingen de ontwikkeling van mode en kleding door de eeuwen heen ontdekken.
Leerlingen van het voortgezet onderwijs leren in dit educatieve programma de trucjes & technieken kennen van de schilders kennen en kunnen het zelf ook eens proberen.
Educatief programma voor klas 1 en 2 HAVO/VWO over de geschiedenis van Twente en haar inwoners.
Ga mee op avontuur in de wonderlijke haven van Professor Plons en zijn vrienden. Spelenderwijs maak je kennis met verschillende schepen, het werk in de haven en hoe producten, zoals je eigen speelgoed, per schip over de wereld vervoerd worden.
Onder het motto ‘voel je verleden onder je voeten’ en via allerlei doe- en zoekelementen vertelt de vaste tentoonstelling van het Archeologiemuseum de ongeschreven geschiedenis van Brugge. Van wonen en werken tot leven en sterven.
Het Czaar Peterhuisje is een dependance van het Zaans Museum en gevestigd in het centrum van Zaandam. Het is één van de oudste houten huisjes van Nederland (gebouwd in 1632) en bevat een schat aan herinneringen.
Het verleden en het heden worden aan elkaar verbonden. Door middel van oude plattegronden, afbeeldingen en foto’s komt het verleden van het Dolhuys tot leven
Deze tentoonstelling voor jongeren en volwassenen vanaf 12 jaar draait om jou, als mens. Ben jij zo uniek als je denkt? Of lijkt ieder mens op elkaar? Diverse onderwerpen komen aan bod, die iets zeggen over wie jij bent. Van oorsprong tot de dood.
De ultieme prestatie van bergbeklimmers is het bedwingen van de Mount Everest. Voor zeilers is dat Kaap Hoorn. Vierhonderd jaar nadat Nederlanders Kaap Hoorn ontdekten, is in Rotterdam de tentoonstelling ‘Helden van Kaap Hoorn’ te zien.
Educatief programma voor groep 6 t/m 8 waarin de leerlingen de betekenissen en achtergronden van de vijf wereldreligies leren kennen.
Het “nieuwe bouwen” is een functionalistische architectuur die begin twintigste eeuw opkwam en zijn hoogtepunt tussen de beide wereldoorlogen beleefde. Ontdek nu zelf museumwoning Huis Sonneveld, een van de best bewaarde woonhuizen in deze stijl.
In ZELF! komen peuters en kleuters spelenderwijs in aanraking met hedendaagse kunst. De interactieve kunstinstallaties stimuleren de verbeeldingskracht, taalontwikkeling, motoriek en creativiteit van jonge kinderen.