Eerste varkenshart in mens
In Amerika hebben artsen voor het eerst een genetisch aangepast varkenshart in een mens getransplanteerd. Wat tot voor kort nog als sciencefiction klonk, komt ineens dichterbij. Gaat dit niet te snel?
Anne van Kessel (1986) wilde vroeger schrijfster worden. Maar soms ook boerin, of onderzoekster. Niet gek dus dat ze (medische) biologie ging studeren. Tijdens haar onderzoeksstage in Cádiz, Spanje, waar ze het stressysteem van larven van een platvis onderzocht, werd bevestigd wat ze eigenlijk al wist. Liever dan acht maanden met hetzelfde onderzoek bezig te zijn, leert ze iedere dag wat nieuws over alles wat met de aarde en natuur te maken heeft. Ze deed er een master Science Communication achteraan en tijdens haar stages bij Labyrint Radio en Noorderlicht online wist ze het zeker; ze wilde wetenschapsjournalist worden.
Nu schrijft ze alweer sinds 2011 voor verschillende media als NEMO Kennislink, NRC, KIJK, Quest, Opzij en Eos magazine. Anne coördineerde de totstandkoming en deed de eindredactie van twee Kennislink-vragenboeken: Waarom worden mannen kaal? (2013) en Waarom drinken we zoveel koffie? (2014). Tevens beantwoordde ze zelf een groot aantal vragen voor deze boeken, met behulp van experts uit de wetenschap. Daarnaast treedt ze regelmatig op als gastdocent bij verschillende opleidingen wetenschapscommunicatie/journalistiek en is ze cursusleider van de SCW cursus wetenschapsjournalistiek. Ook is ze zo nu en dan op een podium te vinden voor live-interviews met wetenschappers of als moderator. Dat deed ze bijvoorbeeld bij het NEMO Kennislink evenement ‘Leven met kanker’ ter lancering van het gelijknamige thema dat ze tevens coördineerde.
In haar vrije tijd is Anne het liefst zo vaak mogelijk onder water. Als het even kan met duikpak en flessen in tropische wateren, maar op andere dagen voldoet een zwembad ook. Daarnaast speelt ze saxofoon, tovert ze graag buffetten op tafel voor haar eigen cateringbedrijfje, kampeert ze graag met haar gezin of gaat met haar vrienden naar een festival.
In Amerika hebben artsen voor het eerst een genetisch aangepast varkenshart in een mens getransplanteerd. Wat tot voor kort nog als sciencefiction klonk, komt ineens dichterbij. Gaat dit niet te snel?
Nu het coronavirus opnieuw zijn opmars maakt, worden medicijnen tegen Covid-19 steeds belangrijker om de druk op de ziekenhuizen te verlichten. NEMO Kennislink beantwoordt zeven vragen over coronamedicijnen.
Gewassen met hogere opbrengst kweken, broeikasgassen in de atmosfeer verminderen, fossiele brandstoffen vervangen en geneesmiddelen ontwikkelen. De DNA-bewerkingstechniek CRISPR-Cas kan helpen om wereldproblemen op te lossen. Zou die techniek daarom niet voor iedereen toegankelijk moeten zijn?...
Microbioloog John van der Oost gaf vijf CRISPR-patenten vrij voor non-profitorganisaties. NEMO Kennislink sprak met hem over zijn beweegredenen.
Zondag 7 november ging de Donordier-dialoog in NEMO over de vraag: willen we dieren aanpassen zodat er menselijke organen in groeien? Lianne Tijhaar deed verslag van het evenement.
“We moeten mensenlevens redden, maar niet ten koste van alles”, zegt emeritus hoogleraar christelijke filosofie Henk Jochemsen.
Varkens gebruiken om mensenlevens te redden is – met behoud van soortgrenzen – geen principieel probleem binnen de islam, zegt hoogleraar Mohammed Ghaly.
Volgens de joods-orthodoxe traditie zijn we verplicht mensenlevens te redden, zelfs ten koste van dierenlevens, vertelt rabbijn Raphael Evers.
In de donordier-dialogen hoor je vaak ‘zo heeft de natuur het niet bedoeld.’ Maar hoe legitiem is dit argument? We vroegen het argumentatiespecialist Paula Steenwinkel.
Om het tekort aan orgaandonoren op te lossen passen Duitse onderzoekers varkens zo aan dat hun organen geschikt zijn voor mensen. NEMO Kennislink bezocht de varkens die wellicht mensenlevens gaan redden.
We doden al zoveel dieren voor vlees, dan mag het zeker voor medische doeleinden. Het is een veelgehoord argument, maar houdt geen stand.
Dit voorjaar lukte het wetenschappers om menselijke cellen te laten groeien in apenembryo’s. Het is de recentste bijdrage aan een snel ontwikkelend onderzoeksveld. Welke mens-diercombinaties zijn er al?
Als we menselijke organen in varkens kunnen kweken, creëren we dan verschrikkelijke wezens? Krijgen alcoholverslaafden elk jaar een nieuwe lever? In gesprek met argumentatiespecialist Paula Steenwinkel over (ir)reële doemscenario’s.
In de verre toekomst hoeven patiënten misschien niet meer te wachten op een menselijke orgaandonor. Zeven nierpatiënten gaan in gesprek over donordieren.
Een pas ontdekt gen voor zelfbevruchting versnelt het veredelingsproces bij de aardappelplant.
Dit najaar mogen burgers meepraten over de wenselijkheid van donordieren. Maar hoe wenselijk is het om burgers hierin te betrekken?
Plastic afval is een groot probleem. Kunnen plastic-etende microben dit niet voor ons oplossen?
Amerikaanse wetenschappers ontwikkelden een test om mond- en keelkanker te ontdekken. Het enige wat ze nodig hebben, is een beetje spuug.
Wanneer wacht je als arts even af, en wanneer besluit je om de patiënt toch meteen een behandeling te geven? Computermodellen en veel patiëntendata laten zien dat een beetje geduld vaak juist goed kan zijn.
In Florida zie je ze vliegen: genetisch gemodificeerde gelekoortsmuggen. Daarmee wil Oxitec de hoeveelheid gelekoortsmuggen met 95 procent terugdringen.
NEMO Kennislink onderzoekt samen met het Rathenau Instituut hoe de Nederlandse bevolking denkt over dieren als bron van donororganen.
Over 30 jaar kunnen we misschien menselijke organen in varkens laten groeien. Het Rathenau Instituut bedenkt scenario’s zodat ook jij kunt meedenken.
Een menselijk orgaan kweken in een varken zou het einde kunnen zijn van het donortekort. Of we het zover willen laten komen is een vraag die iedereen aangaat.
Om het tekort aan donororganen op te lossen, kunnen wetenschappers in de toekomst misschien menselijke organen in dieren laten groeien. Maar zit de wereld daarop te wachten?
Vijf jaar geleden werd een kunstmatige ‘bacterie’ gepresenteerd als de meest minimale levensvorm. Nu is er een nieuwe variant die zich beter kan voortplanten.
Sinds 4 december mag je bij milde klachten ook een zelftest doen in plaats van een afspraak maken bij de GGD-teststraat. NEMO Kennislink beantwoordde al eerder enkele vragen over zelftesten.
Met behulp van sneltesten kunnen we mogelijk grootschalige evenementen ook in coronatijd door laten gaan. Maar als we dit willen, zullen er wel eerst nog snellere testen moeten komen.
Stel dat we het DNA van ons nageslacht willen aanpassen? Jurist Britta van Beers denkt dat we vooral aanlopen tegen bestaande wetten en verdragen.
Steeds meer bacteriën bouwen resistentie op tegen antibiotica. Wetenschappers hebben nu 42 nieuwe, potentiële antibiotica in bodembacteriën gevonden.
Waarom zijn de nieuwe coronavarianten reden tot zorg? Beschermt het vaccin ook tegen deze nieuwe varianten? NEMO Kennislink beantwoordt de vijf meest gestelde vragen over de nieuwe coronavarianten.