Ziek door ontregelde genexpressie
Veel aandoeningen blijken gepaard te gaan met een ontspoorde genexpressie. Het is nog niet altijd duidelijk of deze ontsporing de oorzaak of het gevolg van de aandoening is.
Anne van Kessel (1986) wilde vroeger schrijfster worden. Maar soms ook boerin, of onderzoekster. Niet gek dus dat ze (medische) biologie ging studeren. Tijdens haar onderzoeksstage in Cádiz, Spanje, waar ze het stressysteem van larven van een platvis onderzocht, werd bevestigd wat ze eigenlijk al wist. Liever dan acht maanden met hetzelfde onderzoek bezig te zijn, leert ze iedere dag wat nieuws over alles wat met de aarde en natuur te maken heeft. Ze deed er een master Science Communication achteraan en tijdens haar stages bij Labyrint Radio en Noorderlicht online wist ze het zeker; ze wilde wetenschapsjournalist worden.
Nu schrijft ze alweer sinds 2011 voor verschillende media als NEMO Kennislink, NRC, KIJK, Quest, Opzij en Eos magazine. Anne coördineerde de totstandkoming en deed de eindredactie van twee Kennislink-vragenboeken: Waarom worden mannen kaal? (2013) en Waarom drinken we zoveel koffie? (2014). Tevens beantwoordde ze zelf een groot aantal vragen voor deze boeken, met behulp van experts uit de wetenschap. Daarnaast treedt ze regelmatig op als gastdocent bij verschillende opleidingen wetenschapscommunicatie/journalistiek en is ze cursusleider van de SCW cursus wetenschapsjournalistiek. Ook is ze zo nu en dan op een podium te vinden voor live-interviews met wetenschappers of als moderator. Dat deed ze bijvoorbeeld bij het NEMO Kennislink evenement ‘Leven met kanker’ ter lancering van het gelijknamige thema dat ze tevens coördineerde.
In haar vrije tijd is Anne het liefst zo vaak mogelijk onder water. Als het even kan met duikpak en flessen in tropische wateren, maar op andere dagen voldoet een zwembad ook. Daarnaast speelt ze saxofoon, tovert ze graag buffetten op tafel voor haar eigen cateringbedrijfje, kampeert ze graag met haar gezin of gaat met haar vrienden naar een festival.
Veel aandoeningen blijken gepaard te gaan met een ontspoorde genexpressie. Het is nog niet altijd duidelijk of deze ontsporing de oorzaak of het gevolg van de aandoening is.
In 2020 moet 10 procent biobrandstof worden bijgemengd. Zelfs de Europese Commissie twijfelt nu openlijk of dat wel milieuwinst gaat opleveren.
Tijdens het jaarlijkse B-Basic symposium op 11 mei is de Leo-Petrus-Innovation-Trophy uitgereikt aan Wouter van Winden (TU Delft) en Leo Vleugels (DSM). Het duo kreeg de prijs voor een baanbrekende productiemethode om biodiesel uit algen te maken.
De natuurlijke zoetstof thaumatine, een eiwit, is behalve heel zoet ook heel duur. Bij de ontwikkeling van een goedkope biotechnologische productiemethode met gemodificeerde gistcellen wisten onderzoekers vele hindernissen te overwinnen. Ondanks hun succes is de zoetstof nooit op deze wijze in...
In oudere biologieboeken staat soms nog de overzichtelijke opvatting dat elk gen voor één eigenschap verantwoordelijk is. Zo eenvoudig is het niet. Wat er in ons lichaam gebeurt is het gevolg van een complex samenspel van genen. DNA-chips helpen de rol van genen in kaart te brengen.
Op 26 juni 2000 spraken de Amerikaanse president Bill Clinton en de Britse premier Tony Blair lovende woorden aan het adres van vele honderden onderzoekers over de hele wereld. Na tien jaar hadden die het erfelijk materiaal van de mens in kaart hadden gebracht. Een groot succes, al verliep het...
Het zit in criminelen en heeft iets met erfelijkheid te maken. Dat is waar veel mensen aan denken als het over DNA gaat. Op zich is dat juist. De politie kan misdadigers herkennen aan hun ‘DNA-fingerprint’. De eerste methode voor DNA-analyse deed daarbij een beroep op het moleculaire gereedsch...
Een internationaal team van sterrenkundigen, geleid door de Leidse promovenda Mariska Kriek, heeft ontdekt dat zelfs sterrenstelsels in het vroege heelal vooral bestaan uit oude sterren. De vondst roept de vraag op hoe deze sterrenstelsels al zo vroeg volwassen zijn geworden.
Minderhedenproblematiek, openbare orde en veiligheid zijn voor slechts een kleine minderheid van lokale bestuurders een ernstig probleem. Conflicten binnen het gemeentehuis en de gemeentelijke financiën worden veel vaker als belangrijk, zelfs belangrijkste probleem ervaren. Dat blijkt uit een ...