Hoe maak je in korte tijd mensen enthousiast over je onderzoek, als zij niets van je onderwerp weten? Ik leerde het klappen van de zweep bij de wetenschapswedstrijd Famelab.
Hoe maak je in korte tijd mensen enthousiast over je onderzoek, als zij niets van je onderwerp weten? Ik leerde het klappen van de zweep bij de wetenschapswedstrijd Famelab.
Een methode om de dikste algen te selecteren brengt efficiënte productie op grote schaal van algen voor biobrandstoffen dichterbij. Biotechnoloog Peter Mooij promoveert op deze methode in Delft.
Dit voorjaar presenteert Faces of Science twaalf nieuwe jonge promovendi van verschillende Nederlandse universiteiten die onderzoek doen naar uiteenlopende onderwerpen als hoe taal werkt in de hersenen, hoe bacteriën ons kunnen helpen en naar sociale interacties tussen mensen.
Welke blogs werden het meest gelezen in de afgelopen maand?
Ik zit op dit moment op 11km hoogte ergens boven het witte arctische ijslandschap van Canada, ongeveer op de helft van mijn vlucht naar San Diego in Californië. Het is mijn eerste reis naar Amerika en ik zal er tien dagen blijven.
Een paar weken geleden was het weer feest op ons lab. Met een borrel vierden we de publicatie van een project waaraan ik ook heb meegewerkt.
Nu op een rijtje: de vijf meestgelezen blogs van Faces of Science van de afgelopen maand.
Grijp je kans om de Faces of Science in het echt te ontmoeten. Vanaf aanstaande donderdag 19 november vertellen ze in de bibliotheek in Amsterdam over hun onderzoek.
Wil je Julia Cramer en Barbara Braams eens van een heel andere kant zien? Kom dan 21 oktober naar theater Walhalla in Rotterdam.
Hoe kopieer je DNA?
Tot vreugde van velen, inclusief mijzelf, is het festivalseizoen in volle gang! Voor het eerst ben ik hier niet alleen als bezoeker die van alle muziek geniet, maar ook als wetenschapper die zich bekommert om de mogelijk negatieve gevolgen van al het festivalgeweld.
De pallet met mijn 350(!) proefschriften is bezorgd.
Het ingewikkelde stratenplan van Victoriaans Londen, of het rechthoekige schaakbordpatroon van Manhattan, welke structuur lijkt het meest op die van de zenuwbanen in onze hersenen?
Afgelopen week werd er een patiënt opgenomen op mijn afdeling voor een uitgebreid maag- en darmonderzoek. Dit vanwege zijn extreem lage bloedgehalte waarbij de protocollen ons vertellen dat we bloedverlies vanuit zijn maag-darmstelsel moeten uitsluiten.
Er is veel interesse voor de alg: vorige week nog sleepte Peter een boekcontract binnen en nu is hij ook op TV te zien in het nieuwe programma Tr3nding.
‘Hoe algen de wereld gaan redden.’
Dagen en nachten doorbrengen in het laboratorium, meetings met stoffige professoren, en veel schrijven? Toegegeven, op die manier klinkt wetenschapper niet als het leukste beroep ever… Maar niets is minder waar: Wetenschap is allesbehalve saai! Maar, wat dóe je dan zoal? Een greep uit …
“Waarom stinkt je mond als je hebt geslapen?”, “Wat is autisme?”, “Hoe werkt je lichaam?” en “Wat is er aan de hand als je voet slaapt?”. Allemaal vragen waarbij ik niet elke dag stil sta, maar wel heel goede vragen! Ze werden me door kinderen gesteld tijdens de Klokhuis vragendag in NEMO.
Het onderwerp klimaatengineering leidt tot een breed scala aan reacties. Het lijkt er op dat we met klimaatengineering mogelijk klimaatrisico’s kunnen verminderen. Dus volgens mij moeten we – ondanks de nadelen en risico’s – het in elk geval onderzoeken. Natuurlijk is er rege…
Voor de meeste mensen is het moeilijk om te bevatten wat een cel precies is. Misschien heb je wel eens gehoord dat cellen de bouwstenen van ons lichaam zijn. Dat is waar, maar cellen zijn veel meer dan alleen maar een stel LEGO steentjes.
Vandaag presenteert Faces of Science drie nieuwe gezichten van de wetenschap! Een neuropsycholoog, een celbioloog en een natuurkundige. Maar wie zijn het? Tromgeroffel…
Zoenen, verkering, de eerste keer, alles komt aan bod bij Dokter Corrie. Vandaag ben ik te gast!
Het doen van onderzoek naar dikke algen en het versturen van stroopwafels naar de Noordpool lijken wellicht weinig met elkaar te maken hebben, maar niets is minder waar.
Klinkt als… een fancy nieuwe kledingtrend? Een hype voor het inrichten van je woning? Bijna… Ook in de wetenschap zijn we veel bezig met hoe dingen er uitzien, en hoe we ze zo mooi en duidelijk mogelijk kunnen representeren. Daarvoor moet je goed nadenken over wat de gebruiker gra…
Als ik kijk naar het werk wat ik afgelopen jaren tijdens mijn promotie heb gedaan, kan ik niet ontkennen dat ik oprecht trots ben en denk ik iedere keer: wetenschap is het mooiste wat er is! Er is echter een keerzijde….
De algen blijven binnenstromen!
Ik doe onderzoek naar hartfalen en gebruik daarbij proefdieren, ben ik dan een slecht mens?
Wat hebben een kompas, klikspeelgoed, en leuke versieringen voor op je koelkast met elkaar gemeen? Ze maken gebruik van magnetisme. Zelfs onze aarde is een grote magneet. Magneten blijken ook extreem bruikbaar in veel natuurkundige experimenten, zoals het versnellen van kleine deeltjes. Maar b…
Boston, april 2013. Het internationale congres voor Experimentele Biologie. Alle disciplines – variërend van anatomie en pathologie tot biochemie en fysiologie – zijn hier vertegenwoordigd. Ontzettend breed dus en niet alleen maar gefocust op het hart. Dit is waar ik haar voor het …
Geboren en getogen in Friesland ben ik een echte Friezin!