Sommige insecticiden lijken hommels juist goed te doen
Insectendodende middelen die in verband gebracht worden met de grote sterfte onder bijen en hommels lijken hommels soms ook voordeel op te leveren.
Anne van Kessel (1986) wilde vroeger schrijfster worden. Maar soms ook boerin, of onderzoekster. Niet gek dus dat ze biologie ging studeren. Tijdens haar onderzoeksstage in Cádiz, Spanje, waar ze het stressysteem van larven van een platvis onderzocht, werd bevestigd wat ze eigenlijk al wist. Liever dan acht maanden met hetzelfde onderzoek bezig te zijn, leert ze iedere dag wat nieuws over alles wat met de aarde en natuur te maken heeft. Ze deed er een master Science Communication achteraan en tijdens haar stages bij Labyrint Radio en Noorderlicht online wist ze het zeker; ze wilde wetenschapsjournalist worden. Nu schrijft ze alweer sinds 2011 voor verschillende media als NEMO Kennislink, Trouw, KIJK, Opzij, Roots en Eos magazine. Anne coördineerde de totstandkoming en deed de eindredactie van twee Kennislink-vragenboeken: Waarom worden mannen kaal? (2013) en Waarom drinken we zoveel koffie? (2014). Tevens beantwoordde ze zelf een groot aantal vragen voor deze boeken, met behulp van experts uit de wetenschap.
In haar vrije tijd is Anne het liefst zo vaak mogelijk onder water. Als het even kan met duikpak en flessen in tropische wateren, maar op andere dagen voldoet een zwembad ook. Daarnaast speelt ze saxofoon, tovert ze graag buffetten op tafel voor haar eigen cateringbedrijfje, gaat ze graag op reis en is ze iedere zomer wel op een festival te vinden.
Insectendodende middelen die in verband gebracht worden met de grote sterfte onder bijen en hommels lijken hommels soms ook voordeel op te leveren.
Wat is belangrijker in de evolutie: gevoelig zijn voor genetische veranderingen of juist een beetje robuust? Een groot experiment in gist laat zien dat de meest succesvolle stammen ook steeds kwetsbaarder worden voor schadelijke mutaties.
Op vrijdag 15 november vond hierover een Lagerhuisdebat plaats in Utrecht. Voor- en tegenstanders gingen met elkaar in gesprek.
Brandwonden genezen door bacteriën een inktviseiwit te laten maken. Dat was het doel van het Leidse iGEM-studententeam. Ze doen verslag van de internationale wedstrijd waar ze een prijs wonnen.
Een interview met transhumanist Stefan Lorenz Sorgner over de vragen rondom genbewerkingstechniek CRISPR-Cas.
De film ‘Human Nature’ vertelt het verhaal van CRISPR-Cas: de ontdekking van deze genetische techniek, de mogelijkheden en de ethische bezwaren. De film is hierdoor heel compleet, maar af en toe wat langdradig.
Het komende jaar vinden er door heel Nederland ‘DNA-dialogen’ plaats. Ze gaan over de vraag of we het DNA van embryo’s zouden moeten willen aanpassen. En onder welke voorwaarden dit zou mogen. Tijdens de dialogen gaan Nederlanders hierover met elkaar in gesprek.
Hoe besluit een cel dat het tijd is om zich te delen? Omdat dit veel energie kost, moet het precies op het juiste moment gebeuren. Dit lijkt de snelle toename van een heel instabiel eiwit te zijn.
In veel landen zoals België en de Verenigde Staten mogen embryo’s gekweekt worden voor onderzoek. Waarom niet in Nederland?
Geef jij je hart aan een ander na je dood? De overheidscampagne om ervoor te zorgen dat meer mensen hun keus vastleggen in het donorregister is je vast niet ontgaan. NEMO Kennislink bekijkt of we organen kunnen maken in het lab.
Team Delft van de iGEM biotechnologiecompetitie ontwierp deze zomer een toolkit om de genen van bacteriën aan te passen, zodat bacteriën straks misschien olie in de zee opruimen. De week van de grote finale in Boston breekt aan, de toolkit lijkt te slagen.
Genbewerkingstechniek CRISPR-Cas maakt het mogelijk om het DNA van embryo’s aan te passen. Dit brengt veel ethische, filosofische en religieuze vragen met zich mee. Hoe kijkt de islam hier tegenaan? Een interview met Mohammed Ghaly, hoogleraar Islam en Biomedische ethiek.
De Russische onderzoeker Denis Rebrikov zei in juni tegen Nature dat hij baby’s hiv-resistent wilde maken. Nu wil hij voorkomen dat kinderen een erfelijke vorm van doofheid krijgen.
Niet iedereen staat achter genetische modificatie, daarom gingen studenten van iGEM Leiden met een divers publiek in gesprek.
Dat een genetisch gemanipuleerde tweeling mogelijk eerder zou sterven, klopt niet. Nature Medicine trekt de studie die dat beweerde terug.
Als we in de toekomst genetische foutjes uit het DNA van een ongeboren kind kunnen knippen, willen we dat dan ook? Tijdens de eerste DNA-dialoog zet het publiek hier vraagtekens bij. “Waarom zou mijn kind met een achterstand geen goed mens zijn?”
Het komende jaar vinden er door heel Nederland ‘DNA-dialogen’ plaats, over de vragen of we het DNA van embryo’s aan willen kunnen passen, en onder welke voorwaarden. Tijdens de dialogen kunnen Nederlanders met elkaar hierover in gesprek.
Technologieën zoals CRISPR-Cas maken het mogelijk om het DNA van embryo’s aan te passen. Hoe kijken katholieken hier tegenaan? Een interview met pater en bioethicus Joseph Tham.
Hoogleraar Frank Hollmann maakte de overstap vanuit het bedrijfsleven naar de universiteit om met enzymen chemische reacties duurzamer en makkelijker maken. Als het aan hem ligt, gaan deze kleine eiwitten de chemische industrie veroveren.
Studenten uit Delft ontwikkelen een techniek om meer bacteriën te kunnen bewerken met biotechnologie. Met een papieren vouwbare microscoop laat het team de wondere microwereld zien. Lees erover in hun blog.
CRISPR-Cas maakt het mogelijk om het DNA van embryo’s aan te passen. Hoe kijkt het Jodendom hier tegenaan? Een interview met Raphael Evers, opperrabbijn in Düsseldorf.
Krijgen we in de toekomst echt baby’s waarvan het DNA is aangepast, zodat ze geen nare ziektes zullen krijgen en waardoor ze bovendien erg knap, intelligent en sportief zullen zijn? Of loopt het niet zo’n vaart…?
Brandwonden genezen door bacteriën een inktviseiwit te laten maken. Dat is het doel van team Leiden. Maar daar is meer eiwit voor nodig dan een handjevol. Volg de Leidse studenten op weg naar de iGEM-competitie.
In de bodem van de zee blijken bacteriën kabels te vormen die stroom geleiden. Nederlandse en Vlaamse onderzoekers wisten voor het eerst te meten hoeveel stroom deze kabelbacteriën geleiden, en ook nog te achterhalen hoe ze dat precies doen.
Levende cellen verbruiken continu energie die ze ook zelf opwekken. Om kunstmatige cellen meer levensecht te maken, is zo’n energievoorziening een voorwaarde. Groningse chemici komen nu met een werkende, moleculaire energiecentrale.
Genbewerkingstechniek CRISPR-Cas maakt het mogelijk om het DNA van embryo’s aan te passen. Dit brengt veel ethische, filosofische en religieuze vragen met zich mee. Hoe kijkt men daar in China tegen aan? Een gesprek met de Chinese medisch ethicus Guobin Cheng.
Wat gooien we in onze tank als we geen olie meer mogen gebruiken? Elektrische auto’s of waterstofauto’s lijken voor de hand liggend, maar hebben ook zo hun problemen. NEMO Kennislink sprak met drie partijen die het over een compleet andere boeg gooien.
In Burkina Faso lopen experimenten om malariamuggen genetisch uit te roeien. De eerste gemodificeerde muggen zijn al vrijgelaten. Wordt dit dan eindelijk de heilige graal? Wat vinden de Burkinezen er zelf van?
Levende cellen gebruiken netwerken van chemische reacties om allerlei functies uit te voeren. Chemici in Nijmegen hebben nu een controleerbaar remsysteem ontwikkeld om dit soort netwerken beter na te bootsen. Een stap op weg naar een moleculaire computer.
Studenten uit Delft ontwikkelen een techniek om meer bacteriën te kunnen bewerken met biotechnologie. Dit keer trekken ze eropuit om het gesprek aan te gaan met het algemene publiek. Lees erover in hun derde blog.