Biotechnologie

Biotechnologie is een verzamelnaam voor technieken waarbij organismen zoals planten, dieren, schimmels en bacteriën worden gebruikt voor de ontwikkeling van nieuwe stoffen, voeding en medicijnen. Deze levende organismen worden doorgaans genetisch wat veranderd om ze voor de mens bruikbaarder te maken. Zo kunnen genetisch aangepaste micro-organismen helpen bij de voedselbereiding en -productie en zijn gemodificeerde gewassen beter beschermd tegen plaaginsecten. Ook menselijke cellen kunnen worden aangepast zoals bij gentherapie, waarbij een kapot gen van een patiënt vervangen wordt door een gezonde versie. In Nederland richt onderzoek zich op het verbeteren van landbouwgewassen door middel van genetische modificatie, het optimaliseren van algen voor energievoorziening en stamcelonderzoek voor medische toepassingen. Kennislink schrijft over de volle breedte van de biotechnologie: over mens en gezondheid, industrie en milieu, landbouw en voeding en de ethische discussies die dit onderzoek soms oproept.

Anne van Kessel (1986) wilde vroeger schrijfster worden. Maar soms ook boerin, of onderzoekster. Niet gek dus dat ze biologie ging studeren. Tijdens haar onderzoeksstage in Cádiz, Spanje, waar ze het stressysteem van larven van een platvis onderzocht, werd bevestigd wat ze eigenlijk al wist. Liever dan acht maanden met hetzelfde onderzoek bezig te zijn, leert ze iedere dag wat nieuws over alles wat met de aarde en natuur te maken heeft. Ze deed er een master Science Communication achteraan en tijdens haar stages bij Labyrint Radio en Noorderlicht online wist ze het zeker; ze wilde wetenschapsjournalist worden. Nu schrijft ze alweer sinds 2011 voor verschillende media als NEMO Kennislink, Trouw, KIJK, Opzij, Roots en Eos magazine. Anne coördineerde de totstandkoming en deed de eindredactie van twee Kennislink-vragenboeken: Waarom worden mannen kaal? (2013) en Waarom drinken we zoveel koffie? (2014). Tevens beantwoordde ze zelf een groot aantal vragen voor deze boeken, met behulp van experts uit de wetenschap.

In haar vrije tijd is Anne het liefst zo vaak mogelijk onder water. Als het even kan met duikpak en flessen in tropische wateren, maar op andere dagen voldoet een zwembad ook. Daarnaast speelt ze saxofoon, tovert ze graag buffetten op tafel voor haar eigen cateringbedrijfje, gaat ze graag op reis en is ze iedere zomer wel op een festival te vinden.

Img 0637
Anne van Kessel
Redacteur Biologie
Bekijk 596 artikelen over biotechnologie
Zoeken en filteren in
Biotechnologie
Filter & zoeken