Mensen en dieren hebben allerlei overeenkomsten, maar één van de belangrijkste verschillen is de manier waarop ze communiceren. Daar kom ik keer op keer achter als ik mijn kat vergelijk met degene naar wie ze vernoemd is.
Mensen en dieren hebben allerlei overeenkomsten, maar één van de belangrijkste verschillen is de manier waarop ze communiceren. Daar kom ik keer op keer achter als ik mijn kat vergelijk met degene naar wie ze vernoemd is.
Wat zijn er weer bijzondere blogs geschreven in het afgelopen jaar. Hier nog eens de best gelezen blogs op een rijtje.
Dit voorjaar presenteert Faces of Science twaalf nieuwe jonge promovendi van verschillende Nederlandse universiteiten die onderzoek doen naar uiteenlopende onderwerpen als hoe taal werkt in de hersenen, hoe bacteriën ons kunnen helpen en naar sociale interacties tussen mensen.
Welke blogs werden het meest gelezen in de afgelopen maand?
Ik zit op dit moment op 11km hoogte ergens boven het witte arctische ijslandschap van Canada, ongeveer op de helft van mijn vlucht naar San Diego in Californië. Het is mijn eerste reis naar Amerika en ik zal er tien dagen blijven.
Een paar weken geleden was het weer feest op ons lab. Met een borrel vierden we de publicatie van een project waaraan ik ook heb meegewerkt.
Ook voor mij is het moment daar: mijn proefschrift is af! Een beetje onwennig is het nog wel, maar wat heerlijk om mijn eigen geschreven boek vast te houden. Weer een stapje dichterbij de doctorstitel.
En tenslotte: de afgelopen maanden stonden ook in het teken van het ein-de-lijk publiceren van enkele artikelen die al maanden in de pijplijn zaten.
De afgelopen maanden was ik ook druk met de organisatie van een conferentie over ‘essentiële medicijnen’.
Het najaar stond in het teken van twee conferenties.
Het onderzoek dat begon als een project van drie maanden, is na één jaar en drie maanden nu eindelijk klaar!
Nu op een rijtje: de vijf meestgelezen blogs van Faces of Science van de afgelopen maand.
De afgelopen maanden is er enorm veel gebeurd, maar ik kwam er niet aan toe er over te schrijven. Daarom deze week elke dag even een korte update.
Grijp je kans om de Faces of Science in het echt te ontmoeten. Vanaf aanstaande donderdag 19 november vertellen ze in de bibliotheek in Amsterdam over hun onderzoek.
Nu op een rijtje: de vijf meestgelezen blogs van Faces of Science van de afgelopen maand.
Wil je Julia Cramer en Barbara Braams eens van een heel andere kant zien? Kom dan 21 oktober naar theater Walhalla in Rotterdam.
Mijn eerste vlog is een feit! Gedragen gevangenen zich beter als ze visolie eten?
Hoe kopieer je DNA?
De pallet met mijn 350(!) proefschriften is bezorgd.
Steek je rechterhand uit, de handpalm naar boven. Kijk nu naar je wijsvinger en naar je ringvinger. Is je ringvinger langer dan je wijsvinger? Dan heb je volgens wetenschappelijke studies een grotere kans om je agressief te gedragen.
Ik kreeg ze vooral van anderen, de berichten dat er “wegens persoonlijke omstandigheden” even minder tijd was. Nu stuur ik ze zelf.
Afgelopen week werd er een patiënt opgenomen op mijn afdeling voor een uitgebreid maag- en darmonderzoek. Dit vanwege zijn extreem lage bloedgehalte waarbij de protocollen ons vertellen dat we bloedverlies vanuit zijn maag-darmstelsel moeten uitsluiten.
Er is veel interesse voor de alg: vorige week nog sleepte Peter een boekcontract binnen en nu is hij ook op TV te zien in het nieuwe programma Tr3nding.
Vierenhalf jaar onderzoeker. Vierenhalf jaar expert op mijn onderwerp. En dus vierenhalf jaar geen patiënt gezien. Vandaag begin ik als dokter…
‘Hoe algen de wereld gaan redden.’
Dagen en nachten doorbrengen in het laboratorium, meetings met stoffige professoren, en veel schrijven? Toegegeven, op die manier klinkt wetenschapper niet als het leukste beroep ever… Maar niets is minder waar: Wetenschap is allesbehalve saai! Maar, wat dóe je dan zoal? Een greep uit …
And now, the end is near; And so I face the final curtain.
“Waarom stinkt je mond als je hebt geslapen?”, “Wat is autisme?”, “Hoe werkt je lichaam?” en “Wat is er aan de hand als je voet slaapt?”. Allemaal vragen waarbij ik niet elke dag stil sta, maar wel heel goede vragen! Ze werden me door kinderen gesteld tijdens de Klokhuis vragendag in NEMO.
Dit waren een paar van de vragen die kinderen mij stelden tijdens de Klokhuis vragendag bij NEMO in Amsterdam. Ik was één van de vijftig wetenschappers die antwoord probeerde te geven op alle vragen die kinderen hebben.
“Waarom Ghana?” is meestal de tweede vraag die ik moet beantwoorden als het over mijn onderzoek gaat (de eerste vraag “Wat voor onderzoek doe je?”, lokt dit ook inderdaad wel uit).