Wat was er eerst, de kip of het ei?
De oud-Griekse filosoof Plutarchus brak er zich rond het jaar 100 al het hoofd over. Tweeduizend jaar later houdt die vraag ons nog steeds bezig. Wat zeggen biologen erover? En wat vertelt dit ons over evolutie?
Anne van Kessel (1986) wilde vroeger schrijfster worden. Maar soms ook boerin, of onderzoekster. Niet gek dus dat ze (medische) biologie ging studeren. Tijdens haar onderzoeksstage in Cádiz, Spanje, waar ze het stressysteem van larven van een platvis onderzocht, werd bevestigd wat ze eigenlijk al wist. Liever dan acht maanden met hetzelfde onderzoek bezig te zijn, leert ze iedere dag wat nieuws over alles wat met de aarde en natuur te maken heeft. Ze deed er een master Science Communication achteraan en tijdens haar stages bij Labyrint Radio en Noorderlicht online wist ze het zeker; ze wilde wetenschapsjournalist worden.
Nu schrijft ze alweer sinds 2011 voor verschillende media als NEMO Kennislink, NRC, KIJK, Quest, Opzij en Eos magazine. Anne coördineerde de totstandkoming en deed de eindredactie van twee Kennislink-vragenboeken: Waarom worden mannen kaal? (2013) en Waarom drinken we zoveel koffie? (2014). Tevens beantwoordde ze zelf een groot aantal vragen voor deze boeken, met behulp van experts uit de wetenschap. Daarnaast treedt ze regelmatig op als gastdocent bij verschillende opleidingen wetenschapscommunicatie/journalistiek en is ze cursusleider van de SCW cursus wetenschapsjournalistiek. Ook is ze zo nu en dan op een podium te vinden voor live-interviews met wetenschappers of als moderator. Dat deed ze bijvoorbeeld bij het NEMO Kennislink evenement ‘Leven met kanker’ ter lancering van het gelijknamige thema dat ze tevens coördineerde.
In haar vrije tijd is Anne het liefst zo vaak mogelijk onder water. Als het even kan met duikpak en flessen in tropische wateren, maar op andere dagen voldoet een zwembad ook. Daarnaast speelt ze saxofoon, tovert ze graag buffetten op tafel voor haar eigen cateringbedrijfje, kampeert ze graag met haar gezin of gaat met haar vrienden naar een festival.
De oud-Griekse filosoof Plutarchus brak er zich rond het jaar 100 al het hoofd over. Tweeduizend jaar later houdt die vraag ons nog steeds bezig. Wat zeggen biologen erover? En wat vertelt dit ons over evolutie?
Water en een gasmengsel. Meer hebben dé bouwstenen van het leven niet nodig. In 1953 zette het Miller-Urey-experiment de wereld op z’n kop. Hoe zou een oersoepexperiment er nu uitzien?
Susanne van den Brink neemt ons mee in haar onderzoek naar embryomodellen waarmee ze stamcellen hoopt te maken voor patiënten die een beenmergtransplantatie nodig hebben.
De winter komt eraan. Als je de hele dag op school of op je werk zit, zie je deze maanden soms nauwelijks daglicht. Wat gebeurt er in je lichaam wanneer je weinig zonlicht ziet? Kan een lamp een winterdip voorkomen?
Door klimaatverandering krijgen planten en dieren te maken met een warmere wereld en een lucht met meer kooldioxide. Een lezer vroeg zich af: hoe evolueert het leven als de hoeveelheid CO2 toeneemt? In deel 2 van een tweeluik: het landleven.
Waarom willen mensen eigenlijk altijd weten of je een man of een vrouw bent? Psycholoog Mark Hommes (Open Universiteit) legt uit waarom ons brein de neiging heeft om in hokjes te denken.
De Embryowet is geen onderwerp van belang bij de aanstaande verkiezingen. Toch gaan er mogelijk veranderingen plaatsvinden die ingrijpende gevolgen kunnen hebben.
Wanneer je eigen nieren, longen, hart of lever niet goed werken, kun je soms een orgaan krijgen van iemand anders. Zo’n orgaantransplantatie is een ingewikkelde operatie. Het is altijd spannend hoe lang een donororgaan overleeft in een ander lichaam. Hoe staat het met de kwaliteit van donororg...
De Sumatraanse neushoorn is een van de meest bedreigde zoogdieren ter wereld. Ze zijn met zo weinig dat ze elkaar in het wild bijna niet meer tegenkomen om te paren. Een reddingsplan moet daar verandering in brengen. Hoe red je een soort van de rand van uitsterven?
De herfst heeft inmiddels zijn intrede gedaan en de zomervakantie ligt alweer een tijdje achter ons. De meesten van ons zijn dan ook alweer volop aan de bak. En misschien ook al weer met de nodige dosis stress. Vaak hoor je dat je grijze haren krijgt van stress. Maar klopt dit eigenlijk wel? E...
De Nederlandse onderzoeker Elke van Gils werkt in Zambia aan een ‘samenlevingsprogramma’ voor mensen en roofdieren. Veel Afrikaanse oplossingen zijn volgens haar toepasbaar op de manier waarop we in Nederland om kunnen gaan met de wolf.
Wat zijn de ecologische gevolgen van het mijnen van zeldzame metalen op de zeebodem? In dit tweede deel van een tweeluik over diepzeemijnbouw aandacht voor gevolgen op het leven onder water.
Op de bodem van de zee liggen zeldzame metalen min of meer voor het oprapen. In dit eerste deel van een tweeluik over diepzeemijnbouw kijkt NEMO Kennislink hoe zo’n operatie er technisch en economisch uitziet.
Je kunt een koe niet zindelijk maken, en toch ontwikkelde een ingenieursbedrijf een toilet voor koeien. De vinding zou de ammoniakuitstoot van een stal met zeker een derde reduceren. Gaan de koeien inmiddels massaal naar de wc?
Wereldwijd zijn zo’n 43 miljoen mensen blind. En dit aantal stijgt snel. Wetenschappers zijn al jaren bezig met een oplossing om deze mensen hun zicht terug te geven. Niet alleen medici, maar ook elektrotechnicus Tom van Nunen van de TU Eindhoven. Hij onderzoekt hoe je met behulp van str...
In het complexe debat over embryo’s komt vaak het woord ‘potentialiteit’ naar voren. Maar wat betekent dit eigenlijk, en waarom is het zo belangrijk?
Vanaf welk moment is een foetus levensvatbaar? Dat hangt ervan af welke definitie van ‘levensvatbaarheid’ je gebruikt, stelt ethicus Lien De Proost. En dat heeft mogelijk praktische gevolgen voor ons beleid rond vroeggeboorte en abortus.
Nederland krijgt steeds meer zonneparken op voormalige landbouwgrond. Goed nieuws voor duurzame energie, maar vaak nog een gemiste kans voor de biodiversiteit. Dat kan anders, door bij ontwerp en beheer rekening te houden met de natuur.
Het begrip ‘natuurlijkheid’ duikt vaak op in discussies over embryo’s uit het lab. Maar wat bedoelen we eigenlijk als we zeggen dat iets ‘onnatuurlijk’ is?
Plastic zit overal: van je flesje cola tot in je mobiele telefoon. Kunnen we nog wel zonder? Of we dat überhaupt moeten willen, onderzoeken we in deze aflevering van de podcast Oplossing Gezocht.
Belangrijke wetenschappelijke ontdekkingen in het verleden worden vaak geassocieerd met één moment waarop alles op z’n plek valt. Maar in werkelijkheid gaat het bijna nooit zo, schrijft Louise O. Fresco in haar essay ‘Kruiden, kokkels en kippen’.
Onze biodiversiteit staat er niet goed voor. Bijna twee derde van de 76 soorten dagvlinders is bijvoorbeeld bedreigd; 15 soorten zijn zelfs verdwenen uit ons land. Met herintroducties kunnen ze een tweede kans krijgen, al zitten daar wel regels aan. Die officiële weg duurt voor sommige mensen ...
De belangen van de natuur staan soms lijnrecht tegenover die van de mens. Wie komt dan voor haar op? In deze aflevering van de podcast Oplossing Gezocht leer je alles over de natuur als rechtspersoon.
Poep is meer dan een verzameling etensresten met een nare geur. Wetenschappers zoals Sophie van Zonneveld willen achterhalen wat de bruine derrie zegt over je persoonlijkheid. Voor haar onderzoek heeft ze heel veel verschillende poepmonsters verzameld op Lowlands. De Universiteit van Nederland...
Voor veel wetenschappers is het duidelijk: de mens is niet unieker of beter dan andere dieren. Maar in de taalwetenschap is dit een omstreden gedachte: alleen mensen zouden tot echte taal in staat zijn. Sinds kort pleiten een paar taalkundigen voor een bredere blik. “Als je meer vanuit h...
Nederland scoort een dikke onvoldoende op waterkwaliteit. Mest is een grote verontreiniger. Hoe zou dat veranderen in een vegan Nederland zonder vlees- en zuivelproductie? “Zonder grote varkens-, kippen- en koeienstapels kom je een heel stuk verder met de waterkwaliteit.”
We lossen graag snel de biodiversiteits- en klimaatcrisis op, maar gaan daarin voorbij aan rouw en verdriet om wat verloren is gegaan. Langzaam zien wetenschappers en kunstenaars hoe ecologische rouw kan helpen om onze samenleving te veranderen.
Als tiener verovert Boyan Slat de wereld met het idee om de wereldzeeën te ontdoen van plastic. Tien jaar later probeert The Ocean Cleanup met tientallen miljoenen aan donaties op zak de nautische vuilnisbelt te bestrijden.
Is sojadrink een duurzaam alternatief voor koemelk? Of is het eerder een grote veroorzaker van ontbossing in de Amazone? De reacties op onze podcast over koemelk logen er niet om, dus NEMO Kennislink ging op zoek naar betrouwbare cijfers.
Er is iets geks aan de hand met de zeeschildpad. Er zijn namelijk bijna geen mannetjes meer. Dierenvriend Wildebras vraagt zich af hoe dat komt. Hij schakelde de Universiteit van Nederland in om het uit te zoeken.