Thema: Ziekte van Lyme

Een tekenbeet merk je nauwelijks, maar hij kan grote gevolgen hebben. De kleine spinachtige teken kunnen bacteriën overbrengen die de ziekte van Lyme veroorzaken. En daarop moet je alert zijn. Want steeds meer mensen in Nederland krijgen lymeziekte. Nu zijn dat er ongeveer 22.000 per jaar. Maar als er geen maatregelen worden genomen, is dat aantal verdubbeld in 2030, denken sommige deskundigen.

Uitgelicht in dit thema

Testen op Lyme: matig of maatwerk?

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de Borrelia-bacterie, die wordt overgedragen door de beet van een geïnfecteerde teek. Hoe langer de teek vast zit, hoe groter de kans dat de bacterie iemand kan besmetten.

Hoe ernstig is de ziekte van Lyme?

Hoe groot is de kans op de ziekte van Lyme na een tekenbeet? Mensen in Nederland worden jaarlijks ruim een miljoen keer gebeten door een teek. Uit onderzoek blijkt dat twee tot drie op de 100 tekenbeten leidt tot de ziekte van Lyme, en bij een volgezogen teek is dat ongeveer twee keer zo vaak.

Heb je een vraag over teken?

Deel dan 16 t/m 22 april 2018 je vraag op Facebook. Ons deskundige panel zit klaar om je vraag te beantwoorden. En de eerste 50 vragen worden beloond met een tekentang!

Zoeken en filteren in
Ziekte van Lyme
Filteren & zoeken