NIOZ, Texel

Thema: Onderzoek op volle zee

Wetenschappers die de wereldzeeën overvaren om te ontdekken wat er onder de waterspiegel allemaal gebeurt: oceaanexpedities spreken tot de verbeelding. Van december 2017 t/m juli 2018 vindt op de Atlantische Oceaan de NICO-expeditie plaats: het Netherlands Initiative Changing Oceans. Onderweg verzamelen wetenschappers, universiteiten en het bedrijfsleven nieuwe kennis met als doel Nederland beter toe te rusten op duurzaam gebruik van de zee en op de grote rol die de zee speelt bij klimaatverandering. Aanleiding voor een thema over onderzoek op zee.

Uitgelicht in dit thema

NICO-expeditie

De reis van het onderzoeksschip Pelagia voor de NICO-expeditie is een initiatief van Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) .

Luister nu: Podcast NRC

Gemma Venhuizen monsterde aan op onderzoeksschip RV Pelagia, dat uitvoer om het meest mysterieuze stukje van onze aardbol te verkennen: de diepzee. Wie of wat bewoont het laatste stukje terra incognita? Je hoort het in de podcast Onbehaarde Apen.

RV Pelagia

RV Pelagia is een van de drie onderzoeksschepen van het NIOZ. Bekijk het filmpje voor meer technische informatie over het schip. Naast de Pelagia bestaat de NIOZ-vloot ook nog uit de RV Navicula (24 meter lang) en de RV Stern (14,6 meter lang).

Zoeken en filteren in
Onderzoek op volle zee
Filteren & zoeken