NIOZ, Texel

Thema: Onderzoek op volle zee

Wetenschappers die de wereldzeeën overvaren om te ontdekken wat er onder de waterspiegel allemaal gebeurt: oceaanexpedities spreken tot de verbeelding. Van december 2017 t/m juli 2018 vindt op de Atlantische Oceaan de NICO-expeditie plaats: het Netherlands Initiative Changing Oceans. Onderweg verzamelen wetenschappers, universiteiten en het bedrijfsleven nieuwe kennis met als doel Nederland beter toe te rusten op duurzaam gebruik van de zee en op de grote rol die de zee speelt bij klimaatverandering. Aanleiding voor een thema over onderzoek op zee.

Uitgelicht in dit thema

Kijk Focus: Wie doodt het koraal?

Het koraal bij de ABC-eilanden sterft steeds verder af. Is giftige blauwalg de schuldige? NICO-onderzoekers ontdekken bij Bonaire een gigantisch veld met deze 'cyanomatten'. NTR Focus vaart mee op de Pelagia en volgt algendeskundige Petra Visser en hydroloog Boris van Breukelen.

NICO-expeditie

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) organiseren samen de NICO-expeditie en zijn partners van het NEMO Kennislinkthema 'Onderzoek op volle zee'.

Zoeken en filteren in
Onderzoek op volle zee
Filteren & zoeken