Van 17 tot en met 21 mei is het de coronadialoogweek. Tijdens deze week zullen we in twee (online) evenementen met experts en elkaar in dialoog gaan over belangrijke maatschappelijke thema's die zowel nu als post-pandemisch spelen.
Van 17 tot en met 21 mei is het de coronadialoogweek. Tijdens deze week zullen we in twee (online) evenementen met experts en elkaar in dialoog gaan over belangrijke maatschappelijke thema's die zowel nu als post-pandemisch spelen.
De uitbraak van het coronavirus heeft een groot effect op iedereen. Wij brachten een groep experts uit de volle breedte van de wetenschap bijeen in onze coronadenktank en bevroegen hen naar de gevolgen van deze crisis voor ons leven en onze samenleving.
De komende weken onderzoekt NEMO Kennislink de morele opvattingen van Nederland over corona en het vaccin. Iedere week een nieuw dilemma, waarvan we een aantal ook zullen voorleggen aan een ethicus.
Opeens zie je in de media af en toe een nieuw coronagetal opduiken. Naast het reproductiegetal R is er nu ook k, het getal dat aangeeft hoe belangrijk ‘superverspreiders’ zijn voor het rondgaan van het virus.
We schudden geen handen meer, houden 1,5m afstand… Hoe komt het dat we ons gedrag voor corona zo snel aan kunnen passen, maar voor het klimaat niet?
Wageningse wetenschappers werken sinds april aan een coronavaccin, gemaakt met insectencellen. Hoe staat de ontwikkeling er nu, bijna zes maanden later, voor? NEMO Kennislink ging langs en nam een kijkje.
Is het aantal slachtoffers van COVID-19 gerelateerd aan luchtvervuiling? Dat vraagt een van onze lezers zich af.
Nu de tweede golf ons land raakt en ziekenhuizen snel vollopen is het de vraag wat we geleerd hebben van de eerste golf. We spraken verschillende zorgverleners.
De gedeeltelijke lockdown is hard nodig, afgaande op de verschillende zorgverleners die NEMO Kennislink sprak. Ook al is het nu nog relatief rustig in de ziekenhuizen; ze weten dat het plots kan omslaan.
De aandacht om de coronamaatregelen op te volgen verslapt. Dat zie je vrijwel altijd na een tijdje bij rampen, stelt expert Kenny Meesters. Om het tij te keren zou je daarom vooral moeten wijzen op wat nog wél kan.
Een conferentie is net een festival met optredens van internationale academische helden. Maar conferenties zijn niet even toegankelijk. Verandert COVID-19 dat?
Vorige week maakte premier Rutte strengere maatregelen bekend. Later kwamen daar nog dringende adviezen bij. Hoe effectief is deze communicatie?
Veldepidemioloog Amrish Baidjoe heeft ervaring met crisismanagement in kwetsbare gebieden. We vroegen wat hij van het Nederlandse coronabeleid vindt.
Amerikaanse wetenschappers hebben een kunstmatig eiwit ontworpen dat het coronavirus blokkeert in de luchtwegen. Dit mini-eiwit is zo klein dat het verwerkt kan worden in een neusspray en inhalator.
Deze week werden de scholen opnieuw gesloten. Na de kerstvakantie moeten ze overstappen op online onderwijs. Eerder dit jaar vroegen we experts om adviezen voor leerkrachten en leerlingen.
Heel de wereld kijkt reikhalzend uit naar een vaccin dat de coronapandemie tot een einde brengt. De ontwikkelingen gaan razendsnel. Hoe werken die vaccins en zijn ze wel veilig als het zo snel gaat?
Premier Rutte en minister de Jonge willen met burgers in gesprek over corona. Maar hoe voer je een goed gesprek? Daar weet Diewertje Houtman alles van.
Met mondkapjes op gedragen mensen zich niet anders dan zonder, zo zag antropoloog Marie Rosenkrantz Lindegaard. NEMO Kennislink sprak hierover met haar.
Wegens coronabesmettingen op het Binnenhof vergadert het kabinet sinds deze week online. Afgelopen zomer zette NEMO Kennislink al de grootste struikelblokken (en oplossingen) op een rij.
De herfst komt eraan en dan zijn veel kinderen regelmatig verkouden. Kinderen tot twaalf jaar mogen met verkoudheidsklachten gewoon naar school. Missen we dan niet te veel potentiële coronagevallen?
Online onderwijs en werken is het nieuwe ‘normaal’ geworden sinds de corona-uitbraak. Voor onderzoekers is dat niet anders. Zo nam ik afgelopen zomer deel aan een online conferentie. Hoe anders is dat eigenlijk?
De herfst breekt aan, mensen worden verkouden en de coronatesten raken op. Willen we voorrang geven aan cruciale beroepen of moet er meer capaciteit komen?
Het kan nog wel even duren voordat er een vaccin tegen corona is. Tot die tijd is het belangrijk om kwetsbare mensen te beschermen. Lukt dat door ze te vaccineren met het tuberculosevaccin? Dit onderzoekt internist-infectioloog Mihai Netea.
Het Australisch congres waar ik heen zou gaan werd een virtueel congres. En dus had ik de hele week nachtdienst, want met de Australische tijden begonnen mijn werkdagen rond drie uur ’s nachts.
Al jaren proberen artsen niet-zinnige zorg uit het ziekenhuis te bannen. Door de coronacrisis kon ineens veel zorg niet geleverd worden. Een unieke kans om te onderzoeken welke zorg echt zinnig is.
Op ons artikel over luchtstromen en mondkapjes kwamen veel reacties binnen. We leggen er een aantal voor aan hoogleraar Ruud Verdaasdonk.
Vanaf 1 december geldt er een mondkapjesplicht in openbare ruimtes. Maar hoe goed werken mondkapjes? NEMO Kennislink legde die vraag eerder voor aan Ruud Verdaasdonk.
Deze week presenteerde de regering een nieuw concept voor de coronanoodwet. Noodrechtspecialist Adriaan Wierenga legt uit waarom zo’n wet nodig is.
Martin Bootsma werkt aan een model om het effect van de coronamaatregelen op het aantal besmettingen te berekenen. NEMO Kennislink zocht hem op.
NEMO Kennislink sprak twee experts over het belang van privacy bij het ontwikkelen van een app om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
NEMO Kennislink sprak met gezondheidseconoom Marco Varkevisser over ons zorgstelsel na corona.
Ook mensen met ‘milde’ corona kunnen langdurig klachten houden. Redacteur Mathilde Jansen ervoer dit zelf en sprak erover met immunoloog Ger Rijkers.
In de Coronadenktank-reeks sprak NEMO Kennislink met econoom Esther-Mirjam Sent over de economische gevolgen van Covid-19. Wie worden er het zwaarst getroffen? En zijn er ook positieve gevolgen?