Carlijn: 'Ik shop alleen nog maar online'
Toen de coronacrisis losbarstte, besloot Carlijn van der Kulk alleen nog maar online te shoppen. De dagelijkse boodschappen, bikini’s en kaarsen koopt ze nu allemaal via websites en laat ze thuisbezorgen.
Ons leven wordt steeds digitaler. Dat maakt ons leven leuker en makkelijker, maar het brengt ook risico’s met zich mee. In 2021 dook NEMO Kennislink in de wereld van data en algoritmes. We spraken tien mensen van wie het leven - positief of negatief - beïnvloed is door de technologische mogelijkheden en onderzochten met diverse experts de kansen en gevaren. Uiteraard blijven we ook in de toekomst de ontwikkelingen op dit gebied volgen.
Op het Marineterrein in Amsterdam zijn in De Studio van NEMO wisselende programma's voor volwassenen te zien. T/m 1 mei 2022 was daar de tentoonstelling 'Bits of You' te bezoeken over de datasporen die je dagelijks achterlaat. Op 8 juni opent de nieuwe tentoonstelling 'Energy Junkies'.
Toen de coronacrisis losbarstte, besloot Carlijn van der Kulk alleen nog maar online te shoppen. De dagelijkse boodschappen, bikini’s en kaarsen koopt ze nu allemaal via websites en laat ze thuisbezorgen.
Met een smartwatch kun je bellen en je mail checken. Stan de Waard ontdekte door die van hem bij toeval een medische afwijking.
Verstrikt raken in een online bubbel. Dat overkwam Kelly Smit. Het kostte haar bijna haar eigen bedrijf, maar ze kwam er uiteindelijk sterker uit.
Jongeren zijn niet meer weg te slaan van sociale media. Waar de één geïnspireerd raakt, wordt de ander juist jaloers. Zijn jongeren ongelukkiger door sociale media?
Het doorgeven van gegevens over je ziekte via een app of website neemt flink toe. Experts waarschuwen dat het zorgvuldig moet worden uitgerold.
Door de coronacrisis maken steeds meer artsen en patiënten gebruik van zorg op afstand. NEMO Kennislink zoekt uit wat werkt binnen e-health.
De dochter van Gerita Groenbos heeft een zeer zeldzame genetische afwijking. Ze is dankbaar voor het lotgenotencontact dat ze vindt in een besloten Facebook-groep.
In 2019 werd bekend dat de belastingdienst ruim 26.000 mensen onterecht als fraudeur had bestempeld. Het algoritme dat fraude moest opsporen keek ten onrechte naar de (dubbele) nationaliteit van toeslagenontvangers. Sarah Alarda-Hensen was een van de gedupeerden.
Dankzij zijn stappenteller maakt filosoof en schrijver Pieter Hoexum nu meer meters dan ooit tevoren. Hij wandelt, zwemt en tuiniert en wordt daarbij digitaal aangemoedigd door zijn armband.
Ze maakte zich zorgen over hoe haar gegevens worden opgeslagen, dus besloot Ank Jansen geen gebruik meer te maken van WhatsApp. Ze gebruikt nu privacy-vriendelijkere apps en hoopt dat anderen daarin meegaan.
Algoritmes blijken regelmatig te discrimineren, bijvoorbeeld op huidskleur en nationaliteit. Hoe kunnen we dit stoppen en het proces omkeren?
Software voor gezichtsherkenning die jouw gezicht niet eens ziet? Het overkwam Joy Buolamwini. ‘Coded Bias’ volgt haar strijd tegen discriminatie door algoritmen.
Maar liefst 75 procent van de jongeren laat zijn paspoort scannen om naar een evenement te kunnen gaan. Dat blijkt uit de voorlopige resultaten van een groot onderzoek naar privacy, waarbij je een interactief spel speelt. Het werd bekendgemaakt op de Europese dag van de privacy.
Wanneer je persoonlijke informatie zoals naam, adres en burgerservicenummer uit een dataset haalt, kan die toch veilig worden verwerkt? De werkelijkheid is ingewikkelder. Anonimiseren is achterhaald: privacygevoelige informatie zoals medische data moet je versleutelen.