De laatste rustplaats van je matras
Door alle samengestelde materialen blijkt hergebruik van matrassen een uitdaging. Zowel producenten als recyclaars werken hard aan manieren om dit toch voor elkaar te krijgen.
Al jarenlang proberen de overheid en milieuorganisaties ons te overtuigen dat we onze spullen moeten recyclen. Maar hoe staat de recycling in Nederland er eigenlijk voor? Werken de campagnes of zijn we te lui om ons afval te scheiden? Waar gaan de verschillende afvalstromen eigenlijk heen? En kunnen we al die materialen wel hergebruiken? Dit thema duikt in alle aspecten van recycling, zowel uit technisch als maatschappelijk oogpunt.
Door alle samengestelde materialen blijkt hergebruik van matrassen een uitdaging. Zowel producenten als recyclaars werken hard aan manieren om dit toch voor elkaar te krijgen.
In de ene gemeente moet je al je afval apart weggooien, bij de andere mag je plastic en drinkkarton gewoon bij het restafval. Afval scheiden zorgt vaak voor verwarring, maar we moeten het blijven proberen.
Belgische en Nederlandse onderzoekers proberen waardevolle metalen zoals goud en zilver terug te winnen uit ons afvalwater om ze opnieuw te gebruiken.
Door alle samengestelde materialen blijkt hergebruik van matrassen een uitdaging. Zowel producenten als recyclaars werken hard aan manieren om dit toch voor elkaar te krijgen.
Zware metalen vervuilen ons afvalwater en het milieu. Als we deze metalen beter willen recyclen en het milieu schoner willen maken, zullen we de metalen moeten afvangen. Amerikaanse onderzoekers hebben dit voor elkaar gekregen met een aangepaste gistsoort. De vraag is alleen of die gist beter ...
Fosfaat, een van de belangrijkste bestanddelen van kunstmest, zit in steeds meer afvalstromen en komt uiteindelijk ook in het milieu terecht. De nieuwe Amsterdamse start-up SusPhos wil dit voorkomen.
Belgische en Nederlandse onderzoekers proberen waardevolle metalen zoals goud en zilver terug te winnen uit ons afvalwater om ze opnieuw te gebruiken.
In de ene gemeente moet je al je afval apart weggooien, bij de andere mag je plastic en drinkkarton gewoon bij het restafval. Afval scheiden zorgt vaak voor verwarring, maar we moeten het blijven proberen.
Bekende materialen versterken met vezels lukt nog niet altijd even goed. Met de hulp van een computermodel weten Zwitserse onderzoekers beter te voorspellen hoe de vezels en het materiaal zich gaan gedragen. Het model leidde al tot een verbeterde manier om PET te recyclen.
Amerikaanse onderzoekers hebben een nieuw polymeer gemaakt dat je zo uit elkaar kunt klikken en recyclen. Maar ze moeten nog wel het een en ander verbeteren voor het nieuwe plastic bruikbaar is.
Studenten van de Hogeschool Utrecht bouwden een zelfvoorzienend huis, gemaakt van gerecyclede en herbruikbare materialen. NEMO Kennislink nam alvast een kijkje.
In Ede vist het Waterschap Vallei en Veluwe wc-papier uit het afvalwater en gebruikt dit om medicijnresten uit het afvalwater te filteren. Kan dat ook op grote schaal?
We gebruiken ontzettend veel rubber, voornamelijk voor autobanden. Maar wat gebeurt er eigenlijk met de banden die we afdanken?
Het nieuwe Plastic Pact is volgens milieuorganisaties niet streng genoeg. Wat maakt het zo lastig om grote stappen te zetten tegen de plasticproductie?
Al tijden wordt van alles en nog wat hergebruikt, maar heeft het ook effect? Volgens cijfers van Rijkswaterstaat recyclen wij momenteel iets meer dan de helft van al ons huishoudelijk afval, maar het kan nog een stuk beter.
Volgens de wet in Nederland moeten we maar liefst 95 procent van het gewicht van alle afgedankte auto’s in Nederland recyclen. En dat halen we ruim, op dit moment zitten we zelfs op een percentage van 98,7 procent. Maar er zijn zeker nog uitdagingen op de weg.
Veel vormen van recycling zijn al redelijk bekend. Maar onderzoekers werken ook aan het hergebruiken van producten die op het eerste gezicht niet zo nuttig lijken. Een overzicht van deze onverwachte recycling.
Binnenkort loopt heel Nederland misschien wel op tegels die gemaakt zijn van een gerecycled materiaal. Drie Nederlandse bedrijven werkten samen om bodemas – een afvalproduct – slim te gebruiken als ingrediënt voor beton.
Een rups die plastic eet en het omzet naar een minder schadelijke stof. Het klonk zo mooi, maar de wetenschappers die hierover in april 2017 publiceerden hebben hun data niet goed gecontroleerd, zo laat nieuw onderzoek zien.
Veel van ons textiel verdwijnt in de afvalbak. Dat is eeuwig zonde, want uit oude kleren kun je nog een hoop waarde halen. Maar hoe doen we dat nou precies, textiel recyclen?
Na twee jaar proefdraaien is het zo ver. September 2018 begint de bouw van een luier-recyclingfabriek in Nijmegen. Redacteur Renée Moezelaar schreef vorig jaar over het hergebruik van luiers.
Oud asfalt gebruiken we nu in de onderlagen van nieuwe wegen of bij het opspuiten van eilanden. En dat terwijl dit materiaal ook nog op een andere manier waardevol kan zijn. Met nieuwe technieken proberen bedrijven het asfalt voortaan ook op een hoogwaardige manier te recyclen.
Als we CO2 opslaan onder de grond raken we een mooie grondstof kwijt. Met behulp van waterstof, elektrochemische cellen of plasma kun je er namelijk nog veel mooie moleculen mee maken.
Amerikaanse wetenschappers hebben bepaald dat de mens tot nu toe 8,3 miljard ton plastic produceerde, oftewel 822.000 Eiffeltorens, oftewel één miljard olifanten. NEMO Kennislink schreef eerder over de uitdagingen om die berg plastic te recyclen.
Elk jaar gooit de mensheid een biljoen plastic tasjes weg. Een groot deel daarvan ontsnapt aan recycling of verwerking en eindigt als zwerfvuil of in zee. Plastic tasjes zijn gemaakt van polyethyleen, dat vrijwel niet biologisch afbreekbaar is. Dacht men. Maar nu blijkt dat de rups van de wasm...
Veel van de metalen die wij als mensen veel gebruiken raken snel op als we ze niet gaan hergebruiken. Deze recycling is niet moeilijk, maar kan technisch gezien nog veel efficiënter. Alleen de vraag blijft wie dat gaat betalen.
Recyclen speelt een steeds grotere rol in ons leven. De meeste huishoudens hebben al aparte containers voor GFT, papier en soms zelfs voor plastic. Maar wat gebeurt er eigenlijk met al het afval dat we gewoon in de vuilnisbak gooien? NEMO Kennislink ging op bezoek bij afvalverwerker Omrin in F...
Glas is een van de makkelijker te recyclen materialen. In heel Europa recyclen we maar liefst 71 procent van al het glas en in Nederland zelfs meer dan negentig procent. Het inzamelsysteem werkt dus goed en meer dan de helft van de nieuwe glazen verpakkingen zijn gemaakt van oude scherven. Hoe...
Door statiegeld in te voeren op kleine drinkflesjes ontstaat minder zwerfafval. Dat blijkt uit de ervaringen uit andere landen. Merijn Tinga wil met een petitie de regering ervan overtuigen om het statiegeldsysteem uit te breiden. Als andere landen al hebben bewezen dat dit systeem goed werkt,...
De Eindhovense chemiestudent Gijs ter Huurne liep stage bij IBM in de Verenigde Staten. Het leidde tot een bijzondere publicatie in Science. De technologiegigant ontwikkelde een nieuwe, sterke kunststof die chemisch te recyclen is.
Veel milieuvriendelijker, energiezuiniger en goedkoper papier maken komt in zicht dankzij een nieuw chemisch stofje ontwikkeld door Maaike Kroon van de TU Eindhoven. De papierindustrie is dolenthousiast, noemt het zelfs ‘revolutionair’ en verwacht in 2040 een daling van veertig pro...
Een oude koelkast komt door een slangetje van een omgebouwde 3-D printer op een robotarm terug als een designstoel.
In de rijke middeleeuwse boekencollectie van de Universiteits Bibliotheek in Leiden is een bijzonder manuscript ontdekt. Het betreft een boek uit de eerste helft van de elfde eeuw dat volledig vervaardigd is uit afval van de verwerking van dierenhuiden tot perkament. Het manuscript toont aan d...