Een methode om de dikste algen te selecteren brengt efficiënte productie op grote schaal van algen voor biobrandstoffen dichterbij. Biotechnoloog Peter Mooij promoveert op deze methode in Delft.
Algen vervullen niet alleen een essentiële rol in het water, ze staan ook in toenemende belangstelling van de technologie. Brandstof, voedsel, cosmetica; algen lijken een bron van vele mooie producten en toepassingen, maar de belofte is nog geen praktijk...
Een methode om de dikste algen te selecteren brengt efficiënte productie op grote schaal van algen voor biobrandstoffen dichterbij. Biotechnoloog Peter Mooij promoveert op deze methode in Delft.
Er kunnen potentieel veel interessante stoffen uit algen worden gehaald. Een deel van die stoffen wordt zelfs al op commerciële schaal gewonnen. Ook uit de fractie die na winning van oliën, koolhydraten of eiwitten uit de alg overblijft valt mogelijk nog winst te behalen. Deze restfractie word...
De technologie voor algenproductie staat nog in de kinderschoenen. Door de verschillende componenten te scheiden, kan de waarde van de biomassa van algen omhoog. Raffinage is dus een voorwaarde voor rendabele productie van algen.
Niet iedere alg leent zich voor commerciële teelt. Sterker nog: sommige blauwalgen is men in het wild liever kwijt dan rijk. Op verschillende plaatsen worden experimenten gedaan om blauwalgen in zwemwater te bestrijden.
Om te weten of en hoe je algen kunt gebruiken als productiesysteem, moet je eerst de rol van deze ‘plantjes’ in de ecologie begrijpen. Een beschrijving van vorm en functie van algen in de natuur.
Algen bestaan in veel soorten en maten: van de prokaryote blauwalgen – die dus eigenlijk bacteriën zijn – tot de verschillende eukaryote microalgen. Er bestaan ook meercellige algen, beter bekend als wieren.
Algen en afvalwater kunnen een problematische combinatie vormen. Wanneer slecht behandeld afvalwater wordt geloosd op het oppervlaktewater, kan ongewenste en soms zelfs giftige algenbloei ontstaan. Het probleem zit dan vooral in de overmaat aan voedingsstoffen uit het afvalwater.
Algen worden vooral vaak genoemd als potentiële bron van biobrandstof, maar er zijn nog veel meer producten uit te halen. Een overzicht.
De algen zoals die nu in de vrije natuur voorkomen zijn mogelijk niet de beste kandidaten om heel efficiënt voedsel, diervoeding of biobrandstoffen te produceren. Is genetische modificatie wellicht een oplossing?
Algen kunnen een duurzame bron worden van biobrandstof en nog vele andere producten en diensten. Waarom zijn ze dat nog niet? Een overzicht van de uitdagingen.
Oogsten van nuttige microalgen is een uitdaging. Ze zijn klein, stoten elkaar af en kunnen in water niet drijven of zinken. Het oogsten moet makkelijker worden met een techniek waarbij de algen samenklonteren.
De motor achter algengroei is de fotosynthese. Door de hoeveelheid zonlicht voor de fotosynthese te optimaliseren is het wellicht mogelijk algen beter te laten groeien, voor een rendabele productie.
Om de productie van algen efficiënter te kunnen maken, moeten we eerst begrijpen hoe fotosynthese bij deze organismen precies in elkaar steekt. Aan de Vrije Universiteit van Amsterdam doen ze daar onderzoek naar.
Waar productie van algen nu nog vooral het domein is van onderzoekers, zal het uiteindelijk toch naar de commerciële praktijk worden gebracht. Op het Wageningse AlgaePARC krijg je een idee hoe de algenboerderij van de toekomst er uit zou kunnen gaan zien.
Er moet nog een hoop gebeuren voordat algen op een rendabele en duurzame manier kunnen worden geproduceerd. Toch is er ook nu al de nodige commerciële activiteit, zowel in Nederland als daarbuiten.
Anders dan proefdieren, de bio-industrie, of akkers met genetisch gemodificeerde gewassen, zal industrieel gebruik van algen niet meteen tot veel maatschappelijke weerstand leiden. Toch vraagt ook het werken met algen om voorzorg.
Algen zijn veelbelovend voor de toekomst als bron van ‘groene’ brandstof en duurzame productie van chemicaliën. Maar het kweken van genoeg algen is een struikelblok. In het AlgeaPARC in Wageningen wordt onderzocht onder welke omstandigheden algen het hardst groeien. Het park opende ruim een ja...
De Dunaliella salina, een beroemde alg, maakt onder bepaalde omstandigheden grote hoeveelheden bètacaroteen aan. Dat is interessant, want deze stof wordt veelvuldig gebruikt in de levensmiddelen-, farmaceutische en cosmetische industrie. Dorinde Kleinegris (geboren in 1980 te Terneuze...
Vetgemeste algen. Zo zou je de algen kunnen zien die Amerikaanse wetenschappers onlangs maakten. Door een genetische aanpassing werd de biomassa van de algen minstens anderhalf keer zo groot. En uit die dikkerdjes valt een hoop olie te persen.