Alle thema's

Thema: Ziekte van Lyme

Inhoud

Specials

Bwmlogo
Stichting Biowetenschappen en Maatschappij, via CC 0

Dit thema is gebaseerd op het gelijknamige cahier van de stichting Biowetenschappen en Maatschappij. Deze stichting brengt jaarlijks vier cahiers uit voor het brede publiek over actuele en toekomstige ontwikkeling en toepassing van de biowetenschappen, met de focus op de betekenis en gevolgen voor mens, dier en maatschappij.

In detail - Schapenteek

Medium

Zijn naam doet het niet vermoeden, maar deze ‘schapenteek’ kan ook gevaarlijk zijn voor mensen. Via een beet kan dit beestje een bacteriële infectie (ziekte van Lyme) of een virale infectie overbrengen. Met name jonge teken vormen een risico, omdat zij niet gemakkelijk zichtbaar zijn op de huid. Deze jonge teken kun je vinden van mei tot september.

Het Grote Tekenonderzoek

Logo natuurkalender

Wageningen Universiteit en Research Centrum en het IVN voeren samen een grootschalig onderzoek uit naar het verloop van tekenpopulaties in Nederland. Als u zelf (of één van uw huisgenoten) een teek op uw lichaam aantreft, moet u die zo snel mogelijk (in elk geval binnen 24 uur) van uw lichaam te verwijderen. Daarna kunt u deze informatie doorgeven op de website van de Natuurkalender.