Alle thema's

Thema: Ziek brein

Inhoud

Specials

Waarom word jíj niet depressief?

Thumb

Het AMC doet onderzoek om te achterhalen waarom de één kwetsbaar is voor depressie, en de ander juist niet. Daarvoor gebruiken ze een combinatie van hersenscans, metingen van hormonen en de stofwisseling. Voor dit onderzoek is het AMC nog op zoek naar gezonde vrouwelijke proefpersonen. Ben je 35-65 jaar, nooit depressief geweest en gebruikt je geen medicijnen voor psychische klachten?

Met de nieuwe beeldvormingstechniek CLARITY is het mogelijk levende hersencellen doorzichtig te maken. Door de doorzichtig geworden cellen allerlei kleuringen te geven, kan je met een lichtmicroscoop observeren welke stofjes ze precies bevatten en met welke andere cellen ze in verbinding staan.

Brein simpeler georganiseerd dan gedacht

Rainbow brain map science aaas
M. D. Van Wedeen, Martinos Center and Dept. of Radiology/Massachusetts General Hospital/Harvard U. Medical School

Oké, écht simpel is het niet. Maar een nieuwe techniek die ‘diffusie spectrum beeldvorming’ heet, laat zien welke groepen zenuwen vuren en in welke richting ze dat doen. Daaruit blijkt nu dat het gekwebbel tussen hersencellen plaatsvindt op een breipatroon lijkt: horizontale en verticale steken. Mooi plaatje in ieder geval.

In detail - Bloedvaten in de hersenen

Gekleurde bloedvaten in de hersenen

Een plaatje van de bloedvaten in muizenhersenen met in blauw de aders en in bruin alle andere bloedvaten. Met dit systeem kunnen wetenschappers onderzoek doen naar een afwijking in de bloedvaten waarbij aders en slagaders met elkaar vergroeien en het bloed vrijelijk heen en weer kan stromen. Science/AAAS

Filmpjes over de werking van de hersenen

De Amerikaanse Vereniging voor Neurowetenschap heeft een wedstrijd uitgeschreven voor het beste filmpje over de werking van de hersenen. Via onderstaande link vind je een mooie selectie van educatieve filmpjes, gemaakt door jonge hersenonderzoekers. Zoals dit (Engelstalige) filmpje over afasie: een kind legt uit waarom zijn opa na een hersenbloeding (eng. stroke) moeite heeft met praten.