Alle thema's

Thema: (W)eten

Inhoud

Specials

Kennislink zoekt hulp van wereldreizigers

Medium

Geen plek zo multicultureel als ons bord. Want wat we daar elke dag opscheppen, komt zo ongeveer uit alle windstreken: van zalm uit het noorden tot vijgen uit het zuiden. Toch valt er zelfs voor hardcore multiculti omnivoren wereldwijd nog genoeg vreemd eten te ontdekken op onze “speciale eetkaart”. Mis je nog een vreemd gerecht, laat het ons weten!

Historisch recept: schapenpenis met kaneel

Thumb

“Wel ende edelike spijse” is het enige middelnederlandse kookboek dat niet in de twintigste eeuw is uitgegeven. Het is met de hand opgetekend in de vijftiende eeuw, en later gedrukt uitgegeven in 1872. De universiteit Gent heeft het boek in zijn collectie. Het bevat intrigerende recepten zoals “Hoerendreeten” (warme begneits, een soort appelflappen), “lardeit” (een gerecht van gekookt en en gebakken spek) en het onderstaande “Der leckers scapin roede”. Schapenpenis dus.

Schapenpenis voor de lekkerbek.

  1. Was ze goed en keer ze binnenstebuiten.
  2. Neem dan fijngestampte saffraan, de dooiers van tien eieren en een lepel melk.
  3. Vermeng het met vet en vul de penissen, maar let op dat het niet te vol is.
  4. Blancheer ze en braad ze dan.
  5. Bestrooi ze met poeder van gember, kaneel en een beetje peper.