Alle thema's

Thema: Stamcellen

Inhoud

Specials

Bwmlogo
Stichting Biowetenschappen en Maatschappij, via CC 0

Dit thema is gebaseerd op het gelijknamige cahier van de stichting Biowetenschappen en Maatschappij. Deze stichting brengt jaarlijks vier cahiers uit voor het brede publiek over actuele en toekomstige ontwikkeling en toepassing van de biowetenschappen, met de focus op de betekenis en gevolgen voor mens, dier en maatschappij.

Geheim ingrediënt

Adulte vetweefsel stamcellen
Wayne J. G. Hellstrom, PNAS

Mannen die een penisreconstructie nodig hebben, kunnen binnenkort voordeel behalen van een speciaal ingrediënt: stamcellen. Amerikaanse wetenschappers lieten in ratten zien dat een penistransplantaat – dat bestond uit een stukje varkensdarm – beter aanslaat als het transplantaat is bedekt met volwassen stamcellen uit vetweefsel. De stamcellen stimuleren de genezing en geven stoffen af die een erectie opwekken.

Taaislijmziekte in een schaaltje

Thumb

De huidcellen van patiënten met taaislijmziekte, zijn om te vormen tot stamcellen die op hun beurt weer uitgroeien tot longweefsel. Amerikaanse stamcelonderzoekers kregen dat voor elkaar. Omdat de longcellen de ziekte-veroorzakende mutatie hebben, zijn ze ideaal voor het testen van nieuwe medicijnen.

In detail - Haar uit stamcel

Bio hair on mouse 2 tus tsuji
Tokyo University of Science, Takashi Tsuji

Japanse wetenschappers zijn erin geslaagd haarzakjes te kweken uit stamcellen. Zij transplanteerden deze haarzakjes vervolgens naar de huid van naakte muizen. Daar maakten de haarzakjes verbinding met het omliggende weefsel, zenuwen en spiertjes. Het resultaat? Uit de haarzakjes groeiden echte haren die ook nog eens reageerden op prikkels van buitenaf. De haren gingen bijvoorbeeld rechtop staan bij het voelen van kou, het bekende kippenvel. Je ziet de haren op dit plaatje tussen de oren van de muis.

Gekweekte ader

Rode bloedcellen

Na gekweekte blazen, urinebuizen en luchtpijpen is het nu de beurt aan aderen. Zweedse chirurgen hebben met succes een in het lab opgekweekte ader in een 10-jarig meisje gezet. Haar eigen leverpoortader – die het bloed vanuit de darmen en milt naar de lever brengt – raakte vaak verstopt. De Zweden haalden een 9 cm lange ader uit de lies van een (overleden) donor, ze wasten de donors cellen eruit, en brachten stamcellen uit het beenmerg van het meisje aan op de ader. Vervolgens transplanteerden ze het geheel. De bloedstroom van het meisje is nu weer normaal.

Synthetisch strottenhoofd

Synthetische larynx
Harvard Bioscience, Inc

Wetenschappers van het Karolinska Institute in Stockholm hebben twee patiënten voorzien van een stukje synthetisch strottenhoofd. Met kunstmatige nanovezels maakten ze een stukje strottenhoofd na. Dat bezaaiden ze met stamcellen uit het beenmerg van de patiënt. Eenmaal in het lichaam getransplanteerd gaat het geheel zijn eigen cellen maken, waardoor het niet afgestoten wordt.

Stamcel geeft gevoel

Medium

Weer gevoel terugkrijgen in verlamde lichaamsdelen. Dat is wat twee mensen met verlammingsverschijnselen – door een breuk in hun ruggengraat – ondervonden na een injectie met stamcellen in hun wervelkolom. Voor de behandeling voelden zij niks tot bijna aan de schouders. Zes maanden daarna voelden ze weer hitte en aanraking op hun borst.