Alle thema's

Thema: Sport

Inhoud

Specials

Olympische Spelen in Nederland

Zaterdag 6 augustus beginnen de Olympische Zomerspelen in Rio de Janeiro, Brazilië. Maar wist je dat Nederland vroeger ook gastheer is geweest van de Olympische Spelen, en wel in 1928? Speciaal hiervoor werd het Olympisch Stadion in Amsterdam gebouwd. Lees meer over de wetenschap achter de Olympische Spelen en sport in het themadossier ‘Sport’.

Wat voor 'doping' gebruik jij voor het sporten?

Marathon1
Arnout Jaspers voor NEMO Kennislink

Doe de peiling

Bij de vorige vraag: Zou jij een boom omhakken in je tuin als de overheid dat vraagt? gaf een grote meerderheid aan dat ze hun boom zouden omhakken, zeker als de ziekte voedingsgewassen bedreigt. Dat zal respondent Berto tevreden stellen. Hij bepleitte als Spaanse olijfbomenbezitter een rigoureuze aanpak en het volgen van de Europese richtlijn: “We hebben er namelijk niets aan om een dergelijke infectie in Europa te laten rondwaren.”

Onvergetelijke momenten

Medium

Het schitterende doelpunt van Van Basten, waarmee het Nederlandse Elftal de voormalige Sovjet-unie klopte in de EK-finale van 1988, de verschrikkelijke finish van marathonloopster Gabriëla Andersen-Schiess tijdens de Olympische Spelen van 1984… Overgetelijke momenten die sportgeschiedenis hebben geschreven. Welke sportfragmenten zijn ons, de Kennislinkredactie, altijd bijgeblijven en waarom?

Olympische ringen in het klein

120528100253 large
IBM Research – Zurich, University of Warwick, Royal Society of Chemistry

Als je goed kijkt herken je de vijf Olympische ringen in deze microscopische foto. Het molecuul waar je naar kijkt is olympiceen, een in 2010 bedachte structuur die nagenoeg overeenkomt met het Olympische logo. Het molecuul bestaat uit 19 koolstofatomen en 12 waterstofatomen die samen vijf benzeenringen vormen. Het molecuul – en de foto – zijn gemaakt door een team onderzoekers van IBM Research in Zürich, de Universiteit van Warwick (UK) en Royal Society of Chemistry. De haarscherpe kwaliteit van de foto is te danken aan een vrij nieuwe microscopische techniek.

Uit den ouden doos

Op 1 augustus 1936 begonnen de Olympische Spelen in Berlijn. Onder toeziend oog van heel de wereld stond Hitler centraal in een protserige openingsshow vol tromgeroffel en hakenkruizen. Nazigezinde atleten vervingen de olympische groet, een groet met de arm recht omhoog, door de Hitlergroet. Dit leidde tot verwarring: zo riep de stadionomroeper dat de Engelse atleten de Hitlergroet uitbrachten.

Wielrenner roostert broodje

Kan een wielrenner hard genoeg fietsen om een broodje te roosteren? Duitser Robert Förstemann ging de uitdaging aan. Hij moest vol op de pedalen staan om de benodigde 700 watt te leveren zodat zijn broodje goudbruin uit het apparaat kwam. Het filmpje van de deelnemer aan de Olympische spelen in Londen (2012) maakt onderdeel uit van een campagne voor energiebesparing.