Alle thema's

Thema: Over taal gesproken

Inhoud

Specials

Opzienbarende taal

De taalbloggers (en -wetenschappers) van Milfje Meulskens delen in 30 korte hoofdstukken op een laagdrempelige manier opzienbarende ontdekkingen uit het taalwetenschappelijke onderzoek. Aanrader!

Proefpersonen gezocht!

Dscf0302

Taalwetenschappers zijn voor hun onderzoek vaak afhankelijk van proefpersonen. Het liefst testen ze een hypothese op zoveel mogelijk mensen, zodat ze zeker weten of hun theorie klopt. Ze zijn daarom altijd blij met nieuwe proefkonijnen. Lijkt het jou leuk om de wetenschap te helpen? Hier lees je wat de voordelen zijn en waar je je kunt aanmelden.

Over taal gesproken

162910790

Taal zit in onze genen en ons brein, vormt onze gedachten en cultuur. Hoe doet taal dat? Welke taaleigenschappen delen alle mensen ter wereld en hoe verschillen we? Dat gaat de meest diverse groep samenwerkende taalwetenschappers ter wereld, Language in Interaction, de komende tien jaar onderzoeken. Gewoon vanuit Nederland, maar soms zullen de onderzoekers ook in Vuurland, of in het regenwoud van Bolivia te vinden zijn. Kennislink doet verslag van deze ontdekkingstocht op de themapagina Over taal gesproken.

DKVN: Sprekend Nederland

In hoeverre staat jouw accent je succes in de weg? De Kennis van Nu deed een taalwetenschappelijk experiment en kwam tot een schokkende conclusie…

De wonders van brein en gedrag

Special donders wonders

Het Nijmeegse Donders Instituut doet onderzoek naar hersenen, cognitie en gedrag. Op het blog Donders Wonders delen de onderzoekers die er werken hun gedachten, twijfels en verwondering over hersen- en gedragsonderzoek.

Harold Hamersma ruikt voor de wetenschap

Het Nederlands heeft nauwelijks woorden om geuren en smaken te benoemen, wellicht omdat deze in onze moderne, verstedelijkte samenleving overbodig zijn geworden. Is dat zo, schiet onze taal tekort? Hoe zit het met het geur- en smaakvocabulaire van wijnexpert Harold Hamersma, bekend van zijn columns in NRC Handelsblad? Bekijk hieronder aan welke testjes Nijmeegse wetenschappers Hamersma onderwerpen.

Stemmen van Afrika

5951817539 dca45dab5a o %281%29

Wist je dat Afrika maar 13 procent van de wereldbevolking herbergt, maar wel 30 procent van alle talen? Waarschijnlijk niet, zeggen Nederlandse taalonderzoekers op hun prachtige website Stemmen van Afrika. Op deze website kan je kennismaken met stemmen van Afrika in woord, beeld en geluid.

Bloggen over taal in het brein

20120404peter hagoort dva3475

Op deze weblog schrijven Peter Hagoort en zijn Nijmeegse collega’s over hun onderzoek naar taal en de hersenen. Alle bloggers werken op het Donders Instituut voor Hersenen, Cognitie en Gedrag of op het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek. Op deze site kun je ook hun mediaoptredens terugkijken, bijvoorbeeld in Labyrint, Proefkonijnen of De Taalstaat.

Heb je een taalvraag?

602px max planck gesellschaft

Is lichaamstaal universeel? Hoe ontstaat dyslexie? En waarom roep je ‘au’ bij plotselinge pijn? Heb jij ook iets wat je altijd al hebt willen weten over taal? Stel je vraag dan direct aan de mensen die hier het meeste van weten: de taalonderzoekers van het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek. Als je een hele goede bedenkt, kiezen ze die van jou misschien wel uit om te beantwoorden.

De eeuwige taalstrijd

Leesplankje

Wie kent meer woorden: de Vlaming of de Nederlander? Dat onderzocht de Universiteit Gent vorig jaar onder 400 duizend Nederlanders en Belgen. In de op een na laatste aflevering van Labyrint kan je bekijken wat de uitslag is. Lees hier wat Kennislink eerder schreef over de taalstrijd tussen Vlamingen en Hollanders.

Taalmuseum Leiden

Tmuseumleiden

Sinds 2015 beheert de Universiteit Leiden het eerste taalmuseum van Nederland. Hier kan je van alles leren over taal, van bedreigde en verdwenen talen tot de nieuwste wetenschappelijke feitjes over ons talige brein. Hoeveel talen bestaan er op de wereld? Hoe werkt spraakherkenning? Hoeveel variatie zit er in je moedertaal, en wat voor leuke proefjes kan je met taal doen?

Het hoe, wat en waarom van taal

Onzetaal

Van taalfouten en taaladvies tot taalnieuws en het spreekwoord van de week. Voor het voeden van je verwondering over taal kan je terecht bij het Genootschap Onze Taal. Zij hebben OnzeTaal gemaakt, dé taalsite van Nederland.

Dierentaal

Gezicht chimpansee

Hebben dieren ook taal? Wat maakt apen, vogels of dolfijnen zo speciaal? En wat kunnen mensen dat andere dieren niet kunnen? Lees hier wat Kennislink eerder schreef over het onderzoek naar dierentaal.