Alle thema's

Thema: Oceanen

Inhoud

Test je kennis

Specials

Bwmlogo
Stichting Biowetenschappen en Maatschappij, via CC 0

Dit thema is gebaseerd op het gelijknamige cahier van de stichting Biowetenschappen en Maatschappij. Deze stichting brengt jaarlijks vier cahiers uit voor het brede publiek over actuele en toekomstige ontwikkeling en toepassing van de biowetenschappen, met de focus op de betekenis en gevolgen voor mens, dier en maatschappij.

Gastcolumn: Steden in de oceaan

Is het mogelijk om in 2100 op één planeet te wonen met 10 miljard mensen die allemaal het welvaartsniveau hebben van een Amerikaan of Europeaan? Of hebben we tegen die tijd meer dan drie planeten nodig zoals het Global Ecological Footprint Network heeft uitgerekend? Civiel ingenieur Rutger de Graaf pleit voor duurzame oceaansteden.

Duik naar donkere dieptes

10,99 kilometer diep is het er. Dieper dan de top van de Mount Everest hoog is. In 1960 bereikten twee mannen de bodem van de Marianentrog. Zij bleven er 20 minuten. De Canadese filmmaker James Cameron (van o.a. de Titanic) wil er minimaal zes uur verblijven. In 2012 maakte hij in zijn duikboot de Deepsea Challenger de afdaling. Hij verzamelde er rots- en sedimentsamples en biologische samples om meer te weten te komen over het leven diep in de oceaan. Daarnaast legde hij zijn hele reis met 3D-camera’s vast. Een team van wetenschappers begeleidde hem.

Schatten van de diepzee

Het is er donker, heel erg zout en de druk is onmenselijk hoog. Toch staan bedrijven te trappelen om kilometers af te dalen naar de bodem van de diepzee. Niet onterecht, diep in de zee liggen namelijk de schatten voor het oprapen, als het je tenminste lukt om er te komen. Een aflevering van Labyrint.