Alle thema's

Thema: Naar een duurzame toekomst

Inhoud

Specials

De hongerige stad: hoe bepaalt onze omgeving wat we eten?

Thumb

Waarom eten we onbewust zo vaak zo ongezond, terwijl we met z’n allen steeds dikker worden? Het Food Cabinet, een campagnebureau dat zich inzet voor een duurzaam en gezond voedselsysteem, zocht het uit. Op dinsdag 28 maart vanaf 20.00 in Pakhuis De Zwijger neemt ze de voedselomgeving van Amsterdam flink onder de loep en gaat hierover in discussie met wetenschappers, journalisten en politici.

Ecologische voetafdruk?

De voetafdruk (ook wel mondiale of ecologische voetafdruk genoemd) is bedacht om mensen een idee te geven van de milieu-impact die ze als persoon hebben op de aarde. Het zet gebruik van energie, voor je huis en je reizen en de spullen die je koopt, eten en drinken, papiergebruik en afvalproductie om in het oppervlak dat op deze aarde nodig is om dat allemaal te produceren en te vervoeren. Er is nogal wat discussie over de rekenmethoden die voor deze voetafdrukken gebruikt worden, bijvoorbeeld omdat het eigenlijk niet mogelijk is die milieudruk werkelijk in een precies aantal hectaren uit te drukken. Het helpt echter wel na te denken over je eigen leefstijl en over het effect dat bepaalde keuzes hebben. Bij het Wereldnatuurfonds kun je een voetafdruktest doen.

Nederland kantelt

Het VPRO-programma Tegenlicht maakte een uitzending over mensen die Nederland willen veranderen op het gebied van duurzaamheid, onderwijs en gezondheidszorg met onder andere Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde en oprichter van het platform ‘Nederland moet kantelen’.

Mini symposium: de deeleconomie

De deeleconomie – denk aan AirBnB, Uber, Snappcar en Thuisafgehaald – is aan een opmars bezig. Wetenschappers denken dat deze nieuwe manier van consumeren en bezitten zal zorgen voor een economische revolutie. Ook zorgt de deeleconomie voor kansen op het gebied van innovatie en duurzaamheid. De Universiteit Utrecht organiseert op 15 maart van 12.00-17.00 een minisymposium waarbij ze ook buitenlandse sprekers uitnodigen, zoals Paolo Parigi die zowel bij Uber werkt als bij Stanford University.