Alle thema's

Thema: Leven bouwen met moleculen

Inhoud

Test je kennis

Specials

Spoedcursus 'van molecuul tot leven'

Zelf leven van de grond af opbouwen. Uit niks meer dan losse moleculen. Scheikundigen proberen het, maar dat is nog niet makkelijk. In een reeks spoedcursussen praat Kennislink je snel bij over hoe je van een knutseldoos met moleculen tot iets kan komen dat op leven lijkt.

The Beauty of Science

Betoverende interpretatie van de menselijke zoektocht naar kennis. Geen uitleg, maar verbeelding.

Om jaloers op te zijn…

Voor menig wetenschapper is de natuur een inspiratiebron voor innovatieve materialen. Op aarde leven beestjes die niet bevriezen in ijskoud water, andere kunnen op hun kop over het plafond rennen. Die trucjes willen wij eigenlijk ook wel onder de knie krijgen! Kijk mee naar de natuur en haar slimme oplossingen.

Kunstmatige cellen

Liposoom

Wat kunnen we al met moleculen als het gaat om het in elkaar zetten van kunstmatige cellen? Lees hier wat Kennislink eerder schreef over het onderzoek naar op levende cellen lijkende deeltjes.

Slimme materialen

Zelfhelend polymeer

Wat kunnen we al met moleculen als het gaat om het het maken van materialen die zichzelf kunnen aanpassen aan de omgeving? Lees hier wat Kennislink eerder schreef over het onderzoek naar zulke slimme materialen.

Moleculaire knoop

Dit is één molecuul dat letterlijk in de knoop zit. De meest ingewikkelde knoop tot nu toe, aldus chemici van de Universiteit van Manchester. Ze hebben eerst losse onderdelen aan elkaar verbonden op acht ‘kruisingen’ en toen de uiteinden gefuseerd, zodat een geknoopte lus van 192 atomen en 20 nanometer lengte is ontstaan. In het midden een chloride ion (groene bol) dat het geheel in vorm houdt. De verwachting is dat dit soort moleculaire knooptechnieken nuttig zijn om heel sterke materialen te maken.