Alle thema's

Thema: Leve(n)de bodem!

Inhoud

Test je kennis

Specials

Bwmlogo
Stichting Biowetenschappen en Maatschappij, via CC 0

Dit thema is gebaseerd op het gelijknamige cahier van de stichting Biowetenschappen en Maatschappij. Deze stichting brengt jaarlijks vier cahiers uit voor het brede publiek over actuele en toekomstige ontwikkeling en toepassing van de biowetenschappen, met de focus op de betekenis en gevolgen voor mens, dier en maatschappij.

Het belang van de bodem

In het Jaar van de Bodem (2015) maakte de Voedsel-en Landbouworganisatie van de VN (FAO) dit goede overzicht van het belang van de bodem (Engelstalig):

Bodemschatjes in de spotlight

Mol 4 wikimedia

De mol, Talpa europaea Wikimedia Commons

Een rijkdom aan bodemdieren krioelt er zomaar onder onze voeten, zonder dat we er stil bij staan. Op Bodemdierendag besteedt NIOO-KNAW daarom aandacht aan de vaak vergeten maar oh zo nuttige bodemdieren. Bodemdiertjes, van groot (zoals mol en regenworm) tot klein (zoals mijten en schimmels) spelen een noodzakelijke rol in de levenscyclus van een gezonde bodem.

Regenwormen zorgen voor gezonde bodem

“Het is niet makkelijk om regenwormen in de bodem te filmen”, vertelt kunstenaar Wim van Egmond die samen met bodem-ecologen van de Wageningen Universiteit wormen vastlegde in een bak met nagebootste landbouwgrond onder een laag herfstbladeren, met één foto elke vijftien minuten. “Ze mogen geen last hebben van het flitslicht.” Te zien zijn drie soorten: twee diepgravers van de soort Lumbricus terrestris, drie Aporrectodea caliginosa die aan de oppervlakte blijven en twee Lubricus rubellus daar tussen. Samen deden ze er een maand over de bladeren te verteren.

Thema: Gezonde bodem

Img 4961

Op NEMO Kennislink staat ook het thema Gezonde Bodem op Kennislink dat gekoppeld was aan het Jaar van de Bodem in 2015. Over pantoffeldiertjes, nedersoja, erosie en de emotionele band die de mens heeft met de grond onder zijn voeten.