Alle thema's

Thema: Je nier of mijn leven!

Inhoud

Specials

Bwmlogo
Stichting Biowetenschappen en Maatschappij, via CC 0

Dit thema is gebaseerd op het gelijknamige cahier van de stichting Biowetenschappen en Maatschappij. Deze stichting brengt jaarlijks vier cahiers uit voor het brede publiek over actuele en toekomstige ontwikkeling en toepassing van de biowetenschappen, met de focus op de betekenis en gevolgen voor mens, dier en maatschappij.

De Grote Donorshow

Ophef in Nederland en de rest van de wereld: BNN gaat op televisie een nier weggeven. In een live uitzending strijden drie nierpatiënten om de nier van een vrouw. Aan haar de taak om te beslissen aan wie ze de nier het meeste gunt. De hele show blijkt in scène gezet om aandacht te vragen voor het tekort aan donororganen.

Psst, wat kost die nier van jou?

Nier te koop

Hoewel orgaanhandel in grote delen van de wereld verboden is, zijn er in bijvoorbeeld India en Pakistan dorpen waar mensen maar wat graag een nier afstaan voor een bescheiden bedrag. Problematisch of valt dat wel mee? Steven de Jong schreef er een mooie column over in het NRC.

Donorregister

Nabestaanden

In het donorregister kun je vastleggen of jouw organen na je dood wel of niet beschikbaar zijn voor transplantatie. Je kunt de keuze ook overlaten aan de nabestaanden of aan één specifieke persoon. Vastleggen voorkomt onduidelijkheid en onzekerheid als jij er straks niet meer bent.

Samaritaan

Anton Dautzenberg meldde zich aan als anonieme nierdonor en schreef daarover het boek Samaritaan. In Pauw en Witteman vertelt hij over zijn ervaringen.

Nierstichting en orgaandonatie

Nierstichting

De Nierstichting heeft een apart programma rond donatie en transplantatie. Van nieuwe wetgeving en betere procedures in ziekenhuizen tot het werven en beter benutten van het aantal mensen dat bereid is een nier af te staan. Daarnaast kunnen getransplanteerden en donoren bij de Nierstichting terecht voor ondersteuning.