Alle thema's

Thema: Infectieziekten

Inhoud

Specials

Bwmlogo
Stichting Biowetenschappen en Maatschappij, via CC 0

Dit thema is gebaseerd op het gelijknamige cahier van de stichting Biowetenschappen en Maatschappij. Deze stichting brengt jaarlijks vier cahiers uit voor het brede publiek over actuele en toekomstige ontwikkeling en toepassing van de biowetenschappen, met de focus op de betekenis en gevolgen voor mens, dier en maatschappij.

Infectieziekten - Ongewenste wereldreizigers

Salmonella

Door de globalisering is het aantal reizigers naar verre bestemmingen en het handelsverkeer de laatste decennia sterk toegenomen. Elk paar handen dat wordt geschud, elke container die wordt verscheept, vergroot de kans op de overdracht van een infectieziekte. Wat kunnen we doen om uitbraken van infectieziekten te voorkomen? Stichting Bio-Wetenschappen en Maatschappij (BWM) heeft een nieuw cahier uitgebracht over infectieziekten. In samenwerking met Kennislink is het cahier nu ook online te lezen.

Muggenlarven

Culex larven

Dit zijn muggenlarven van het geslacht Culex. De larven leven in grote groepen in het water en voeden zich met planten. Na ongeveer twee weken verpoppen zij zich. Het donkere bolletje in het midden van deze foto, is zo’n verpopte larve. De volwassen steekmug is een belangrijke vector voor ziekten, waaronder het West-Nijl virus. James Gathany / CDC, via CC 0

This Wormy World

Worminfectie

Worminfecties komen veel voor. Maar waar loop je risico en op welke worm? Dat kun je vanaf nu opzoeken in de online atlas ‘This Wormy World’.

Nooit meer misprikken

Een Oostenrijkse uitvinding kan voorkomen dat artsen misprikken als ze een injectie geven.