Alle thema's

Thema: Het menselijk lichaam

Inhoud

Specials

Hoe hard was de oerknal? Zullen we ooit door de tijd kunnen reizen? En waarom zijn sommige mensen vaak ziek en anderen nooit? Holland Doc 24 vertoont vanaf 8 juli drie maandagavonden achter elkaar rond 20:30 de BBC-serie ‘Things you need to know about science’.

Peiling: Mijn lichaam, mijn keuze?

Supermens-debatten

Medium

Kennislink start in samenwerking met het Rathenau Instituut de ‘supermens’-debatten over hoe de mens zichzelf kan ‘verbeteren’ met behulp van de wetenschap, en de vraag in hoeverre we ook dit echt willen. Discussieer mee met de stelling:

“Als ik de kans had zou ik mezelf zo mooi mogelijk willen maken door cosmetische chirurgie of andere schoonheidsingrepen.”

Klaar voor de supermens?

Thumb

Die pilletjes tegen ADHD zijn ook handig als je wat langer wil studeren. Doping lijkt niet meer weg te denken uit de wielerwereld. En het lijkt populair te worden: het DNA van je ongeboren kind controleren op ongewenste aandoeningen. Wat vind jij: gewoon lekker gebruik van maken, van al die verbetertechnologieën? Of heb jij zo je twijfels, en vind je perfectie maar saai? Doe de test van het Rathenau Instituut en bepaal jouw grens!

Oudste menselijke resten van Zuid-Oost Azië

Medium

Deze menselijke schedelfragmenten zijn maar liefst 63.000 jaar oud. Ze zijn gevonden in het noorden van Laos en zijn zeker 20.000 jaar ouder dan de oudst bekende menselijke resten uit dat gebied. De vondst toont niet alleen aan dat de eerste mensen uit Afrika zich relatief snel over Azië verspreidden, ook bleven ze niet aan de kust wonen, maar trokken ze relatief snel de binnenlanden in.