Alle thema's

Thema: Herstellen met stamcellen

Inhoud

Specials

Diabetes, de sluipmoordenaar

Dcti   opmaak
Parkers

Diabetes staat bekend als sluipmoordenaar, omdat een te hoge bloedsuiker op den duur leidt tot complicaties.

In ‘Op weg naar genezing van Diabetes Type 1’. lees je alles over de over de nieuwste ontwikkelingen in het Diabetes onderzoek uitgevoerd door het DCTI consortium.

Kapotte harten

Stamceltherapie ter reparatie van beschadigde harten. Stamcelonderzoeker Marie-José Goumans van het Leids Universitair Medisch Centrum vertelt je over de stand van zaken in dit Fastfacts-filmpje. Je moet er wel even de tijd voor nemen.

Stamcel geeft gevoel

Medium

Weer gevoel terugkrijgen in verlamde lichaamsdelen. Dat is wat twee mensen met verlammingsverschijnselen – door een breuk in hun ruggengraat – ondervonden na een injectie met stamcellen in hun wervelkolom. Voor de behandeling voelden zij niks tot bijna aan de schouders. Zes maanden daarna voelden ze weer hitte en aanraking op hun borst.

Synthetisch strottenhoofd

Synthetische larynx
Harvard Bioscience, Inc

Wetenschappers van het Karolinska Institute in Stockholm hebben twee patiënten voorzien van een stukje synthetisch strottenhoofd. Met kunstmatige nanovezels maakten ze een stukje strottenhoofd na. Dat bezaaiden ze met stamcellen uit het beenmerg van de patiënt. Eenmaal in het lichaam getransplanteerd gaat het geheel zijn eigen cellen maken, waardoor het niet afgestoten wordt.

Gekweekte ader

Rode bloedcellen

Na gekweekte blazen, urinebuizen en luchtpijpen is het nu de beurt aan aderen. Zweedse chirurgen hebben met succes een in het lab opgekweekte ader in een 10-jarig meisje gezet. Haar eigen leverpoortader – die het bloed vanuit de darmen en milt naar de lever brengt – raakte vaak verstopt. De Zweden haalden een 9 cm lange ader uit de lies van een (overleden) donor, ze wasten de donors cellen eruit, en brachten stamcellen uit het beenmerg van het meisje aan op de ader. Vervolgens transplanteerden ze het geheel. De bloedstroom van het meisje is nu weer normaal.

In detail - Haar uit stamcel

Bio hair on mouse 2 tus tsuji
Tokyo University of Science, Takashi Tsuji

Japanse wetenschappers zijn erin geslaagd haarzakjes te kweken uit stamcellen. Zij transplanteerden deze haarzakjes vervolgens naar de huid van naakte muizen. Daar maakten de haarzakjes verbinding met het omliggende weefsel, zenuwen en spiertjes. Het resultaat? Uit de haarzakjes groeiden echte haren die ook nog eens reageerden op prikkels van buitenaf. De haren gingen bijvoorbeeld rechtop staan bij het voelen van kou, het bekende kippenvel. Je ziet de haren op dit plaatje tussen de oren van de muis.

Lapjesmuizen

Transgene muizen

Spaanse wetenschappers hebben menselijke huid opgekweekt uit de stamcellen van een patiënt met een ernstige erfelijke huidziekte, waarbij de huid abnormaal vervelt. Eerst vervingen ze het ziekmakende gemuteerde gen in de stamcellen door een normale versie. Daarna transplanteerden ze het lapje huid op de rug van muizen. En met succes: de huid functioneerde zoals het hoort. Universidad Carlos III de Madrid, BWM cahier