Alle thema's

Thema: Gezonde bodem

Inhoud

Specials

BWM cahier

Bwm levendebodem slide0
Ned M. Seidler / National Geographic Creative

De bodem als basis van ons bestaan. Bodemonderzoekers van naam laten de grote verdiensten van een gezonde bodem zien en vertellen hoe de bodem inspiratie vormt voor het voedsel en de technologie van de toekomst.

Lees hier het cahier Leve(n) de bodem van de stichting Biowetenschappen en Maatschappij op NEMO Kennislink.

Winnaars Bodemquiz bekend

Bodem onder het landschap
Roodbont Publishers

Vandaag, op Wereldbodemdag 2015, maakt Kennislink de drie winnaars bekend van de Kennislink Bodemquiz. Het zijn Anna van der Schaaf, Sander de Boer en Robbe Pollet. Twee winnaars komen uit Friesland, één uit België.
De winnaars krijgen het boek Bodem onder het landschap van Roodbont Publishers toegestuurd. Van harte gefeliciteerd en veel plezier met dit mooie boek van de hand van bodemonderzoeker Jan Bokhorst.

Bodemquiz

Regenworm
Flickr

Wij zijn voor onze voedselvoorziening sterk afhankelijk van de bodem. Maar die bodem staat van alle kanten onder druk. Hoe is het met jouw kennis over de bodem gesteld? Vul de quiz in en maak kans op het prachtige boek Bodem onder het landschap van Roodbont Publishers. Je kunt je antwoorden uiterlijk tot 1 december insturen. Op 5 december, Wereldbodemdag, worden de winnaars bekend gemaakt.

Pissebed vaakst gezien

Medium

Het Jaar van de Bodem brengt niet alleen de bodem, maar ook de bodembewoners onder de aandacht van het grote publiek. Het NIOO-KNAW greep dierendag aan om er een bodemdierendag van te maken. Tel de diertjes in je tuin, was de opdracht. De pissebed werd het vaakst gesignaleerd. Niet zo gek natuurlijk, want als je een steen optilt, schuilt daar meestal wel een familie onder. Over statistiek en natuurkwaliteit gaan deze tellingen niet.

Bodemschatjes in de spotlight

Mol 4 wikimedia

De mol, Talpa europaea Wikimedia Commons

Een rijkdom aan bodemdieren krioelt er zomaar onder onze voeten, zonder dat we er stil bij staan. Op Bodemdierendag besteedt NIOO-KNAW daarom aandacht aan de vaak vergeten maar oh zo nuttige bodemdieren. Bodemdiertjes, van groot (zoals mol en regenworm) tot klein (zoals mijten en schimmels) spelen een noodzakelijke rol in de levenscyclus van een gezonde bodem.

Regenwormen zorgen voor gezonde bodem

“Het is niet makkelijk om regenwormen in de bodem te filmen”, vertelt kunstenaar Wim van Egmond die samen met bodem-ecologen van de Wageningen Universiteit wormen vastlegde in een bak met nagebootste landbouwgrond onder een laag herfstbladeren, met één foto elke vijftien minuten. “Ze mogen geen last hebben van het flitslicht.” Te zien zijn drie soorten: twee diepgravers van de soort Lumbricus terrestris, drie Aporrectodea caliginosa die aan de oppervlakte blijven en twee Lubricus rubellus daar tussen. Samen deden ze er een maand over de bladeren te verteren.