Alle thema's

Thema: Duurzame Derde Wereld

Inhoud

Specials

Bwmlogo
Stichting Biowetenschappen en Maatschappij, via CC 0

Dit thema is gebaseerd op het gelijknamige cahier van de stichting Biowetenschappen en Maatschappij. Deze stichting brengt jaarlijks vier cahiers uit voor het brede publiek over actuele en toekomstige ontwikkeling en toepassing van de biowetenschappen, met de focus op de betekenis en gevolgen voor mens, dier en maatschappij.

De Derde Wereld bestaat niet

Met fantastische statistieken zet gezondheidswetenschapper Rosling onze ideeën over ontwikkelingslanden op hun kop. Hij laat zien dat de Eerste, Tweede en Derde Wereld opgaan in één grote wereld – met heel veel onderlinge verschillen.

Afvaltechnologie exporteren

Thumb

Brazilië is een nieuwe klant van Nederlandse afvaltechnologie. In het land ligt nog een enorme afvalberg die eerst verwerkt moet worden. Brazilië stort nu nog 90%; dat moet net als in Nederland terug naar 20 procent. Nederland wil onze afvaltechnologie ook naar andere landen exporteren. Staatssecretaris Atsma presenteerde zich tijdens de duurzaamheidstop RIO+20. Atsma: ‘Afval is goud waard. In recycling zijn we koploper’.

Duurzame ideeën..?

Via Enlightenmentz kun je ‘lichtende’ plannen indienen voor een duurzame toekomst. Zo krijgt FC Groningen een stadiondak vol zonnepanelen en op de droge evenaar komt water uit wind. In het filmpje de inzending Wakawaka, een Nederlandse solarlampje voor de derde wereld.