Alle thema's

Thema: Antibioticaresistentie

Inhoud

Specials

Bwmlogo
Stichting Biowetenschappen en Maatschappij, via CC 0

Dit thema is gebaseerd op het gelijknamige cahier van de stichting Biowetenschappen en Maatschappij. Deze stichting brengt jaarlijks vier cahiers uit voor het brede publiek over actuele en toekomstige ontwikkeling en toepassing van de biowetenschappen, met de focus op de betekenis en gevolgen voor mens, dier en maatschappij.

Levensloop van MRSA

Speendip

Een bepaalde variant van de MRSA-bacterie – die huidontstekingen en bloedvergiftiging veroorzaakt bij boeren – heeft zijn resistentie tegen antibiotica ontwikkeld in boerderijdieren. Amerikaanse onderzoekers ontdekte dat deze variant van oorsprong als onschadelijke bacterie voorkwam in mensen, en toen oversprong naar vee waar het antibioticaresistentie te pakken kreeg. Mensen die de bacterie oppikken worden ziek, maar kunnen de nare bacterie (nog) niet doorgeven aan anderen.

MRSA in de supermarkt

Thumb

In Amerika komt de antibioticaresistente MRSA-bacterie meer voor op supermarktvlees dan gedacht. Onderzoekers van de Universiteit van Iowa testten in 36 supermarkten – verdeeld over 3 staten – 395 monsters rauw varkensvlees. Van die 395 droegen 26 monsters MRSA bij zich, dat is ongeveer 7%. Opvallend detail: er was geen verschil in MRSA-besmetting tussen het vlees van varkens die met of zonder groeibevorderende antibiotica waren grootgebracht.