In het centrum van 3C321 bevindt zich een superzwaar zwart gat, en in de omgeving van dat zwarte gat wordt een krachtige jet geproduceerd – een straal van elektrisch geladen deeltjes en zeer energierijke straling. Zulke jets zijn vaker waargenomen, maar nooit eerder is de wisselwerking van zo’n jet met een buurstelsel bestudeerd. Uit de waarnemingen, verricht met de Hubble Space Telescope, het Chandra X-ray Observatory, de Spitzer Space Telescope, de Very Large Array-radiotelescoop in New Mexico, en het MERLIN-radio-observatorium in Engeland, blijkt dat de straal van het grote stelsel sinds ongeveer één miljoen jaar op het kleinere stelsel botst.
Het stelsel 3C321 (linksonder) produceert een energierijke straal (blauw) die afgebogen wordt als gevolg van de botsing met een begeleidend sterrenstelsel (direct rechtsboven 3C321). bron: NASA / CXC / CfAD / StScI. Klik op de afbeelding voor een grotere versie.
Gesteriliseerd
Op de plek van de botsing wordt extra veel radiostraling opgewekt, en bovendien wordt de jet merkbaar afgebogen. De extra energie die op deze manier in het kleinere stelsel terechtkomt, kan mogelijk aanleiding geven tot de vorming van nieuwe sterren en planeten. Tegelijkertijd is de ‘dodelijke straal’ slecht nieuws voor mogelijke planetenstelsels in de baan van de jet : die zullen door de energierijke röntgen- en gammastraling volledig gesteriliseerd worden. De waarnemingen worden binnenkort gepubliceerd in The Astrophysical Journal .
Zie verder
- ‘Death Star’ galaxy black hole fires at neighboring galaxy (Engels)
- Black hole ‘bully’ blasts galaxy (Engels)
- Superzware gaten in actieve sterrenstelsels (Kennislinkartikel uit Natuurwetenschap & Techniek)
- Ster door zwart gat opgeslokt (Kennislinkartikel)
- Stoomcursus zwarte gaten (Kennislinkartikel van Govert Schilling)
- Meer helderheid over zwarte gaten (Kennislinkartikel van Govert Schilling)
- Kennislinkdossier: zwarte gaten