Je leest:

Zwaar orkaanseizoen verwacht

Zwaar orkaanseizoen verwacht

Auteur: | 27 mei 2008

Voor het orkaanseizoen (1 juni – 1 november) rond de Atlantische Oceaan worden veel orkanen voorspeld. Maar liefst 6-9 van de 12-16 tropische stormen zullen zich ontwikkelen tot orkanen, zo is de verwachting van het Amerikaanse NOAA. Twee tot vijf zullen orkaanklasse 3 of meer bereiken (maximaal 5).

Amerikaanse weervoorspellers van het NOAA Climate Prediction Center verwachten een boven gemiddeld orkaanseizoen. Naar verwachting krijgt het Atlantisch gebied 12 à 16 tropische stormen waarvan er 6 à 9 de kracht van een orkaan (hurricane) bereiken.

Van de hurricanes die voor het orkaanseizoen worden voorspeld bereiken er volgens het National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) 2 tot 5 de status van een “major” orkaan. Dat is klasse 3 of zwaarder en met gemiddelde windsnelheden van minstens 177 km/uur.

Variaties per seizoen

Ook andere centra komen met soortgelijke verwachtingen. Het Europees Centrum (ECMWF) verwacht 12-20 tropische stormen op basis van een andere voorspeltechniek. Of dit veel is, hangt er sterk van af van wat als normaal wordt bestempeld. De jaren 1970 en 1980 telden relatief weinig tropische stromen (circa 9 per jaar). Sinds 1995 is het gemiddelde aantal stormen en orkanen flink toegenomen en tegenwoordig is een aantal van 12-16 tropische stormen normaal. De toename komt voor een deel door natuurlijke variaties, maar ook de waarnemingen zijn verbeterd, zodat er minder aan de aandacht ontsnapt. Een relatie van het grotere aantal stormen met de opwarming van de aarde is tot nu toe niet gevonden.

Orkaan Dean onderweg naar Yucatan, vastgelegd door de MetOp satelliet. Bron: Eumetsat

Afgelopen jaar

Vorig jaar was het orkaanseizoen, dat op 1 juni van start gaat en een half jaar duurt, vrij rustig, maar die rust was betrekkelijk. Voor het eerst sinds 1851 kwamen twee orkanen van de zwaarste categorie, klasse 5, aan land. Met gemiddelde windsnelheden groter dan 248 km/uur zijn dat de meest verwoestende orkanen.

De namen van deze rampzalige orkanen, Dean en Felix, zijn inmiddels door de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) geschrapt van de namenlijst. Ook Noel keert nooit meer terug op de lijst. Deze orkaan werd niet sterker dan een klasse 1 maar veroorzaakte enorme overstromingen in de Domenicaanse Republiek waardoor zeker 160 mensen het leven verloren. Het is de gewoonte om namen van catastrofale orkanen niet opnieuw te gebruiken.

Naamvolgorde

Dit jaar begint het seizoen met Arthur, waarna afhankelijk van het aantal stormen dat zich ontwikkelt Bertha, Cristobal, Dolly, Edouard, Fay, Gustav, Hanna, Ike, Josephine, Kyle, Laura, Marco, Nana, Omar, Palona, Rene, Sally, Teddy, Vicky en Wilfred volgen.

Zie ook:

Dit artikel is een publicatie van Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI).
© Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI), alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 27 mei 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.