Je leest:

Zonsverduistering 3 oktober

Zonsverduistering 3 oktober

Auteur: | 3 oktober 2005

Op maandagochtend 3 oktober 2005 was in een smalle strook door Portugal en Spanje en door het noorden en oosten van Afrika een ringvormige zonsverduistering te zien. Kennislink en Astronet brachten live beelden van de ringvormige zonsverduistering.

Maandagochtend 3 oktober, van ruwweg tien voor tien ’s ochtends tot tien voor half één ’s middags, ontbrak een gedeelte van de zon. De Nieuwe Maan schoof precies tussen de aarde en de zon door, zodat in een smalle strook over het aardopervlak een centrale zonsverduistering optrad.

Still van de zonsverduistering, live uitgezonden door Volksterrenwacht Mira te Grimbergen, Belgie. bron: Volkssterrenwacht Mira. Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

Als de maan dichtbij de aarde staat, kan de zon daarbij totaal worden verduisterd. Maar op 3 oktober stond de maan juist ver van de aarde en was daardoor niet groot genoeg aan de hemel om de zon volledig te bedekken. Er bleef een felle ring van de zon over en het werd dan ook nergens echt donker.

Zo trokken bijschaduw (grijs) en centrale schaduw (zwarte stip) van de maan over de aarde. In het gebied van de zwarte stip was een ringvormige zonsverduistering te zien, in het grotere grijze gebied daar omheen een gedeeltelijke zonsverduistering. bron: T. Sinclair

De ringvormige fase was alleen te zien in een smalle strook van Portugal, Spanje (en een deel van het eiland Ibiza), Algerije, Tunesië, Libië, Tsjaad, Soedan, Ethiopië, Kenia en Somalië. Daar scheen de zon maximaal 4 minuten en 32 seconden lang als een dunne ring aan de hemel.

In Nederland en België was ‘slechts’ een gedeeltelijke zonsverduistering te zien. Maar het was een zeer fraaie eclips, waarbij omstreeks 11.05 u. zo’n zestig procent van de zonsdiameter door de maan werd bedekt.

Een zeer fraaie fotoserie van de gedeeltelijke zonsverduistering, zoals deze maandagochtend bij ons en onze zuiderburen te zien was. Met dank aan dhr. Guido Tweepenninckx uit Kortenberg (B). klik op de afbeelding voor een grotere versie

In het midden van Nederland begon de zonsverduistering om 09.54 u. Aan de rechter bovenrand van de zon werd een klein deukje zichtbaar. De hap uit de zon groeide, totdat om 11.06 u. aan de rechterkant zestig procent van de zonsdiameter door de maanschijf verduisterd was. Daarna werd de hap uit de zon weer kleiner, totdat om 12.22 uur de laatste indeuking aan de onderkant van de zon verdween.

De ringvormige zonsverduistering in Spanje en Noord-Afrika. bron: Fred Espenak/NASA/Goddard Space Flight Center. Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

KIJK NIET RECHTSTREEKS IN DE ZON!

Het is buitengewoon gevaarlijk om met het blote oog naar de zon te kijken! Dat kan onherstelbare schade aan de ogen veroorzaken! Kijk met een speciaal eclipsbrilletje, of projecteer het zonsbeeld met een verrekijker of een telescoop om de ogen voor verblinding te vrijwaren. Een gewone zonnebril is beslist onvoldoende en zeer gevaarlijk!

Het hoogtepunt van de zonsverduistering was om 11.05 uur toen zo’n 60 procent van de zon bedekt was door de maan. bron: Mark Fioole / NU.nl

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 03 oktober 2005
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.