
Grijze stroom van de centrale (220 volt) en groene stroom van het dak (12 volt) laten zich niet lekker mengen. Daarom moet er een nieuw huisnet komen dat twee afwijkende systemen aan elkaar koppelt.

Vooruit rekenen
Er is meer aanvullende techniek nodig. Groene stroom van het dak heeft immers een wisselende spanning en valt soms zelfs even weg door een wolk.., .. windstilte!
De duurzame vriezer in huis moet eigenlijk pas aanslaan als er voldoende betaalbare stroom beschikbaar is. Op andere momenten komt er zoveel groene goedkope stroom van het dak dat je die graag wilt opslaan in een batterijbank. In de elektrisch auto voor de deur wellicht?
Om zoveel bronnen en gebruikers slim aan elkaar te koppelen is rekenkracht nodig. Je wilt immers het liefst je hele huishouden op groene stroom laten draaien met een rekening van nul, nada, niks. Dit filmpje schetst een beeld van de duurzame wijk van de toekomt.
Triana wordt deze winter ingebouwd in een kinderdagverblijf in Duitsland. Het kastje wijst als een ‘dirigent’ stroom toe aan alle apparaten in het huisnet. De software bewaakt constant drie variabelen: het weer buiten, de actuele stroomprijzen en het verbruik van de bewoners. Het moet een vloeiend systeem zijn waar gebruikers geen omkijken naar hebben.

Simultaan schaken
Het systeem berekent de actuele stroomvraag en regelt daarmee de stroomdistributie. Triana stuurt de verlichting aan op basis van aanwezigheid, regelt het bijladen van de huisbatterij, ‘verkoopt’ tijdelijk overtollige groene stroom aan het openbare net (bij veel wind!) en schakelt apparaten uit als hun taak er opzit.
Triana leert van het gebruik van de bewoners. Als je op een vaste tijd naar bed gaat, schakelt het systeem de cv en de buitenverlichting een half uur daarvoor al uit. Is koken en wassen op zonnestroom toekomstmuziek? Dagelijks komen er zelfvoorzienende huizen bij.
Rekenkracht en algoritmen
Triana is een door de Universiteit Twente ontwikkelde beheers- en regelmethodologie. Het UT-team gebruikt algoritmen voor de ingewikkelde rekensommen. Onderzoeker Albert Molderink: “We voeren alle specificaties van apparaten in en stellen een verbruiksprofiel op."

“Daarmee wijzen we stroom toe aan apparaten. Alle waarden worden voortdurend gecontroleerd. Het weer is immers grillig, er zit wel eens een fout in een voorspelling en de stroomprijs kan ineens dalen. Als het systeem staat te snorren, staat de elektriciteitsmeter op nul of er wordt teruggeleverd.”
Begin 2013 moet het systeem draaien op een kinderdagverblijf in Duitsland. Triana leert dan dagelijks hoe de apparaten binnen de instelling gebruikt worden. Softwarematig ligt de lat hoog door strenge privacy-eisen.
Grootschalig gebruik
De software wordt het ICT-hart van een robuuste stuurkast voor stroomleverancier RWE die er de markt mee op wil. Voor de aansturing van woonwijken en kantoorparken wordt een grotere versie gebouwd. Albert Molderink: “We starten in een prima proeftuin; in Duitsland ligt privacy nog gevoeliger dan in Nederland.”
Smart Grids zijn volgens beleidsmakers en technici onmisbaar voor een stabiele stroomvoorziening en een schoon milieu. Het nieuwe kabinet Rutte mikt op 16 procent duurzame stroom in 2020. Als het over een paar jaar hard waait in Zeeland en Zuid-Holland moeten industriële en ‘huishoudmolens’ in die provincies stroom leveren aan de rest van Nederland. Smart Grids, ketens van slimme stroomnetten, moeten het uitwisselingsproces van energie ondersteunen. Als een netwerk van communicerende vaten.
Zie ook:
- Den Haag faciliteert negen Smart Gridexperimenten
- De these Albert Molderink van Twente Universiteit ea; On the three-step control methodology for Smart Grids
- Alle Kennislinkartikelen over Smart Grids
- Smart Grids zijn opgenomen in het Nederlandse topsectorenbeleid
- Meer Smart grid voor comfort
- Duurzame energietechnologie en Smart Grids, een nieuwe markt met nieuwe spelers
- Marsroute decentrale stroomvoorziening
- Er komen smart grid-wijken die stroom en warmte combineren
- Smart Grids in de VS
- Volgens prof Van wijk wordt de auto de elektriciteitscentrale van de toekomst
- Architect Pieter Krom tekende een zelfvoorzienend huis
- De toekomst op licht (Wetenschap24)