Je leest:

‘Zonnecelfolie kan binnen enkele jaren concurreren met grijze stroom’

‘Zonnecelfolie kan binnen enkele jaren concurreren met grijze stroom’

Een betaalbare en makkelijk te gebruiken zonnecelfolie, een geoctrooieerde vinding van de Universiteit Utrecht in samenwerking met Akzo Nobel uit 1996, kan binnen enkele jaren concurreren met “grijze stroom”. Dat verwacht Ruud Schropp, hoogleraar experimentele natuurkunde aan de Universiteit Utrecht en één van de uitvinders van de zonnecelfolie. Een dochterbedrijf van Nuon, Helianthos, bouwt op dit moment een proeffabriek in Arnhem. In 2010 moet de productie van de zonnecelfolie op grote schaal starten.

De gangbare zonnecellen die nu de markt domineren, bestaan onder andere uit een prijzige laag silicium. De laag silicium in de zonnecelfolie is honderden malen dunner. Dit verlaagt de materiaalkosten, maar ook de hoeveelheid energie die nodig is om zonnecellen te maken. Bovendien kan de zonnecelfolie door zijn buigzaamheid op rol worden gemaakt. Dit in tegenstelling tot huidige silicium zonnecellen die per stuk gefabriceerd worden.

Foto: Universiteit Utrecht / Riesjard Schropp

Licht en onbreekbaar

De flexibele zonnecellen zijn onbreekbaar en kunnen door hun buigzaamheid makkelijk op daken, gevels, zonwering of textiel worden aangebracht. Ze zijn ook lichtgewicht en kunnen dus goedkoop worden vervoerd en zonder dure constructies op het dak worden bevestigd.

Het idee voor de opbouw van deze flexibele zonnecel werd in 1996 opgevat door onderzoekers van de Universiteit Utrecht en Akzo Nobel. Het productieproces werd voor het eerst in het Utrecht Solar Energy Laboratory aangetoond en verder ontwikkeld door het “Helianthos” consortium, waarin de Universiteit Utrecht, Akzo Nobel, de TU Delft, TU/e en TNO samenwerkten. In 2006 werd Helianthos volledig overgenomen door het energiebedrijf Nuon, dat de flexibele zonnecel in 2010 op de markt wil brengen

Concurrerend met netstroom

‘Intussen onderzoeken wij hoe we de zonnecel en het productieproces nog verder kunnen verbeteren’, zegt Ruud Schropp, hoogleraar experimentele natuurkunde aan de Universiteit Utrecht. ‘Zo gaan we met nieuwe nanomaterialen meer energie uit het zonlicht halen en nóg goedkopere dunnelaagtechnieken ontwikkelen. Zo wordt stroom uit onze zonnecellen in de zeer nabije toekomst concurrerend met elektriciteit op het net’. Ondanks de lage olieprijs van vandaag, kan dat volgens Schropp in 2012 al het geval zijn in landen als Spanje en Italië. En in 2015 ook in Nederland. ‘Wel moeten we ervoor waken dat de aandacht voor duurzame energie niet verslapt.’

Zie ook:

Brochure over Helianthos (pdf)

Dit artikel is een publicatie van Universiteit Utrecht (UU).
© Universiteit Utrecht (UU), alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 03 februari 2009

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.